EXCLUSIV | Răsturnare de situație în procesul lui Ion Rădoi. Dosarul s-ar putea întoarce la DNA, după ce fostul lider sindical a scăpat de control judiciar și o instanță susține că este o ”îndoială rezonabilă” în cazul acuzațiilor

EXCLUSIV | Răsturnare de situație în procesul lui Ion Rădoi. Dosarul s-ar putea întoarce la DNA, după ce fostul lider sindical a scăpat de control judiciar și o instanță susține că este o ”îndoială rezonabilă” în cazul acuzațiilor
Ion Rădoi, liderul USLM

Ion Rădoi, fostul lider sindical de la Metrorex, a scăpat de măsura controlului judiciar, inclusiv de interdicția de a ieși din țară și de a conduce sindicatul de la metrou, la mai bine de un an de când a fost acuzat de șantaj și folosirea influenței pentru obținerea de foloase. După ce judecătorii Tribunalului București au decis că Ion Rădoi trebuie să fie în continuare judecat sub control judiciar, magistrații Curții de Apel nu doar că au răsturnat decizia, dar au concluzionat – potrivit motivării deciziei, obținută de Gândul – că faptele de care este acuzat Ion Rădoi de către procurorii DNA nu întrunesc condițiile de existență a infracțiunilor. Avocatul lui Ion Rădoi a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că a cerut restituirea dosarului la DNA.

Ion Rădoi și iubita sa, Elena-Claudia Minea, erau sub control judiciar din iulie 2021, când procurorii DNA i-au pus sub acuzare în dosarul privind închirierea spațiilor comerciale de la metrou de către societatea Sindomet Servcom SRL, deținută de Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (USLM) și, potrivit anchetatorilor, controlată de Rădoi.

Cercetările au fost finalizate în aprilie 2022, când Ion Rădoi și Elena-Claudia Minea au fost trimiși în judecată, la Tribunalul București. De atunci, dosarul este în procedură de camera preliminară și, de fiecare dată la verificarea măsurilor preventive, judecătorii au decis menținerea măsurii controlului judiciar. Inclusiv la ultima verificare a măsurii preventive, Tribunalul București a decis, în 3 august, menținerea controlului judiciar.

Ion Rădoi și Elena-Claudia Minea, care ceruseră ridicarea controlului judiciar, au contestat decizia la Curtea de Apel București, care, pe 12 august, nu doar că a răsturnat hotărârea dată de Tribunal, dar a concluzionat că faptele de care sunt acuzați nu întrunesc condițiile de existență a infracțiunilor pentru care au fost trimiși în judecată de DNA. Astfel, Ion Rădoi și Elena-Claudia Minea nu mai au obligațiile și interdicțiile stabilite prin măsura controlului judiciar.

Judecătorii care au luat această decizie – Alina Nadia Guluțanu și Daniela Panioglu – sunt cei care l-au condamnat, în aprilie 2022, pe fostul primar Sorin Oprescu la 10 ani și 6 luni de închisoare și, în iulie, pe fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate Lucian Duță la 6 ani de închisoare, pentru luare de mită.

”Îndoială rezonabilă” în cazul acuzațiilor DNA aduse lui Ion Rădoi

Motivarea deciziei Curții de Apel București a fost dată abia acum și a intrat în posesia Gândul, astfel că publicăm cele mai importante pasaje din document.

Cei doi judecători au arătat în motivare că Tribunalul București, ”după ce a copiat și a redat, fără sinteză proprie, din conținutul rechizitoriului, încadrarea în drept a faptelor penale și probele, a arătat, în sinteza Completului de judecători de cameră preliminară, că există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpații (Ion Rădoi și Elena-Claudia Minea – n.red.) au comis faptele penale reținute în sarcina acestora și că nu au intervenit elemente de noutate care să justifice revocarea măsurii preventive a controlului judiciar luată față de ambii inculpați“.

Curtea de Apel București, prin completul de judecători de cameră preliminară, a apreciat că sunt fondate contestațiile formulate de Ion Rădoi și Claudia Minea la decizia de prelungire a controlului judiciar care era instituit de un an și o lună asupra lor.

Mai mult, în motivarea pe care Gândul a obținut-o, judecătorii au arătat că “fondul nu a analizat, în mod efectiv, măsura de prevenție față de inculpați”.

”Astfel, judecătorul de Cameră preliminară de la fond a oferit o serie de argumente de natură teoretică, fără să realizeze o analiză riguroasă a cerințelor măsurii preventive și fără să prezinte argumente credibile”, au concluzionat ăn motivare cei doi judecători de la Curtea de Apel București.

Mai departe, analizând chiar și prin prisma unei măsuri preventive, instanța a constatat că “există o îndoială rezonabilă cu privire la caracterul fraudulos al scopului infracțiunii de folosirea influenței sau autorității”, cu referire la inculpatul Ion Rădoi în forma autoratului și în forma complicității la Elena-Claudia Minea.

“Același dubiu există cu privire la infracțiunea de șantaj, în condițiile în care părțile nu au luat legătura niciodată (…)“, se mai arată în motivare.

Drept urmare, completul de judecată de la Curtea de Apel București a admis contestațiile celor doi inculpați cărora Tribunalul, în cameră preliminară, le menținuse controlul judiciar.

Avocatul lui Ion Rădoi cere restituirea dosarului la DNA

Mihai Drăgan, avocatul lui Ion Rădoi, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că după hotărârea și argumentația de la Curtea de Apel București, a cerut restituirea dosarului la DNA, o decizie urmând să fie luată la termenul din octombrie.

”În continuare, vom lupta pentru a demonstra că acest dosar are o puternică încărcătură ce nu ține de actul de justiție, iar asta se va vedea, sper, la final. Drept urmare, am și solicitat judecătorilor de cameră preliminară restituirea dosarului la DNA, acesta neîndeplinind condițiile de legalitate pentru începerea judecății. Vom vedea ce va decide la termenul din octombrie instanța de judecată”, a spus Mihai Drăgan.

Avocatul a adăugat că, pentru prima dată, Ion Rădoi a acceptat să dea declarații, în condițiile în care refuzase să facă asta în fața procurorilor DNA, în timpul anchetei.

”În fața completului de cameră preliminară, spre surpriza multora, Ion Rădoi a acceptat să dea declarație, deși în fața anchetatorilor nu a vrut să facă acest lucru, întrucât nu a avut încredere în imparțialitatea lor”, a mai spus Mihai Drăgan.

Avocatul a explicat de ce instanța a considerat că există îndoieli cu privire la acuzațiile de folosire a influenței și de șantaj asupra lui Cătălin Drulă, ministru al Transporturilor la momentul punerii sub acuzare a lui Ion Rădoi, și asupra lui Ștefan Paraschiv, atunci directorul Metrorex.

“Mă bucură această motivare pentru că, iată, Curtea de Apel București, prin acest complet, a făcut o analiză din perspectiva legalității și temeiniciei acuzațiilor formulate de DNA împotriva liderului sindical Ion Rădoi, fapt posibil întrucât în această etapă, respectiv camera preliminară, se analizează printre altele legalitatea administrării probelor și claritatea acuzațiilor. În urma acestei analize, judecătorii au ajuns la concluzia că faptele, așa cum sunt descrise de procurorii DNA, nu întrunesc condițiile de existență a infracțiunilor reținute în sarcina domnului Rădoi.

Cu alte cuvinte, în ceea ce privește infracțiunea de folosire a influenței, în calitate de lider de sindicat, asupra ministrului Transporturilor Cătălin Drulă și a directorului Metrorex (fostul director Ștefan Paraschiv – n.red.), instanța a constatat, pe de o parte, că această faptă nu poate exista întrucat cei doi nu se aflau în subordinea ierarhică a liderului de sindicat. Pe de altă parte, chiar dacă ar fi avut loc o faptă așa cum a fost reținută de procurori, instanța, pe bună dreptate, a considerat că o astfel de faptă nu poate constitui infracțiune întrucât Ion Rădoi apăra interesele sindicatului și ale membrilor acestuia, demers cât se poate de legitim.

Cu privire la cea de a doua infracțiune, cea de șantaj împotriva ministrului Drulă, în mod corect instanța și-a însușit concluziile noastre, în sensul că această faptă nu poate exista, chiar și fostul ministru Drulă recunoscând că nu a discutat și nu s-a întâlnit niciodată cu Ion Rădoi”, a spus avocatul.

În urma acestor concluzii, instanța a revocat toate măsurile preventive dispuse prin control judiciar împotriva lui Ion Rădoi, printre care era și cea de interdicție de a părăsi țara și de a mai conduce sindicatul.

”Instanța a criticat Tribunalul București că nu a făcut niciun fel de analiză, nici asupra conținutului faptelor descrise de parchet și nici asupra oportunității menținerii controlului judiciar, măsură care prejudiciază drepturile lui Ion Rădoi și ale membrilor de sindicat”, a mai spus avocatul Mihai Drăgan.


PE ACELAȘI SUBIECT:

MEGA-EXCLUSIVITATE. Sindicalistul șef Ion Rădoi a oprit metroul pentru că iubita lui secretă rămâne fără spații comerciale! (FOTO&VIDEO)

EXCLUSIV | Cum a funcționat 18 ani ”mașinăria” de făcut bani a firmei sindicatului lui Ion Rădoi. Peste 40 de milioane de lei din împărțeala ”unu ție, trei mie”

VIDEO | Mărturia directorului care a reușit să scoată tarabele de la metrou, nu și chioșcurile: „Mi s-a zis să fac ca Rădoi, că este an electoral” (EXCLUSIV)

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...