Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina. Ce spun oficialii din Statele Unite

Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina. Ce spun oficialii din Statele Unite
Foto: Profimedia
Publicat: 24/11/2022, 13:50
Actualizat: 24/11/2022, 13:51

Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina! Informația a fost făcută publică de către oficialii administrației Biden, care au apreciat că președintele rus Vladimir Putin poate folosi mai întâi arme chimice în Ucraina înainte de a recurge la o confruntare nucleară cu NATO, dacă trupele sale continuă să piardă teren.

Preocupările vin pe fondul unui impuls al administrației de a se asigura că aliații sunt pregătiți pentru un astfel de eveniment, precum și de a mobiliza noi resurse și investiții în fabricarea sistemelor de detectare pentru atunci când substanțele chimice sunt utilizate.

Cei care au furnizat aceste informații sunt oficiali din SUA și Departamentul Apărării, însă au vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta despre  lucruri interne sensibile, relateză Politico.

Unele substanțe chimice ar putea fi folosite pentru un atac cu victime în masă, chiar dacă se știe că Moscova folosește agentul Novichok împotriva uneia sau a două persoane odată, au spus oficialii și experții. De exemplu, unele substanțe chimice pot fi transformate într-un aerosol sau utilizate în muniții pentru a provoca daune unui grup mare de oameni.

Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina

Numeroase oficialități de la Pentagon cred, pe de altă parte, că în timpul iernii, luptele ar putea slăbi în intensitate, și că ambele părți nu vor câștiga mult teren. Dar, dacă rușii vor continua să piardă sau dacă armata lor se prăbușește, Moscova ar putea recurge la soluții extreme, între care arme chimice – inclusiv cele folosite pentru otrăvirea disidentului Alexei Navalnîi și a altor oponenți ai regimului Putin.

SUA știe de mult că Rusia investește în creșterea capacității sale de arme chimice. Senatorii au fost informați în această toamnă despre stocul de arme chimice al Rusiei și despre amenințarea din Ucraina, potrivit unui consilier al Congresului. Însă îngrijorările cu privire la potențiala utilizare a acestora în Ucraina apar pe măsură ce oficialii americani cred din ce în ce mai mult că Rusia va recurge la un război neconvențional dacă va continua să piardă teren.

Consiliul Naţional de Securitate a refuzat să comenteze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase