VIDEO | Rafila, precizări legate de formularul de localizare (PLF): Va putea fi completat în maximum 24 de ore după intrarea în țară

Publicat: 15/12/2021, 13:46
Actualizat: 15/12/2021, 14:48

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut precizări legate de formularul de localizare (PLF). El spune că documentul trebuie completat cu 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă acest lucru nu este posibil, formularul digital va putea fi completat în maximum 24 de ore după intrarea în țară.

„Toță călătorii, indiferent de cetățenie, trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, trebuie să îl completeze – pot să meargă la domiciliu – într-un interval de 24 de ore, sub sancţiunea unei amenzi, dacă cumva nu respectă acest interval”, a spus, miercuri, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a punctat că acesta „nu este un document carre împiedică circulația”, ci el ajută DSP să realizeze anchete epidemiologice.

„Este vorba despre adoptarea unui act nomativ care practic se înscrie în preocuparea care există la nivelul UE privind limitarea transmiterii noii tulpini emergente Omicron. Avem șo în România deja 10 cazuri. România s-a aliniat deciziei CE 1212/2021 în ceea ce privește instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemelor de avertizare timpurie și răspuns instituit în legătură cu amenințările transfrontaliere. Nu este un document care împiedică circulația. Dimpotrivă, este un document care ne ajută să putem să localizăm rapid contacții unei persoane infectate și Direcțiile de Sănătate Publicăsă poată să facă rapid anchetele epidemiologice și să ia măsurile care se impun, de testare sau de izolare, după caz, a persoanelor infectate. E o procedură de identificare rapidă a contacților persoanelor infectate”, a declarat Alexandru Rafila.

Guvernul a adoptat, miercuri, un OUG prin care România impune formularul de localizarea la intrarea în țară, începând cu 20 decembrie.

Cine trebuie să completeze PLF (formularul de localizare)

PLF sau formularul digital de intrare în România va deveni obligatoriu în țara noastră. Completarea PLF-ului devine obligatorie și se poate realiza online. Lipsa PLF aduce amenzi usturătoare pentru cei care intră în țară!

Formularul de localizare care este utilizat deja în 18 state UE devine obligatoriu și în România din 20 decembrie.

Formularul este dezvoltat de STS și trebuie completat de toți cei care circulă cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane, rutiere și navale.

Formularul poate fi completat electronic, pe site-ul PLF.GOV.RO, urmând a fi completat și prezentat la intrarea în România, personalului autorizat din punctele de frontieră.

Când și ce trebuie completat pe formularul de localizare PLF

Formularul PLF devine obligatoriu din 20 decembrie 2021 și trebuie completat cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul țării.

Setul minim de date cu caracter personal și informațiile cu privire la călătorie solictate de formular sunt următoarele:

– numele şi prenumele;
– data naşterii;
– CNP / nr document călătorie;
– număr de telefon;
– adresă de email;
– adresele de destinaţie de pe teritoirul României;
– ţara şi localitatea de plecare;
– data de plecare spre România;
– tipul de mijloc de transport;
– numărul cursei / de înmatriculare al mijocului de transport;
– numărul locului/cabinei, după caz;
– dacă persoana este sau nu în tranzit;
– aceleaşi date menţionate mai sus, pentru membrii familiei, dacă e cazul;

Amendă pentru cei care nu completează formularul de localizare

Formularul PLF generat după completarea datelor trebuie descărcat în format digital și va fi verificat în punctele de trecere a frontierei.

Formularul PLF se completează individual, în format digital, de fiecare persoană care intră pe teritoriul României, iar pentru (alin.4) persoanele de cetăţenie română care se prezintă în punctele de trecere a frontierei fără să deţină un formular, acestora le revine obligativiaea de a completa formularul în frontieră sau în maxim 24 de ore de la intrarea în ţară.

Amenda pentru necompletarea formularului digital în termenul de mai sus este de 5.000 de lei.

Excepție fac familiile care călătoresc împreună, formularul fiind completat de o singură persoană, membru adult, pentru toți ceilalți membri.

Formularul de localizare PLF. Ce reprezintă documentul

Informațiile din Passenger Locator Form sunt folosite de autoritățile și instituțiile publice de sănătate publică din acele țări, inclusiv din România de la 20 decembrie 2021, pentru a identifica rapid persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2.

„Toţi care vin în ţară trebuie să aibă formularul completat. Formularul, menirea lui este ca să ştim persoana respectivă unde o găsim în momentul în care ştim că este contact, că a fost expusă sau persoana respectivă se îmbolnăveşte atunci putem să aflăm cine a mai fost în jurul ei în zona sau în avionul, autobuzul în care a călătorit, aşa că formularul ajută pentru a face ancheta epidemiologică foarte bine”, a anunțat Raed Arafat, șeful DSU.

”Formularul pentru localizarea pasagerilor este funcţional în marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană, este un pas de aliniere, poate puţin prea tardiv, dacă vreţi, dar e bine să-l facem”, a precizat, la rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Cei care vin din afara UE, obligați să prezinte test PCR. Carantină pentru cei nevaccinați

Rafila a anunțat că persoanele care vin din țări din afara UE vor trebui să prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, la intrarea în România.

Cei nevaccinați vor sta 10 zile în carantină.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase