Oficial ucrainean: ”Masarea de trupe la granița Ucrainei le-a jucat o festă teribilă rușilor”

Oficial ucrainean: ”Masarea de trupe la granița Ucrainei le-a jucat o festă teribilă rușilor”
Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei | Foto - Profimedia Images
Publicat: 13/01/2022, 12:27
Actualizat: 13/01/2022, 12:31

Discuțiile din cadrul Consiliului NATO – Rusia, așteptate cu interes, dar și cu scepticism, nu au dus la un rezultat palpabil privind detensionarea relațiilor dintre Kremlin și cancelariile occidentale. Dincolo de declarațiile politically correct, starea de incertitudine se menține, iar la granița dintre Ucraina și Federația Rusă se află, încă, circa 100.000 de militari ruși. 

Vladimir Putin a negat că Rusia ar pregăti un act de agresiune împotriva Ucrainei și a cerut garanții de securitate ”imediate” din partea SUA și NATO, o dezvoltare către Est a Alianței Nord-Atlantice fiind considerată o amenințare la adresa Rusiei.

În acest context, Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, a făcut o comparație între ceea ce se întâmpla în Afghanistan – perioada pre-talibană – și situația tensionată prin care trece Ucraina. Oficialul ucrainean a transmis că Ucraina și-ar dori mai mult sprijin militar din partea Occidentului, așa cum a primit Afghanistanul în respectiva perioadă.

”Sprijinul partenerilor noştri occidentali este prezent în mod constant, deşi din păcate într-un mod de intensitate diferită. Desigur, ne-am dori mai mult, mai ales pe baza asistenţei colosale primite de Afganistanul «pre-taliban». În acest caz, armele americane ar fi fost cu siguranţă în mâini puternice care nu le-ar fi abandonat la prima întâlnire cu inamicul”, a declarat secretarul NSDC.

”Kievul aşteaptă continuarea sprijinului din partea Occidentului şi în special NATO. Acesta se referă la asistenţa materială, în special în ceea ce priveşte apărarea aeriană şi mijloacele de combatere a dronelor ruseşti”

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare (NSDC) al Ucrainei

Oleksi Danilov: ”În loc să sperie Occidentul, dimpotrivă l-au mobilizat”

Oficialul ucrainean a mai declarat că exercițiile militare ale NATO – și cele desfășurate de Alianța Nord-Atlantică împreună cu Ucraina – ar trebui continuate, fiindcă rușii devin ”nervoși” în astfel de condiții și, în consecință, sunt obligați să ”deturneze constant forţele şi mijloacele”.

Mai mult, Oleksi Danilov consideră că navele NATO ar trebui să aibă o prezență permanentă în Marea Neagră, precizând că se referă, înainte de toate, la ”nave înarmate cu rachete”. Dincolo de tensiunea acumulată la granița Ucrainei, Danilov a mai precizat, în timpul unui interviu, că masarea zecilor de mii de militari ruși la granița țării sale s-a transformat într-o ”festă teribilă” pentru Kremlin.

”Este, de asemenea, extrem de important ca Occidentul să desfăşoare exerciţii militare atât ale forţelor NATO, cât şi în comun cu Ucraina. Îi face pe ruşi foarte nervoşi şi îi obligă să deturneze constant forţele şi mijloacele. O problemă aparte ar fi prezenţa permanentă pe bază de rotaţie a navelor NATO în Marea Neagră şi, în primul rând, vorbim de nave înarmate cu rachete”, a subliniat Danilov, potrivit Agerpres.

”Masarea de trupe ruseşti în apropierea graniţelor Ucrainei le-a jucat o festă teribilă ruşilor. În loc să sperie Occidentul, dimpotrivă l-au mobilizat şi mi se pare chiar că au făcut imposibilul – l-au înfuriat”

Oleksi Danilov


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult