Consiliul NATO-Rusia. ”Vulpea argintie”, față în față cu oficialii Kremlinului: ”Nu se lasă afectată de nimic”

Consiliul NATO-Rusia. ”Vulpea argintie”, față în față cu oficialii Kremlinului: ”Nu se lasă afectată de nimic”
Wendy Sherman, ”Vulpea argintie” (stânga - 2), față în față cu oficialii Kremlinului | Foto - Profimedia Images
Publicat: 12/01/2022, 15:03
Actualizat: 12/01/2022, 15:09

Rusia nu renunță la garanțiile de securitate pe care le cere din partea Occidentului și NATO, iar discuțiile de marți, de la Geneva, nu au găsit răspunsuri pentru toate semnele de întrebare. Astăzi, în fața celor 30 de membri ai Alianței Nord-Atlantice, Kremlinul își reiterează cererile, iar rezultatul acestei noi întâlniri este unul încă imprevizibil. 

O posibilă invadare a Ucrainei de către cei peste 100.000 de militari ruși aflați la graniță nu este eliminată din scenariu de analiștii politici, iar americanii s-au declarat ”fermi pe poziție”, prin vocea adjunctului Secretarului de Stat al SUA, Wendy Sherman.

Poreclită și ”Vulpea argintie” – păr alb, tuns scurt -, Wendy Sherman este unul dintre diplomații americani ”cu greutate”, având o experiență îndelungată în ceea ce privește negocierea unor subiecte ”grele” în politica internațională.

Potrivit BBC, ”Vulpea argintie” conduce echipa negociatorilor americani în cadrul întâlnirii cu oficiali ruși, existând speranțe că tensiunea NATO-Rusia ar putea fi dezamorsată, chiar dacă scepticii sunt de părere că starea de incertitudine va fi prelungită.

”E mereu în formă, nu se lasă afectată de nimic”

În vârstă de 72 de ani, Wendy Sherman se dovedește a fi, mereu, în formă și nu se lasă afectată de nimic, a spus un diplomat britanic care a lucrat cu ea în timpul negocierilor internaționale.

”Vulpea argintie” este cunoscută la Washington pentru abordarea directă a subiectelor dure și pentru atitudinea tranșantă pe care o are de fiecare dată.

  • În timpul mandatului lui Bill Clinton, Wendy Sherman a încercat să încheie un acord cu nord-coreenii pentru a-i opri pe aceștia să dezvolte arme nucleare.
  • În 2011, tot ea a condus negocierile SUA cu Iranul, în timpul mandatului lui Barack Obama.
  • ”Vulpea argintie” a contribuit, de altfel, la încheierea – în 2015 – a unui acord nuclear istoric între Iran și P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania).

Chiar dacă acest acord a eșuat între timp, discuțiile pentru a-l salva și a aduce Iranul înapoi la masa negocierilor au început în luna mai 2021, după ce președintele american Joe Biden a devenit președintele SUA. 

”Când m-am așezat vizavi de iranieni, eram Statele Unite ale Americii și, poate, ca femeie, pot spune unele lucruri care nu par atât de dure, dar când devin dură fac impresie pentru că nimeni nu se așteaptă la asta”, a declarat Sherman.

Cum și-a primit Wendy Sherman porecla de ”Vulpea argintie”

Wendy Sherman și-a primit porecla de ”Vulpea Argintie” după negocierile tensionate cu iranienii. Aceștia au început să o numească datorită modului persuasiv în care aborda discuțiile desfășurate la masa negocierilor. Între timp, colegii săi din Departamentul de Stat au îmbrățișat această poreclă, iar în timpul negocierilor au purtat și tricouri pe care scria ”Silver Fox” (” Vulpea Argintie”).

Wendy Sherman este privită nu numai cu admirație – de colegi sau de ”adversarii” din timpul discuțiilor pe diverse teme -, dar și cu ”un strop de teamă”, iar James Jeffrey – un fost ambasador al SUA în Turcia – a descris-o drept ”rapidă și foarte intensă”.

”Vulpea argintie” a studiat Asistență Socială la Universitatea din Maryland și a a ajutat copiii din Baltimore care aveau nevoie de asistență maternală. Ca asistent social în anii 1980, s-a implicat în salvarea copiilor abuzați, dar a fost și director al unui departament de stat pentru protecția copilului, dezvoltându-și, treptat, o reputație de activist politic.

Câțiva ani mai târziu, Wendy Sherman s-a alăturat administrației Clinton, devenind prima femeie subsecretar pentru afaceri politice.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Detalii BOMBĂ din dosarul inspectorilor ANAF: Nu punem botul la o sticlă de whisky; Să...
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Au fost chemați ROMÂNII ÎN ARMATĂ?! Ministrul Apărării a spus adevărul. Toată lumea trebuie să...
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...