Rusia invadează Ucraina, ziua 60: Volodimir Zelenski spune că doar o întâlnire față în față cu Vladimir Putin poate pune capăt războiului / Înalți oficiali americani vizitează azi Kievul

Rusia invadează Ucraina, ziua 60: Volodimir Zelenski spune că doar o întâlnire față în față cu Vladimir Putin poate pune capăt războiului / Înalți oficiali americani vizitează azi Kievul
Publicat: 24/04/2022, 09:01
Actualizat: 24/04/2022, 15:21

Rusia a lansat atacuri cu rachete în orașul-port Odesa, situat în sud-vestul Ucrainei, în urma cărora au murit cel puțin opt persoane, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Luptele grele continuă și în estul Ucrainei. Rusia a dezvăluit că obiectivul invaziei sale este să preia „controlul deplin” asupra sudului Ucrainei, precum și asupra regiunii de est Donbas și să stabilească un coridor terestru care să lege Rusia de Crimeea, peninsula pe care a anexat-o în 2014. Volodimir Zelenski se va întâlni duminică la Kiev cu secretarul de stat al SUA și ministrul american al Apărării 

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei de 24 aprilie

UPDATE ora 15:20 – Trupele ruse au „permisiune tacită” să folosească violul drept armă, spune un avocat de top în Drepturile Omului

Un avocat de top al Drepturilor Omului, care strânge dovezi pentru acuzațiile de crime de război comise de Rusia, a spus că trupele de la Kremlin au „permisiune tacită” să violeze civilii din Ucraina.

„Nu înseamnă că există o  instrucțiune dată de sus, dar este vorba (…) că soldații au imunitate pe câmpul de luptă”, afirmă  Helena Kennedy.

UPDATE ora 14:40 – Volodimir Zelenski acuza Rusia că încearcă să ascundă uciderea a zeci de mii de civili în Mariupol

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că apar dovezi că trupele rusești au ucis zeci de mii de civili în Mariupol, conform Sky News.

El a declarat că Ucraina a interceptat conversații rusești despre „modul în care ascund urmele crimelor lor”.

Primarul din Mariupol a estimat că cel puțin 20.000 de civili au fost uciși în orașul din sudul țării, iar ieri au apărut imagini cu ceea ce pare a fi o groapă comună chiar în afara Mariupolului.

Zelenski a declarat că forțele ruse au înființat „tabere de filtrare” în apropierea orașului pentru cei care încearcă să plece.

UPDATE ora 14:30 – Papa reînnoiește apelul pentru un armistițiu de Paște

Cu ocazia Paștelui Ortodox, sărbătorit în această duminică, Papa Francisc a cerut din nou un armistițiu în luptele din Ucraina și încetarea atacurilor împotriva unei „populații epuizate”, conform AFP.

„Astăzi se împlinesc două luni de la începutul acestui război, 24 februarie. În loc să se oprească, războiul s-a înrăutățit. Este trist că în aceste zile, care sunt cele mai sfinte și solemne pentru creștini, auzim mai mult sunetul ucigaș al armelor decât cel al clopotelor care anunță învierea. Este trist că armele iau tot mai mult locul cuvintelor. Reînnoiesc apelul la un armistițiu de Paște- ar fi cel mai mic semn al dorinței de pace. Să oprim atacurile pentru a putea alina suferința populației epuizate”, a spus el după rugăciunea de duminică.

UPDATE ora 13:50 – Rusia intenționează să recruteze civili ucraineni din regiunile ocupate, acuză serviciile de informații ucrainene

Serviciile secrete ucrainene au acuzat Rusia că plănuiește să recruteze civili ucraineni din regiunile ocupate Herson și Zaporijia.

„Acest lucru ar semăna cu practici similare anterioare de recrutare în Donbas și Crimeea ocupate de ruși”, se conform unui raport al serviciilor secrete din Ucraina, citat de CNN.

UPDATE ora 13:00 – Ucraina susține că Rusia plasează la graniță lansatoare mobile pentru focoase nucleare

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat, duminică, faptul că Rusia ar fi desfăşurat lansatoare mobile de rachete de tip Iskander-M la mai puţin de 60 de kilometri de frontiera cu Ucraina, relatează AFP.

UPDATE ora 11:14 – Putin „a murit cu mult înainte să moară”. Un cunoscut duhovnic român vorbește despre liderul de la Kremlin

Putin „a murit fără să știe”, a declarat părintele Constantin Necula, la 60 de zile de când liderul rus a invadat brutal Ucraina, lăsând în urmă mii de morți. (Citește continuarea aici…)

Sursa: The Globe and Mail

UPDATE ora 10:30 – Ucraina a „respins” cu succes numeroase asalturi rusești în Donbas, anunță Ministerul britanic al Apărării

Ucraina a „respins cu succes numeroase asalturi rusești de-a lungul liniei de contact în Donbas în această săptămână”, a declarat duminică Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare a informațiilor, conform MEDIAFAX.

„În ciuda faptului că Rusia a obținut unele câștiguri teritoriale, rezistența ucraineană a fost puternică pe toate axele și a provocat costuri semnificative forțelor ruse”, a continuat evaluarea, fără a preciza dacă rezistența a fost condusă de forțele armate ucrainene sau de grupuri civile.

Ministerul Apărării a citat, de asemenea, „moralul slab al rușilor și timpul limitat pentru reconstituirea, reechiparea și reorganizarea forțelor de la ofensivele anterioare” ca fiind cauzele probabile pentru „eficacitatea de luptă” slăbită a Rusiei.

UPDATE ora 09:30 – Opt morți în regiunea Lugansk – oficial ucrainean

Opt persoane au fost ucise și alte două au fost rănite în bombardamentele ruse asupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei, a declarat șeful regiunii, Serhiy Haidai, citat de BBC, notează MEDIAFAX.

Într-o postare pe Telegram, el scrie că șase persoane au murit când orașele Hirske și Zolote au fost bombardate, sâmbătă.

Separat, două persoane – ambele femei – au fost găsite moarte sub dărâmăturile unei case distruse în orașul Popasna, care a fost lovit în urmă cu câteva zile.

De asemenea, Haidai spune că un birou de poliție din orașul Severodonetsk a fost distrus.

UPDATE ora 09:00 – Armata ucraineană afirmă că a lovit 17 ținte aeriene

Armata ucraineană a declarat că a lovit 17 ținte aeriene sâmbătă, potrivit unei declarații pe Telegram a Ministerului Apărării al țării, conform Mediafax.

Țintele au inclus trei avioane rusești, cinci rachete de croazieră și nouă vehicule aeriene fără pilot (UAV), potrivit declarației.

„Rachetele antiaeriene ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor Terestre au lovit nouă drone operațional-tactice, trei aeronave și cinci rachete de croazieră”, se arată în declarația Ministerului Apărării.

UPDATE ora 08:00 – Secretarul general al ONU va vizita Turcia înainte de Moscova și Kiev

Secretarul general al ONU va vizita Turcia înainte de a se îndrepta spre Moscova și Kiev, relatează BBC, citat de MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al ONU, Antonio Guterres va vizita luni capitala Ankara, unde se va întâlni cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Marți, el se va îndrepta apoi spre Moscova, unde urmează să se întâlnească cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și va avea un „dejun de lucru” cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

Ultima sa oprire va avea loc joi, la Kiev, unde se va întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu ministrul de externe Dmytro Kuleba.

UPDATE ora 07:00 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că o întâlnire față în față cu omologul său rus, președintele Vladimir Putin, este singura cale către o soluție diplomatică a războiului.

„Trebuie să mă întâlnesc cu președintele Federației Ruse. Vreau să fie judecat? Nu că vreau eu, dar toți cei care au dat acele ordine rușinoase, toți se vor confrunta cu un tribunal, sunt convins de asta. Va dura ani, dar vom aștepta, dacă cineva ca mine nu trăiește suficient, copiii noștri vor trăi suficient. Nu iau în considerare o posibilitate în care (SUA și Marea Britanie) vor înceta furnizarea de arme. Nu avem altă opțiune decât să luptăm pentru pământul nostru și să-l recuperăm”, a spus Volodimir Zelenski, pentru Sky News.

UPDATE ora 05:00 – Doi generali ruși au fost uciși în apropiere de Herson, spune Ucraina

Doi generali ruși au fost uciși sâmbătă în apropierea orașului ocupat Herson, a anunțat direcția de informații a ministerului ucrainean al Apărării, scrie Sky News.

Un al treilea ar fi în stare critică.

Generalii au fost uciși după ce armata ucraineană a lovit postul de comandă al armatei 49 a Rusiei lângă Herson.

Herson a fost primul oraș important din Ucraina care a căzut sub controlul Rusiei, de la începutul invaziei, în 24 februarie.

UPDATE ora 03:00 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia că este un „sponsor al terorismului”, în timpul discursului său din noaptea de Paște

El a condamnat un atac mortal asupra portului din sudul Odesei, care a coincis cu Sâmbăta Mare, înainte de sărbătoarea Paștilor celebrată pe 24 aprilie de mulți creștini din Ucraina.

„Astăzi a fost Sâmbăta Mare pentru creștini. Ziua dintre Răstignire și Înviere. Se pare că Rusia a rămas blocată într-o astfel de zi”, a spus Zelenski. „Dar va fi o Înviere. Viața va învinge moartea. Adevărul va învinge orice minciună și răul va fi pedepsit”.

Cel puțin opt persoane, inclusiv un copil de trei luni, au fost ucise sâmbătă în atacurile rusești cu rachete la Odesa, a spus Zelenski. Un oficial ucrainean a declarat anterior că cel puțin șase rachete de croazieră au fost lansate în orașul-port, în timp ce Rusia își continuă ofensiva brutală în sudul și estul țării.

UPDATE ora 00:39 – Șeful diplomației americane și ministrul Apărării SUA, în vizită la Kiev duminică

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul apărării Lloyd Austin se vor deplasa la Kiev, duminică, exact la două luni după începerea invaziei ruse în Ucraina, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Mâine, oficiali americani vor veni la noi: îi voi întâlni pe ministrul apărării (Lloyd Austin) şi pe Antony Blinken”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă organizată într-o staţie de metrou sub piaţa centrală din Kiev.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...