Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, demontează inițiativa lui Nicușor Dan de a suspenda PUZ-urile de sector: ”Îi cer public primarului general al Capitalei să retragă acest punct de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General”

Redactor:
Cristian Lisandru
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, demontează inițiativa lui Nicușor Dan de a suspenda PUZ-urile de sector: ”Îi cer public primarului general al Capitalei să retragă acest punct de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General”
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, demontează inițiativa lui Nicușor Dan de a suspenda PUZ-urile de sector: ”Îi cer public primarului general al capitalei să retragă acest punct de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General”

Robert Negoiță, primarul Sectorul 3 al Capitalei, intervine – la rândul său – în scandalul pe care l-a declanșat inițiativa Primarului General al Capitalei, Nicușor Dan, prin care Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) din 5 sectoare ale Bucureștiului ar putea fi suspendate în ședința de vineri, 26 februarie, a Consiliului General al Municipiului București.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Robert Negoiță precizează, de la bun început, că va încerca să ofere explicații ”pe înțelesul tuturor” în ceea ce privește acest subiect, în pofida faptului că ”PUG, PUZ, PUD, la prima vedere niște simple abrevieri, folosite parcă special așa, ca publicul larg să nu mai înțeleagă nimic”.

”PUG, PUZ, PUD, la prima vedere niște simple abrevieri, folosite parcă special așa, ca publicul larg să nu mai înțeleagă nimic. Este o temă atât de complexă încât mi-am propus ca de data aceasta să vă scriu despre ea cât mai pe înțelesul tuturor. Astfel încât să ne fie clar de ce un subiect atât de important pentru viața tuturor celor care trăiesc în București este abordat de actualul primar al Capitalei cât mai pe șest, cât mai departe de orice dezbatere publică, în ideea că poate oamenii nu înțeleg implicațiile și, sub umbrela generoasă și falsă a salvării spațiului verde, să poată da o lovitură mortală Bucureștiului.

Spun pe șest pentru că este absolut anormal ca o astfel de inițiativă, care va bloca ani de zile dezvoltarea Capitalei, să fie întreprinsă fără o minimă dezbatere publică, fără un minim dialog măcar cu colegii, primarii de sectoare, ale căror comunități vor fi în mod direct afectate. Ori, actualul primar general strecoară o astfel de propunere pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București și vrea ca în câteva zile să antameze viitorul Capitalei pe mulți ani de aici încolo”, avertizează primarul Sectorului 3 al Capitalei.

”Ca să înțelegem cu toții despre ce este vorba, trebuie spus din capul locului că aceste PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), pe care sectoarele le-au aprobat în ultimii ani, există dintr-un singur motiv: pentru că Primăria Generală nu a fost în stare în ultimii 20 de ani să-și facă treaba, indiferent de numele primarului general. Adică să fie în stare să elaboreze și să adopte un PUG (Plan Urbanistic General) unitar, așa cum ar fi fost normal. Există unul, doar că are 20 de ani…”

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3

Robert Negoiță: ”Să vrei să anulezi tot ce există și să nu pui nimic în locul lor, mi se pare… noaptea minții!

Specialiștii afirmă că aceste PUZ-uri pe care Nicușor Dan dorește să le suspende nu sunt perfecte, iar primarul Robert Negoiță spune că ”nimic nu poate fi perfect”, însă PUZ-urile sunt o realitate, fiind rezultatul muncii depuse de toți cei implicați – PUZ Sector 3 a fost întocmit de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Numai că a anula ceva, transmite Robert Negoiță în mediul online, fără a pune ceva în loc, este ”de noaptea minții”.

”Evident, aceste PUZ-uri realizate de specialiștii în arhitectură și urbanism, la solicitarea sectoarelor, cu zeci de avize de la zeci de instituții, și aprobate final în Consiliul General al Municipiului București, nu sunt perfecte. Nimic nu poate fi perfect. Dar ele există, sunt rezultatul, cum spuneam, al muncii specialiștilor- cel al S3 a fost întocmit de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”- și al dezbaterilor publice, și permit dezvoltarea adecvată, realistă și coerentă din punct de vedere urbanistic a orașului, atrag investiții, generează locuri de muncă, taxe și impozite, într-un cuvânt prosperitate specifică mediului urban civilizat.

Ori, să vrei să anulezi tot ce există și să nu pui nimic în locul lor, mi se pare… noaptea minții. Oameni mult mai inteligenți decât noi au statuat că întotdeauna lipsa unei decizii este mai proastă decât orice decizie ai lua, indiferent de imperfecțiunea ei. Înțelegeam demersul actualului primar general dacă în paralel cu anularea PUZ-urilor de sectoare ar fi avut pregătit, la următorul punct pe ordinea de zi în Consiliul General, PUG-ul, unul nou, nu cel de acum 20 de ani, astfel încât să pui ceva în loc, să nu lași gol și să ne arunci zeci de ani în urmă. Dar nu, actualul primar general vrea să blocheze totul vreme de câțiva ani buni de aici încolo”, consideră Robert Negoiță.

”Care e interesul? Cel clamat public este, vezi Doamne, salvarea spațiilor verzi… O idee generoasă folosită abuziv pentru a masca o crimă comisă împotriva dezvoltării capitalei țării… Să luăm exemplul punctual al Sectorului 3. Actualul PUZ a fost contestat în instanță pe anumite zone și până la un verdict definitiv si irevocabil, oricum nu se poate autoriza sau construi ceva în aceste zone. Și sunt convins că aceeași situație e și în celelalte sectoare. Să nu mai spun că tot prin actualul PUZ, blocam construcțiile pe care PUG-ul le permitea în Parcul IOR, de exemplu. Sau în Brâncuși. Deci argumentul ăsta generos și vast nu stă în picioare”

”Dar care să fie logica, atunci?”

Primarul Sectorului 3 continuă postarea sa din mediul online precizând că ”există voci răutăcioase” (n.red. – ironia este evidentă) care transmit că în spatele acestei inițiative controversate a lui Nicușor Dan s-ar ascunde , de fapt, ”niște interese mult mai pământești și foarte… financiare”.

Problema care ar apărea în contextul în care PUZ-urile de sector ar fi suspendate pentru 2 ani de zile, scrie Robert Negoiță, este că în absența acestor PUZ-uri oricine ca dori să construiască în Capitală ”o să meargă cu jalba în proțap” tocmai la Primăria Capitalei.

”Există voci răutăcioase, care vorbesc pe la toate colțurile acestui oraș, dacă înțelegeți metafora, că de fapt sub umbrela generoasă a salvării spațiului verde s-ar ascunde niște interese mult mai pământești și foarte… financiare. Pe scurt, desființarea PUZ-urilor de sectoare va atrage după sine câțiva ani în care oricine va avea de construit ceva în Capitală, o să meargă cu jalba în proțap fix la…. Primăria Capitalei.

Pai ăsta să fie noul mod de a face politică în România?!… E nevoie de vaci de muls? Sincer, nu vreau să cred aceste bârfe de oraș și sper că acest demers inițiat de primarul general să nu fie aprobat, pentru a nu alimenta și mai mult și pentru a nu da forță acestor… bârfe bulevardiere”, mai scrie, pe pagina sa de Facebook, Robert Negoiță.

”Nu pot să înțeleg totuși graba și felul în care se încearcă acest demers, cât mai ascuns, cât mai departe de ochii opiniei publice, cât mai ferit de o dezbatere. Atenție, aici vorbim despre un demers cu un puternic impact social și economic pentru întreaga Capitală. Un demers care blochează pentru ani buni dezvoltarea orașului”

Robert Negoiță

”Și, pentru a va argumenta în acest sens, revin cu un exemplu tot din Sectorul 3. Lucrăm de aproape doi ani de zile pentru finalizarea documentațiilor de autorizare pentru lucrări de infrastructură vitale pentru locuitorii celui mai mare sector din București, dar și pentru cei care tranzitează pe aici. Vorbim despre poduri, pasaje, pasarele, toate menite să crească nivelul de mobilitate în Capitală. Acum, când suntem la final, vine primarul general și anulează totul, nu pune nimic în loc și ne invită să ne luăm costumele de vaci de muls și să mergem cu jalba în proțap la ușile Primăriei Generale preț de câțiva ani pentru a o lua de la capăt. Dar anii ăștia pierduți cine îi mai dă înapoi bucureștenilor?”, se întreabă primarul Sectorului 3.

”Atunci nu era primar general, dar acum e, poate și coboară în teren…”

Primarul Sectorului 3 încheie postarea de pe pagina sa de socializare cerându-i public lui Nicușor Dan ”să retragă acest punct de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General”.

Și, nu în ultimul rând, Primarul General al Capitalei este invitat să inițieze o dezbatere publică, cu primăriile de sector ale Capitalei, pentru a fi discutate ”eventualele zone ce ridică probleme și pentru care putem găsi împreună cele mai bune soluții, până la redactarea și aprobarea unui PUG”.

”Îi cer public primarului general al capitalei să retragă acest punct de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General, să pună mâna la treaba și să reușească să realizeze cât mai repede un PUG actual pentru Capitală, și abia atunci, când are ce să pună în loc, să desființeze ce o vrea.

Îl invit, în egală măsură, dacă într-adevăr demersul său este unul bine intenționat și de bună credință, ca, prin funcția ce i-a fost încredințată de bucureșteni, să inițieze o dezbatere amplă, cu toate primăriile de sector, ca să discutăm punctual despre eventualele zone ce ridică probleme și pentru care putem găsi împreună cele mai bune soluții, până la redactarea și aprobarea unui PUG. Altfel, da, e ușor să distrugi când nu ai construit niciodată nimic… ”, încheie Robert Negoiță.

”Și îi reamintesc (n.red. – lui Nicușor Dan) că atunci când venise la sediul PS3 la dezbaterea pentru PUZ- da, noi am făcut dezbateri și cu specialiștii, și cu cetățenii- nici nu știa despre ce zone vorbește. Îi reamintesc că oamenii care locuiau în case construite de ani de zile în zone unde dânsul spunea că nu există nimic, îi arătau poze cu locuințele lor… și îl invitau să o ia la picior prin oraș, să vadă de ce era nevoie de a reglementa urbanistic străzile. Atunci nu era primar general, dar acum e, poate și coboară în teren…

PS: Sper, și am încredere, că toți liderii partidelor ce au reprezentanți în Consiliul General al Municipiului București au încă rațiunea necesară să ceară ca acest delir, această crimă împotriva Capitalei să nu aibă loc”

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3

Citește și..
Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Andreea Esca, cu sânii la vedere! Cum a putut să apară pe post:
Fata consilierului președintelui FRF s-a despărțit de Ilie Dumitrescu! Diferența de ani și-a spus cuvântul:...
Florin Cîţu, ANUNŢ pentru elevi şi părinţi! Se ÎNCHID iar şcolile?!
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Suspendarea cursurilor este ILEGALĂ?! Decizia șocantă a Curții de Apel București
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide