România și SUA, colaborare pentru susținerea drepturilor femeilor | Gabriela Firea: ”Violența domestică, fenomen îngrijorător. De la începutul anului, 33 de femei au murit în urma abuzurilor partenerilor de viață”

România și SUA, colaborare pentru susținerea drepturilor femeilor | Gabriela Firea: ”Violența domestică, fenomen îngrijorător. De la începutul anului, 33 de femei au murit în urma abuzurilor partenerilor de viață”
Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
Publicat: 25/10/2022, 17:40
Actualizat: 25/10/2022, 17:46

Gabriela Firea – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – a avut o întâlnire cu Katrina Fotovat, șefa Biroului pentru Problemele Globale ale Femeilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Aceasta a fost însoțită de o delegație de oficiali americani, iar întâlnirea a reprezentat o nouă etapă a colaborării dintre România și SUA pentru susținerea drepturilor femeilor.

Din păcate, accentuează Gabriela Firea într-o postare din mediul online, violența domestică este încă un fenomen îngrijorător în țara noastră, însă acesta a fost doar unul dintre subiectele abordate în timpul discuțiilor cu Katrina Fotovat.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse i-a prezentat oficialului american mai multe proiecte care vizează prevenirea și combaterea violenței domestice.

Am avut o întâlnire extrem de complexă cu doamna Katrina Fotovat, șefa Biroului pentru Problemele Globale ale Femeilor din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, împreună cu o delegație de oficiali americani.

Violența domestică este încă un fenomen îngrijorător în România. De la începutul acestui an, 33 de femei au murit în urma abuzurilor partenerilor de viață. În aceeași perioada au fost emise 5.043 ordine de protecție. Agresorii trebuie pedepsiți aspru și am militat încă de la începutul mandatului pentru introducerea brățărilor electronice. Iată, în premieră pentru România, Ministerul de Interne a început folosirea acestor brățări. Este un prim pas important în acest domeniu”, scrie Gabriela Firea.

”La Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, gestionăm proiecte destinate prevenirii și combaterii violenței domestice. De la începutul anului, la numărul gratuit HELPLINE – 0800.500.333 – au fost primite 3.700 de apeluri, cele mai multe de la victime ale violenței domestice. 50 de femei au fost direcționate către locuințele protejate

Gabriela Firea

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a avut o întâlnire cu Katrina Fotovat, șefa Biroului pentru Problemele Globale ale Femeilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA

Încercăm să dăm șanse femeilor”

Gabriela Firea a reamintit și că sunt depuse eforturi pentru ca Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice să fie finalizată, iar proiectele ”Venus” și “VioGen RoJust” sunt, la rândul lor, esențiale în context.

Mai mult, un alt proiect depus în Parlamentul României vizează asigurarea a 30% dintre locurile de pe listele lectorale (alegeri locale) – dar și în consiliile de administrație ale companiilor de stat – să fie ocupate de femei.

I-am prezentat doamnei Katrina Fotovat proiectul Venus – prin care există, la nivel național, 42 de locuințe protejate, 42 de grupuri de sprijin și 42 de cabinete de consiliere vocațională. De asemenea, prin proiectul “VioGen RoJust”, implementat în parteneriat cu Centrul FILIA, Asociația Transcena, Asociația ANAIS, Asociația GRADO pregătim 100 de judecători, peste 800 de polițiști, 100 de procurori și aproape 820 de avocați pentru interacțiunea cu victimele și agresorii în cazurile de violență domestică.

Am depus toate eforturile ca Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2022-2027 să fie finalizată. Sunt încrezătoare că documentul va fi aprobat până la sfârșitul acestei luni.

Încercăm să dăm șanse femeilor, pentru a echilibra problema cotelor de gen în politică și administrație. Am fost bucuroasă să-i dau doamnei Fotovat detalii despre proiectul pe care l-am depus recent la Parlament, prin care asigurăm locuri pentru femei pe listele electorale de la alegerile locale și în consiliile de administrație ale companiilor de stat. Astfel, 30% dintre locuri vor fi ocupate de femei”, mai precizează ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Am vorbit și despre proiectul prin care, împreună cu Ministerul Muncii, oferim un ajutor financiar în valoare de 15.000 de lei cuplurilor sau femeilor singure care nu pot avea copii. Regulamentul programului urmează să fie și publicat la începutul lunii noiembrie, iar primele dosare vor putea fi depuse după jumătatea lunii noiembrie”

Gabriela Firea

Gabriela Firea: ”Încercăm să dăm șanse femeilor, pentru a echilibra problema cotelor de gen în politică și administrație”

Căsătoriile timpurii sunt un subiect sensibil pentru unele comunități etnice din România”

Gabriela Firea a mai menționat că, în timpul întâlnirii cu Katrina Fotovat, au fost aduse în discuție atât subiectul ”prevenire a sarcinilor premature”, cât și cel al ”căsătoriilor timpurii”, sensibil pentru unele comunități etnice.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și-a exprimat și speranța că astfel de ”nunți între copii”, prin discuții și înțelegere, vor fi, finalmente, un subiect al trecutului.

Nu în ultimul rând, am discutat și despre eforturile pe care instituțiile statului le fac pentru prevenirea sarcinilor premature, în cazul adolescentelor, pentru că ne dorim creșterea sănătoasă a natalității. Am reușit modificarea legislației și introducerea orelor de educație sanitară în școli, cu acordul părinților, ceea ce este un prim pas. Anul trecut, 826 de gravide și mame minore au beneficiat de serviciile centrelor maternale gestionate de DGASPC-urile din țară. Sunt acele centre unde mamele cu bebeluși, aflate în situații vulnerabile – generate de sărăcie, de violența în familie, de lipsa oricărui sprijin – găsesc un adăpost și un ajutor pentru a-și putea îngriji copiii.

Căsătoriile timpurii sunt un subiect sensibil pentru unele comunități etnice din România, însă, avem deja discuții și facem eforturi să punem punct acestui fenomen. Este dificil, totuși, de schimbat obiceiuri care vin din tradiții, dar legea este aceeași pentru toată lumea. Așa cum s-au făcut pași importanți pentru oprirea fenomenul testării la cerere a virginității fetelor, cred că vom găsi înțelegere și pentru a închide subiectul nunților între copii”, încheie Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice