Redacția Libertatea, după concedierea lui Cătălin Tolontan. „Niciun ziar independent, nepedepsit. Am fost anunțați azi că se fac restructurări masive”

Redacția Libertatea, după concedierea lui Cătălin Tolontan. „Niciun ziar independent, nepedepsit. Am fost anunțați azi că se fac restructurări masive”
Publicat: 06/12/2023, 15:53
Actualizat: 06/12/2023, 16:08

Redacția Libertatea a publicat, miercuri după-amiază, poziția jurnaliștilor, după ce a aflat de restructurările decise de conducerea Ringier, inclusiv concedierea lui Cătălin Tolontan.

Libertatea a confirmat, sub semnătura redacției, că printre primii concediați, miercuri, 6 decembrie, au fost Iulia Roșu, redactor-șef adjunct și Cătălin Tolontan, coordonator editorial, așa cum a scris și Gândul.

Potrivit publicației, Dan Puica, CEO Ringier România, i-a comunicat redactorului-șef al Libertatea, Dan Duca, că „20% dintre jurnaliști vor fi concediați”.

Articolul a fost preluat de Cătălin Tolontan pe contul de pe rețeaua de socializare Facebook, adăugând că a treia persoane concediată a fost Camelia Stan, editor la ediția tipărită și că „nu există compensații financiare în nici unul dintre cazuri”.

Reacțiile companiei Ringier

Redacția a detaliat cronologia evenimentelor din ultimele lui care au culminat, miercuri, cu îndepărtarea conducerii editoriale:

„Pe 28 august 2023, redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea au dus la sediul Ringier de la Zürich un apel intern prin care au solicitat stoparea presiunilor împotriva independenței jurnalistice. Au fost prezentate probe, e-mailuri și mărturii, despre mai multe imixtiuni.

Printre acestea: felul în care ni s-a solicitat să arătăm articole în avans și să fondăm o organizație de lobby pentru industria de pariuri, similară cu cea pe care o publicație deținută majoritar de Ringier o are în Bulgaria.

Conducerea nu ne-a oferit niciun răspuns. Din acel moment, al apelului jurnaliștilor, deciziile trustului s-au succedat lunar”, scriu jurnaliștii Libertatea:

3 octombrie: Înlăturarea redactorului-șef al GSP, Cătălin Țepelin, când redacțiile au anunțat imixtiunile comercialului în editorial.

1 noiembrie: Închiderea fără un anunț către public, parteneri și redacție a ediției tipărite a GSP. Concedierea a nouă oameni de la difuzarea GSP și a jurnalistului Cătălin Tolontan de la conducerea editorială a GSP.

5 decembrie: Concedierea redactorului-șef adjunct al GSP, Dan Udrea.

6 decembrie: Concedierea a trei jurnaliști de la Libertatea, printre care Iulia Roșu, redactor-șef adjunct al Libertatea, și Cătălin Tolontan, coordonator editorial la Libertatea.

Potrivit redacției, anunțul directorului general al Ringier România a fost ceă „20% din jurnaliști vor fi concediați”. În momentul concedierii, Iulia Roșu l-a întrebat pe Dan Puica, CEO România, dacă „știi în ce constă munca mea?”. Directorul general i-a răspuns că „nu”, conform redactorului-șef adjunct.

Poziția jurnaliștilor Libertatea

„Acestea sunt faptele. Libertatea are 45-50 de oameni. 20% ar însemna 10 oameni. Dintr-o altă informare oferită de conducere, un număr de aproximativ 15 ziariști vor pleca, „după un proces independent de evaluare.

Redacția Libertatea a fost angajată în ultimii 5-7 ani într-un proces profund de schimbare, pentru a deveni „o publicație relevantă”, așa cum a spus în 2018 Marc Walder, CEO Ringier AG.

Nu vom cântări noi dacă am reușit. Publicul, compania însăși, societatea românească – are cine să se pronunțe.

Ringier a invocat, miercuri, 6 decembrie 2023, într-un comunicat către redacție, „scăderea drastică a vânzărilor ediției tipărite, respectiv cu 64% comparativ cu anul 2018”. Se vorbește despre „redefinirea priorităților, mutând accentul în zona digitală”.

Am refuzat să acceptăm inacceptabilul

Libertatea este, în acest moment, site-ul numărul 1 în categoria news la cititori „unici”, cu 6 luni din cele 11 luni scurse din 2023 în poziție de lider.

Peste toate însă, redacția a rămas independentă și devotată publicului său. În 2018, când procesul de schimbare în ziar relevant a accelerat, am anunțat conducerea de la Zürich că „ne angajăm să facem acest lucru, însă vrem să fie clar că voi sunteți proprietarii brandului, însă proprietarul conținutului este publicul”.

Conducerea ne-a comunicat, zâmbind, că „desigur”. Regretatul jurnalist Mihnea Vasiliu, CEO-ul de atunci, între timp îndepărtat și el, a simțit nevoia să lămurească orice dubiu: „Vedeți că oamenii ăștia vorbesc serios. Vor face publicația pentru care i-ați angajat, dar pentru ei, independența jurnalistică nu se discută”.

După 5 ani, noi spunem că am fost serioși. O companie de presă cere ceva foarte valoros de la public: încredere. Când o primește, încrederea vine cu obligații publice executorii: dreptul publicului de a fi informat este peste interesul companiei și de aceea compania e obligată să îi lase liberi pe jurnaliști. Și să apere separarea comercialului de editorial.

Ne-am luptat să rămânem liberi și nimeni nu a reușit să intre în editorial. Am refuzat să acceptăm inacceptabilul.

Nu credem că o companie media poate fi membră a unei asociații de lobby, cum se întâmplă cu Ringier în Bulgaria publicația sportal.bg este alături de firmele de pariuri.

În fața a zece angajați ai GSP același lucru s-a solicitat și în România, dar redacția a refuzat. Este doar una dintre divergențele apărute între jurnaliștii din România și managementul local și internațional al Ringier Sport și Ringier AG.

Noi, jurnaliștii din România, nu am putut niciodată accepta așa ceva. Cu erori, slăbiciuni și momente grele, am rămas mereu cu fața către interesul public. De aceea am oferit și informațiile de astăzi și lăsăm publicul să le cântărească și să decidă”, arată articolul publicat pe prima pagină a ziarului.

Sursa foto: Libertatea

Citiți și:

Cătălin Tolontan a fost concediat și de la Libertatea, după ce a fost îndepărtat de la Gazeta Sporturilor!

Cătălin Tolontan, CONCEDIAT de la GSP! Câte posturi vor fi desființate: „Treaba noastră de jurnaliști este să vă dăm știrile seci…”

EXCLUSIV | Cum a murit Mihnea Vasiliu, fostul director al Ringier România. S-a stins dintr-o dată, chiar sub ochii fiicei sale

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...