Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, despre eventuale sancțiuni SUA împotriva lui Putin: ”Ar echivala cu o rupere a relațiilor”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, despre eventuale sancțiuni SUA împotriva lui Putin: ”Ar echivala cu o rupere a relațiilor”
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului | Foto - Profimedia Images
Publicat: 13/01/2022, 15:04
Actualizat: 13/01/2022, 15:08

Senatori ai Partidului Democrat din SUA au prezentat în Senat, miercuri, un proiect de sancțiuni – ”Apărarea suveranităţii Ucrainei”care îl vizează chiar și pe președintele Vladimir Putin. Totodată, inițiatorii acestui proiect solicită și ca Ucraina să primească ajutor financiar în cazul în care ar fi invadată de Rusia.

Reacția Kremlinului nu s-a lăsat așteptată, iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că astfel de sancțiuni – la adresa unui șef de stat – reprezintă o măsură extremă care ar echivala ar echivala cu o rupere a relaţiilor” dintre SUA și Rusia. 

În același timp, Peskov nu s-a ferit să acuze, din nou, că se fac ”presiuni” asupra Moscovei, cu atât mai mult în contextul negocierilor SUA/NATO – Rusia.

”Este vorba despre sancțiuni, care în esență, ținând cont de un răspuns inevitabil, poate fi comparat cu o inițiativă de rupere a relațiilor. Apreciem extrem de negativ astfel de documente și declarații. Mai ales pe fundalul negocierilor în curs de desfășurare. Desigur, coincidența apariției acestor declarații constituie o tentativă de a aplica presiune asupra Moscovei, ceea ce este lipsit de sens, din start”, a declarat Peskov, apoi a transmis avertismentul că Rusia va răspunde rapid unui astfel de demers, potrivit TASS.

”O măsură care depăşeşte o limită”

Peskov a mai declarat că ”sancţiunile împotriva unui şef de stat reprezintă o măsură care depăşeşte o limită”, considerând că această propunere senatorilor democrați americani ”nu contribuie la stabilirea unei atmosfere constructive în cadrul discuţiilor” aflate în curs de desfăşurare între Rusia şi Occident, subiectul ”fierbinte fiind” detensionarea situaţiei de la granița dintre Ucraina și Rusia.

Potrivit proiectului prezentat în Senatul SUA, în cazul în care președintele Joe Biden va decide că Rusia a contribuit la escaladarea situației din Ucraina pentru schimbarea puterii de la Kiev sau pentru ocuparea acestei țări, vor fi adoptate sancțiuni față de cel puțin trei bănci rusești, precum și față de președintele Rusiei, premierul acestei țări, ministrul de Externe și conducerea Ministerului Apărării.

În urma unei astfel de decizii tranșante, cei vizați vor avea acces interzis în SUA, iar averile lor de pe teritoriul Statelor Unite vor fi sechestrate.

”Este greu să faci progrese reale atunci când există o escaladare continuă”

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a manifestat, fără rezerve, scepticismul în legătură cu aceste negocieri, chiar înainte de începerea lor.

Acesta a transmis că situația de la granița Ucrainei nu va fi rezolvată, în pofida discuțiilor, iar tensiunea în zonă se va păstra la cote îngrijorătoare.

”Nu cred că vom vedea progrese, le vom asculta preocupările (n.red. – rușilor), ei ne vor asculta. Vom vedea dacă există motive pentru un eventual progres. Dar este greu să faci progrese reale atunci când există o escaladare continuă (n.red. – a tensiunii)”, a declarat Blinken.

Blinken a mai declarat că, fără menajamente, că Rusia ține ”un pistol” la tâmpla Ucrainei și doar detensionarea situației ar putea duce la un progres real în urma negocierilor.

”Rusia are un pistol la tâmpla Ucrainei, cu 100.000 de soldați în apropierea granițelor sale. Așadar, dacă vedem o detensionare, dacă vedem o reducere a tensiunilor, acesta este genul de mediu în care am putea face progrese reale și, din nou, să rezolvăm preocupările, preocupările rezonabile de ambele părți”, a mai spus secretarul de stat american.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Banii au intrat direct în conturile românilor! Mii de cetățeni primesc sumele direct pe card
Doliu fără margini! A murit un mare actor. Toată lumea îl plânge
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...