RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 130: Un senator american acuză Israelul de „crime de război ca la carte” în Fâșia Gaza

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 130: Un senator american acuză Israelul de crime de război ca la carte în Fâșia Gaza
Publicat: 13/02/2024, 08:25
Actualizat: 13/02/2024, 11:49
11:39

China îndeamnă Israelul să oprească rapid operațiunile militare la Rafah, pentru a preveni o catastrofă umanitară

China a făcut apel marți către Israel să pună capăt cât mai repede operațiunilor sale militare din zona Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez a subliniat necesitatea respectării dreptului internațional și a apelat la Israel să oprească operațiunile militare pentru a evita victimele civile și pentru a preveni o criză umanitară mai gravă.

„China urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei în regiunea Rafah, se opune şi condamnă acţiunile care aduc atingere civililor şi încalcă dreptul internaţional”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez într-un comunicat.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat pregătirea unei ofensive asupra orașului Rafah, unde locuiesc peste 1,4 milioane de palestinieni.

În ciuda eliberării a doi ostatici israelieni-argentinieni, tensiunile rămân ridicate în regiune, iar cifra victimelor continuă să crească.

08:22

Kremlinul așteaptă o vizită a liderului palestinian în Rusia

Kremlinul speră ca președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, să viziteze Rusia la un moment convenabil pentru ambele părți, relatează agenția de presă de stat rusă RIA, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Abbas are o invitație deschisă. Sperăm că vizita va avea loc la un moment convenabil pentru ambele părți”, spune Peskov.

RIA precizează că Abbas plănuia să vină în Rusia în luna noiembrie a anului trecut, dar vizita a fost amânată la cererea părții palestiniene, potrivit The Israel Times.

08:22

Un senator american acuză Israelul de "crime de război ca la carte" în Fâșia Gaza

Senatorul american Chris Van Hollen (D-Maryland) acuză Israelul de crime de război în cadrul operațiunii sale din Fâșia Gaza, în timpul unor comentarii făcute în Senat.

„Copiii din Gaza mor acum din cauza refuzului deliberat de a primi hrană”, spune el. „Aceasta este o crimă de război. Este o crimă de război ca la carte. Și asta îi face pe cei care o orchestrează criminali de război”.

„Așa că acum întrebarea este ce vor face Statele Unite?”, continuă el. „Ce vom face noi? Ce va face președintele Biden? Președintele Biden trebuie să ia măsuri ca răspuns la ceea ce se întâmplă.”

Van Hollen spune că „în primul rând, președintele trebuie să ceară guvernului Netanyahu” să permită creșterea cantităților de ajutor în Gaza, iar până când acest lucru se va întâmpla, Biden trebuie să taie orice fel de ajutor către Israel.

08:05

Rebelii houthi au atacat cu rachete o navă elenă în largul costelor Yemenului

Rebelii houthi au atacat cu rachete o navă elenă în largul costelor Yemenului provocând pagube minore, anunță armata americană.

Atacul a avut loc în strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb, iar nava, sub pavilionul Insulelor Marshall, a continuat traversarea către Iran.

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) a anunțat că în intervalul 12 februarie, între 03:30 și 03:45 ora din Sanaa, combatanții houthi, sprijiniți de Iran, au lansat două rachete dinspre zonele controlate de ei. Rachetele au fost direcționate către nava cargo MV Star Iris, venind dinspre Brazilia în Marea Roșie.

Înainte de confirmarea Centcom, mai multe agenții de securitate au relatat acest incident. Agentia britanică Maritime Trade Operations (UKMTO) a menționat că atacul a avut loc înainte de orele locale 04:00, iar echipajul navei a fost în siguranță, continuând călătoria către următorul port de escală.

Rebelii houthi au declarat că vizează nave în Marea Roșie și în Golful Aden pe care le consideră legate de Israel, în semn de „solidaritate” cu palestinienii din Fâșia Gaza. Aceste atacuri au determinat oprirea tranzitului prin zonă pentru numeroși armatori, deși aceasta reprezintă o rută importantă pentru 12% din comerțul mondial.

Washingtonul, principalul aliat al Israelului, a desemnat houthi drept entitate „teroristă” și a format o coaliție multinațională pentru a proteja traficul maritim.

Egiptul respinge acuzațiile israeliene privind „responsabilitatea” pentru atacul Hamas din 7 octombrie 2023: „E rușinos și iresponsabil”

Egiptul a denunțat luni afirmațiile ministrului israelian al finanțelor, Bezalel Smotrich, despre presupusa responsabilitate a autorităților egiptene în atacul din 7 octombrie, catalogându-le drept „rușinoase” și „iresponsabile”.

Smotrich, în cadrul unei reuniuni cu partidul său de extremă dreaptă, a sugerat că Egiptul poartă o parte semnificativă de vină pentru atacul efectuat de Hamas pe teritoriul israelian, menționând că „o mare parte din armele Hamas trec prin Egipt”.

Ministerul egiptean de externe a reacționat ferm, calificând declarațiile lui Smotrich drept „nefericite și rușinoase”, subliniind că Egiptul nu va permite implicarea numelui său în încercări de justificare a slăbiciunilor altora. Purtătorul de cuvânt al ministerului a acuzat afirmațiile lui Smotrich de incendiare și de încercarea de a sabota orice eforturi de a soluționa criza din Fâșia Gaza.

Atacul terorist din 7 octombrie, desfășurat de comandouri Hamas infiltrate în sudul Israelului, a declanșat un răspuns violent din partea Israelului, soldat cu numeroase victime civile și un bilanț tragic în Fâșia Gaza. Israelul, considerând Hamas-ul o organizație teroristă, a promis să „nimicească” mișcarea islamistă.

Egiptul, primul stat arab care a recunoscut Israelul, a jucat un rol de mediator între israelieni și palestinieni, contribuind la instaurarea unor armistiții și la eliberarea unor ostatici și prizonieri palestinieni, potrivit AFP.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?