Rusia plusează agresiv, în lipsa ”răspunsurilor concrete”: ”Occidentul a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”

Rusia plusează agresiv, în lipsa ”răspunsurilor concrete”: ”Occidentul a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei | Foto – Profimedia Images
Publicat: 14/01/2022, 13:45

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a susținut conferință de presă anuală dedicată politicii externe, după ce negocierile din cadrul Consiliului NATO-Rusia nu au dus la o detensionare a tensiunii între Kremlin și membrii Alianței Nord-Atlantice. Pornind de la ideea că întreaga vină aparține Occidentului, oficialul rus a declarat că Rusia nu mai are ”răbdare”.

Neprimind încă mult-doritele garanții de securitate pe care le-a cerut cu insistență, de mai mult timp, Rusia a plusat, fixează un termen-limită și așteaptă, acum, un ”răspuns scris” până săptămâna viitoare din partea SUA și NATO, a precizat Serghei Lavrov în timpul conferinței de presă susținută vineri, 14 ianuarie.

Totodată, ministrul de Externe al Rusiei a menționat și că o decizie referitoare la situația de la frontiera cu Ucraina va fi luată de Vladimir Putin doar după ce vor fi primite răspunsurile/propunerile din partea Occidentului.

”Federația Rusă nu este pregătită să aştepte pentru totdeauna ca SUA şi NATO să răspundă cererilor sale de securitate şi doreşte un răspuns scris detaliat pentru fiecare propunere exprimată la negocieri. Moscova are diverse opțiuni de răspuns dacă Occidentul respinge propunerile de securitate ale Rusiei”, declarat Serghei Lavrov, citat de Reuters și AP, acesta îndreptând, din nou, un deget acuzator către SUA și NATO și pornind de la premisa că se va căuta un ”pretext” pentru consolidarea forțelor armate occidentale din apropierea Rusiei.

”Astfel de cereri sunt absolut inacceptabile şi, desigur, nici nu le vom examina”

Oficialul rus a vorbit, în timpul conferinței de presă anuale dedicată politicii externe, despre ”provocări” din partea Occidentului și a declarat că nu mai există ”răbdare”.

În același timp, o eventuală retragere a trupelor rusești de la granița cu Ucraina și plasarea lor în ”cazărmi” nici măcar nu va fi luată în discuție la Kremlin.

”Am rămas fără răbdare. Occidentul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț. Deja se cere nu doar retragerea unităţilor militare de la frontiera cu Ucraina, aşa cum în general se exprimă ei (n.red. – reprezentanții SUA și NATO), ci retrimiterea lor în cazarmă, aşa cum a declarat în public Wendy Sherman la conferinţa de presă susţinută la finalul discuţiilor purtate luni cu delegaţia condusă de ministrul adjunct de externe rus, Serghi Riabkov, la Geneva. Cred că nici nu mai este nevoie să explicăm că astfel de cereri sunt absolut inacceptabile şi, desigur, nici nu le vom examina”, a insistat ministrul de Externe al Rusiei.

Serghi Riabkov a fost oficialul rus care a transmis, tranșant, înainte de începerea discuțiilor cu delegația americană condusă de ”Vulpea argintie” Wendy Sherman, de la Geneva, că ”NATO ar trebui să-şi strângă catrafusele şi să se întoarcă la limitele din 1997”.

Tot Riabkov, adjunctul ministrului de Externe al Rusiei a declarat că Moscova ar putea desfăşura ”infrastructuri militare” în Cuba şi Venezuela, în contrapartidă cu acțiunile întreprinse de SUA și NATO în apropierea granițelor Rusiei.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase