Rusia plusează agresiv, în lipsa ”răspunsurilor concrete”: ”Occidentul a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”

Rusia plusează agresiv, în lipsa ”răspunsurilor concrete”: ”Occidentul a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei | Foto – Profimedia Images

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a susținut conferință de presă anuală dedicată politicii externe, după ce negocierile din cadrul Consiliului NATO-Rusia nu au dus la o detensionare a tensiunii între Kremlin și membrii Alianței Nord-Atlantice. Pornind de la ideea că întreaga vină aparține Occidentului, oficialul rus a declarat că Rusia nu mai are ”răbdare”.

Neprimind încă mult-doritele garanții de securitate pe care le-a cerut cu insistență, de mai mult timp, Rusia a plusat, fixează un termen-limită și așteaptă, acum, un ”răspuns scris” până săptămâna viitoare din partea SUA și NATO, a precizat Serghei Lavrov în timpul conferinței de presă susținută vineri, 14 ianuarie.

Totodată, ministrul de Externe al Rusiei a menționat și că o decizie referitoare la situația de la frontiera cu Ucraina va fi luată de Vladimir Putin doar după ce vor fi primite răspunsurile/propunerile din partea Occidentului.

”Federația Rusă nu este pregătită să aştepte pentru totdeauna ca SUA şi NATO să răspundă cererilor sale de securitate şi doreşte un răspuns scris detaliat pentru fiecare propunere exprimată la negocieri. Moscova are diverse opțiuni de răspuns dacă Occidentul respinge propunerile de securitate ale Rusiei”, declarat Serghei Lavrov, citat de Reuters și AP, acesta îndreptând, din nou, un deget acuzator către SUA și NATO și pornind de la premisa că se va căuta un ”pretext” pentru consolidarea forțelor armate occidentale din apropierea Rusiei.

”Astfel de cereri sunt absolut inacceptabile şi, desigur, nici nu le vom examina”

Oficialul rus a vorbit, în timpul conferinței de presă anuale dedicată politicii externe, despre ”provocări” din partea Occidentului și a declarat că nu mai există ”răbdare”.

În același timp, o eventuală retragere a trupelor rusești de la granița cu Ucraina și plasarea lor în ”cazărmi” nici măcar nu va fi luată în discuție la Kremlin.

”Am rămas fără răbdare. Occidentul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț. Deja se cere nu doar retragerea unităţilor militare de la frontiera cu Ucraina, aşa cum în general se exprimă ei (n.red. – reprezentanții SUA și NATO), ci retrimiterea lor în cazarmă, aşa cum a declarat în public Wendy Sherman la conferinţa de presă susţinută la finalul discuţiilor purtate luni cu delegaţia condusă de ministrul adjunct de externe rus, Serghi Riabkov, la Geneva. Cred că nici nu mai este nevoie să explicăm că astfel de cereri sunt absolut inacceptabile şi, desigur, nici nu le vom examina”, a insistat ministrul de Externe al Rusiei.

Serghi Riabkov a fost oficialul rus care a transmis, tranșant, înainte de începerea discuțiilor cu delegația americană condusă de ”Vulpea argintie” Wendy Sherman, de la Geneva, că ”NATO ar trebui să-şi strângă catrafusele şi să se întoarcă la limitele din 1997”.

Tot Riabkov, adjunctul ministrului de Externe al Rusiei a declarat că Moscova ar putea desfăşura ”infrastructuri militare” în Cuba şi Venezuela, în contrapartidă cu acțiunile întreprinse de SUA și NATO în apropierea granițelor Rusiei.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
„Semn clar” pentru Harry și Meghan că nu sunt bineveniți în Marea Britanie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...