S-a zguduit pământul în județul Buzău! Ce magnitudine a avut cutremurul / Anunțul lui Mărmureanu

S-a zguduit pământul în județul Buzău! Ce magnitudine a avut cutremurul / Anunțul lui Mărmureanu
Seismograf, în timpul înregistrării unui cutremur (FOTO: ilustrativ)
Publicat: 24/11/2020, 08:50

Un cutremur cu magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter a avut loc în noaptea de luni spre marți în județul Buzău.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc în noaptea de luni spre marți, la ora 2.07, în județul Buzău, transmite Mediafax.

Acesta a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 66 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov (68 km), Ploiești (85 km), Bacău (108 km), Galați (123 km), Brăila (124 km), București (137 km).

Cutremur în Vrancea! Avertismentul lui Mărmureanu: Când va veni marele seism

S-a cutremurat din nou pământul în județul Vrancea. Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 s-a produs joi dimineața (19 octombrie), la ora 4.00, la adâncimea de 87 kilometri, anunță Institutul Național de Fizică a Pământului.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 83km E de Brașov, 91km S de Bacău, 103km NE de Ploiești, 113km V de Galați, 116km NV de Brăila, 154km N de București, 171km SV de Iași, 173km NE de Pitești, 195km E de Sibiu, 217km SV de Chișinău, informează b1.ro.

Mărmureanu, despre cutremurele recente din țară

Seria cutremurelor nu reprezintă o îngrijorare pentru seismologul Gheorghe Mărmureanu, care spune că, de fapt, acestea nu reduc sensibil tensiunile acumulate în zona seismică Vrancea.

Un cutremur mare este oricând posibil în România, a avertizat însă specialistul.

„60 de cutremure pe lună nu înseamnă nimic”

„Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel de cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic. Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare”, spune Mărmureanu.

„2040, anul unui seism puternic”

„Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în 2040 cu aproximaţie de un an. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme din care fac parte şi cele din 1838 (magnitudine de 7,5) şi 1940 (magnitudine 7,4.). Vorbim de o ciclicitate aici. Sigur, au mai fost şi unele intermediare cum a fost cel din 1802 sau chiar şi cel din 1977. Ca să aveţi o imagine, trebuie să vă spun că la cutremurul din 1838 acceleraţiile au fost atât de mari încât în zona Prahova s-au format falii apreciabile. Practic, pământul s-a rupt pe alocuri din cauza violenţei seismului”, a precizat Mărmureanu.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase