RĂZBOI Israel-Hamas: Macron l-a certat pe Netanyahu, condamnând ferm o posibilă ofensivă la Rafah: „O crimă de război”

RĂZBOI Israel-Hamas: Macron l-a certat pe Netanyahu, condamnând ferm o posibilă ofensivă la Rafah: „O crimă de război”
RĂZBOI Israel-Hamas: IDF recunoaște „o greșeală gravă” / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 25/03/2024, 08:34
Actualizat: 25/03/2024, 10:47
10:42

Macron l-a certat pe Netanyahu, condamnând ferm o posibilă ofensivă la Rafah: „O crimă de război”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a ridicat tonul duminică la premierul israelian Benjamin Netanyahu, exprimându-şi din nou „opoziţia fermă” faţă de o ofensivă la Rafah şi avertizând că „transferul forţat de populaţie constituie o crimă de război”.

În timpul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian, preşedintele francez a condamnat de asemenea „cu fermitate recentele anunţuri israeliene în materie de colonizare”, conform unui comunicat al preşedinţiei franceze.

Vineri, Israelul a anunţat confiscarea a 800 de hectare de teren în Cisiordania.

Macron şi-a anunţat totodată intenţia de a prezenta Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie vizând o „încetare a focului imediată şi durabilă” în Gaza, după ce vineri Moscova şi Beijingul s-au opus unui proiect similar al SUA, calificându-l drept „ipocrit”.

Preşedintele francez a insistat în acelaşi timp ca Israelul să deschidă „neîntârziat şi necondiţionat toate punctele de trecere existente către Fâşia Gaza”, potrivit AFP.

Emmanuel Macron a discutat duminică la telefon şi cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, în timpul convorbirii cei doi lideri au evocat „bilanţul şi situaţia umanitară nejustificabile din Gaza”, potrivit preşedinţiei franceze.

Liderii francez şi iordanian au făcut apel la o „încetare a focului imediată şi durabilă”, „insistând că supunerea civililor la riscul de foamete nu poate fi justificată”, şi s-au pronunţat în favoarea unei soluţii cu două state, „implicând crearea unui stat palestinian care să includă Gaza”.

08:38

Israelul interzice agenției ONU pentru refugiații palestinieni, să mai trimită ajutoare în nordul Fâșiei Gaza, în mijlocul unei crize umanitare

Israelul a blocat UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, să mai trimită convoaie de ajutoare în nordul Fâșiei Gaza, unde civilii se confruntă cu o criză alimentară severă, potrivit comisarului general al UNRWA, Philippe Lazzarini, informează dpa.

Lazzarini a declarat: „UNRWA, principalul colac de salvare pentru refugiații din Palestina, îi este refuzat să acorde asistență care salvează vieți în nordul Gazei.” El a continuat, subliniind că „în pofida tragediei care se desfășoară sub ochii noștri, autoritățile israeliene au informat ONU că nu vor mai aproba niciun convoi alimentar UNRWA către nord.” Această acțiune, a adăugat el, „este scandalosă și obstrucționează în mod intenționat asistența pentru salvarea de vieți în timpul unei foamete provocate de om”.

Situația umanitară din Fâșia Gaza a ajuns la niveluri catastrofale în urma mai multor luni de război între Israel și organizația palestiniană Hamas, conform organizațiilor umanitare.

Potrivit ONU, locuitorii din nordul Fâșiei Gaza se află în pragul foametei, iar blocarea convoaielor de ajutoare agravează o situație deja critică pentru mii de persoane vulnerabile

08:21

Gruparea Hezbollah revendică un atac în această dimineață la granița cu Israelul

Gruparea teroristă Hezbollah susține că a bombardat un grup de soldați în apropierea graniței, la sud-vest de Kiryat Shmona, în peninsula Galileea. Aceasta afirmă că atacul a avut loc la ora 3:15 a.m.

Nu există rapoarte din partea israeliană privind un atac asupra trupelor sau rachete trase în apropierea graniței.

Organizația libaneză susținută de Iran este cunoscută pentru faptul că își umflă isprăvile de pe câmpul de luptă, potrivit The Times of Israel.

08:21

Donald Trump: „Doar un idiot nu ar răspunde la atacul din 7 octombrie ca Israelul”

Fostul președinte american Donald Trump pare să susțină răspunsul Israelului la masacrul din 7 octombrie, într-un comentariu publicat de tabloidul gratuit Israel Hayom.

„Doar un nebun sau un idiot nu ar răspunde așa cum a făcut Israelul la 7 octombrie”, ar fi spus el, într-un singur comentariu publicat în ebraică, care prefațează un interviu mai complet ce va fi publicat de ziar în cursul zilei de astăzi.

Comentariile lui Trump cu privire la răspunsul Israelului au fost oarecum confuze până acum, el răspunzând în mare parte la întrebările despre operațiunea militară prin repetarea mantrei că atacul planificat de mult timp de Hamas nu ar fi avut loc dacă el ar mai fi fost președinte.

În perioada imediat următoare atacului, el a atras și critici pentru că l-a numit pe ministrul apărării Yoav Gallant „nesimțit” în legătură cu avertismentele adresate Hezbollah în nord. Trump a părut, de asemenea, să laude grupul terorist ca fiind „foarte inteligent”.

Tel Avivul, dispus să permită întoarcerea palestinienilor strămutați din nordul Fâșiei Gaza, ca parte a unui armistițiu cu Hamas

Israelul a indicat duminică că este dispus să permită întoarcerea palestinienilor strămutați din nordul Fâșiei Gaza, ca parte a discuțiilor pentru un armistițiu, o mișcare care pare să reflecte o receptivitate crescută față de cererile fundamentale ale Hamasului.

„Părțile în conflict au intensificat negocierile, mediate de Qatar și Egipt, cu privire la suspendarea pe șase săptămâni a ofensivei Israelului în schimbul propunerii de eliberare a 40 din cei 130 de ostatici încă deținuți de gruparea militantă palestiniană,” a declarat un oficial implicat în discuții, potrivit Reuters.

Hamas a dorit să utilizeze orice acord pentru a pune capăt conflictului și pentru retragerea forțelor israeliene. Cu toate acestea, Israelul a exclus posibilitatea aceasta, afirmând că va continua să își urmărească obiectivul de a dezarma și de a reduce capacitatea de guvernare a Hamasului.

În plus, Hamas a solicitat întoarcerea a sute de mii de palestinieni care au fost nevoiți să fugă către sudul Gaza și zonele învecinate în timpul conflictului. Israelul inițial a respins această cerere, dar poziția sa s-a schimbat, potrivit unui oficial israelian familiarizat cu discuțiile de la Doha.

„Suntem acum dispuși să discutăm despre întoarcerea unora dintre cei strămutați,” a declarat oficialul pentru Reuters, adăugând că detaliile referitoare la cifre nu sunt încă stabilite.

Există speculații în presa israeliană conform cărora oferta ar putea fi limitată la femei și copii, interzicând întoarcerea bărbaților înarmați care ar putea sprijini forțele cu care armata israeliană încă se confruntă în anumite zone ale Gaza.

Oficialul, care a preferat să rămână anonim, a mai afirmat că Israelul este în principiu de acord să elibereze între 700 și 800 de prizonieri palestinieni în schimbul celor 40 de ostatici.

Totuși, el a avertizat că decizia finală va depinde de câți dintre acești prizonieri sunt militanți de rang înalt condamnați pentru atacuri cu victime omenești.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji