Război în Israel. MAE, anunţ de ultimă oră despre românii BLOCAȚI în Gaza. 2220 de cetățeni români au fost aduși în țară, până în prezent

Război în Israel. MAE, anunţ de ultimă oră despre românii BLOCAȚI în  Gaza. 2220 de cetățeni români au fost aduși în țară, până în prezent
FOTO - Arhivă
Publicat: 16/10/2023, 13:05
Actualizat: 16/10/2023, 13:46

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a transmis informaţii de ultimă oră despre situaţia românilor din Fâşia Gaza.  Acesta a punctat că „până în prezent, din cei 350 de cetăţeni români şi membrii de familie pe care îi avem în atenţie, peste 200 de cetăţeni români şi membri de familie au solicitat sprijin în vederea evacuării din Fâşia Gaza.” 

Acesta susține că, de la inceputul incidentelor din Israel au revenit în Romania, cu  28 de curse operate de Tarom și de alte companii private, 2220 de cețățeni români.

„Din păcate, până în prezent, patru cetăţeni cu dublă cetăţenie israeliano-română au decedat”

„Colegii mei de la Ambasada României la Israel sunt în legătură cu autorităţile israiliene pentru confirmarea tuturor datelor şi informaţiilor vizavi de persoana dispărută. Din păcate, până în prezent, patru cetăţeni cu dublă cetăţenie israeliano-română au decedat în contextul acestor atacuri. O persoană este dispărută. Ambasada noastră continuă verificările şi pe măsură ce vom avea informaţii certe, verificate vom reveni”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE.

„Situaţia de securitate din teren nu a permis evacuarea lor în zonă”

Radu Filip a precizat și faptul că, în acest context, informațiile care ajung la românii blocați în Gaza sau într-o situație similară, ținând cont de context, să fie unele verificate și corecte.

„În prezent, aceştia sunt relativ grupaţi. Suntem în contact cu ei în timp real. Situaţia de securitate din teren nu a permis evacuarea lor în zonă. Din informaţiile pe care le avem noi, ei se pot deplasa spre punctul de trecere. Este important ca toate informaţiile care ajung la ei să fie informaţii verificate.

Au mai existat în mass-media o serie de informaţii cu privire la deschiderea punctelor de trecere, la faptul că ambii cetăţeni străini au reuşit să treacă punctul de trecere, informaţii care nu s-au verificat în teren. Este important ca informaţiile pe care le transmitem lor să fie unele verificate şi conforme cu realitatea din teren.

Celula de criză a MAE şi misiunile diplomatice, oficiile consulare sunt pregătite să sprijine eventuala evacuare în momentul în care condiţiile de securitate şi cele tehnice, din teren, vor permite”, a transmis Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE, într-o intervenţie  la antena 3 CNN.

Armata israeliană anunţă că a eliminat „trei sau patru” terorişti în timp ce încercau să intre din Liban în Israel

Trupele israeliene au ucis trei sau patru terorişti care încercau să se infiltreze în Israel din Liban, în apropiere de oraşul Margaliot, în nordul ţării, au afirmat surse militare citate de Times of Israel.

Forţele de Apărare ale Israelului confirmaseră anterior că au efectuat un atac cu dronă împotriva unei celule teroriste care încerca să treacă graniţa.

Forţele de apărare israeliene au schimbat focuri de armă cu Hezbollah şi facţiunile palestiniene aliate din Liban de mai multe ori în ultimele zile.

Cancelarul german Olaf Scholz va efectua o vizită în Israel marţi (SURSE)

Cancelarul german Olaf Scholz se va deplasa marţi în Israel, a anunţat luni postul de televiziune ntv, citând surse guvernamentale, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin nu a oferit deocamdată niciun comentariu cu privire la această vizită.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a efectuat o vizită săptămână trecută în Israel, unde a exprimat sprijinul ferm al Berlinului pentru dreptul Israelului de a se apăra, după atacul din 7 octombrie al grupării islamiste palestiniene Hamas, în care sute de israelieni au fost ucişi şi luaţi ostatici.

Baerbock s-a deplasat apoi în Egipt, pe fondul eforturilor naţiunilor occidentale de a preveni o escaladare a conflictului în regiune.

Citește AICI evoluțiile din Israel din ziua precedentă….

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV| Lumea în „zodia” războaielor. General (r): „Să avem lecții învățate din Ucraina și Israel. Nu doar dronele reprezintă viitorul”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată