Revine moda cenzurii?

Revine moda cenzurii?
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 15/04/2024, 09:42
Actualizat: 15/04/2024, 10:13

Am auzit, recent, că Ministrul Culturii din România, în urma unor articole care au apărut pe la diverse surse de informare, a decis interzicerea a două filme rusești, care urmau să fie difuzate în niște cinematografe de stat, aflate în subordinea ministerului pe care îl conduce, deoarece, declară ministrul „este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice”.

Urmărind informația, am mai aflat că, pentru închirierea sălilor de cinematograf, Ambasada Rusiei ar fi achitat o taxă, așa cum procedează orice entitate care dorește să închirieze spațiul, pentru proiectarea vreunui documentar sau film. Dar legea nu e aceeași pentru toți, se pare. Cu alte cuvinte, ne alegem clienții, pare a spune instituția care conduce și comandă cultura din România. Nimic greșit într-o selecție riguroasă, însă interzicerea proiecției, după ce niște contracte au fost semnate, cu postări vădit războinice pe Facebook, cu gălăgie pe toate culoarele cunoscute, o fi atitudinea de care România are astăzi nevoie?

Ce urmează?

Doamna ministru, cu eleganța pe care o are atunci când crede că spune ceva prețios, îi va interzice din cinematografele și teatrele românești și pe Cehov, pe Gogol, pe Bulgakov? Sunt ruși, ce mai caută în România care se opune războaielor și nedreptăților? Îi va șterge din memoria contemporanilor pe poeții născuți în aceeași țară care au aruncat înspre oameni nu cu bombe, ci cu picături din propriile inimi, prin versuri pe care nu le putem uita? „În larma lumii ne-ntâlnirăm,/O zi ca orice altă zi,/Fără de bucurii iubirăm,/Fără tristeți ne-om despărți”, spunea rusul Mihail Lermontov, născut pe la 1814, așadar – prea puțin probabil contemporan cu ideile conducătorilor ruși de azi, care mitraliază parte din lume și amenință cealaltă parte a ei.

Ce va face ministerul culturii din România, în 2024? Ne va spune să uităm că a existat poetul Serghei Esenin, care spunea „ (…) În dorinți încep zgârcit să fiu,/Te-am trăit sau te-am visat, doar, viață?/Parcă pe un cal trandafiriu/Vesel galopai spre dimineață.//Toți suntem vremelnici pentru veci/Rar ning fragii frunzele deșarte…/Binecuvântat să fie, deci,/Că trăiesc și că mă duc spre moarte.//” Să nu mai simțim ca Esenin? Să nu mai plângem, odată cu el? Doar e rus și trebuie șters din memorie!

Sau poate vor schimba numele de străzi din București sau din alte orașe care onorează marii compozitori ruși! Și îi vor interzice, desigur, în sălile de spectacol, în marile întâmplări puse la cale de operă sau de teatre simfonice. Fără Ceaikovski, fără Rahmaninov! Să mai uităm și de actorii ruși, mai ales de cei care încă trăiesc. Să nu mai apară în niciun film pe care, din regretabile erori, l-ar putea viziona ministrul culturii din România de azi! Ar putea ascunde vreo propagandă, vreun plan malefic al celor care aruncă bombe, în fiecare clipă.

Nici pictorii ruși n-ar mai trebui promovați, înțeleși, căutați. Uitați de Marc Chagall, așa cum și eu voi încerca să uit cum am văzut numele său, nu demult, pe bannere generoase, pe străzile unei mari capitale europene (nu București!), pentru promovarea unei expoziții de mare clasă, la un muzeu de artă cum noi, din păcate, n-am ști să administrăm niciodată.

Cultura română are clienți și își alege clienții, așadar. Și, indiferent dacă e vorba de PUȚINă sau multă eficiență în deciziile luate, în cazul de față cele două filme rusești nu pot fi redate pe ecranele de stat al cinematografelor din București. Ce gândire scurtă au unii! Ce aproape le e războiul de creier! Face „poc” în fiecare clipită…


Citește și:

Dinu Săraru ne vede

Cine are grijă de România? Cine are grijă de români?

Săptămâna altfel, săptămâna la fel

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Macron pune în alertă toată Europa. România e direct vizată
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern