Sebastian Burduja, scrisoare de intenție importantă semnată cu Lockheed Martin în SUA, pentru producția bateriilor de ultimă generație în România

Publicat: 11/02/2024, 13:57
Actualizat: 11/02/2024, 14:17

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, duminică, semnarea în timpul vizitei sale de lucru în Statele Unite ale Americii a unui document cu gigantul Lockheed Martin, care are un potențial semnificativ pentru industria românească.

Sebastian Burbuja a transmis că a am semnat la Boston o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin, companie americană de top în domeniile aerospațial, militar și energetic, acesta fiind un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producție a bateriilor în România.

„Și nu orice fel de baterii, ci bateriile de ultimă generație produse de Lockheed Martin, GridStar Flow (baterie de flux redox), o soluție inovatoare de stocare a energiei la scară largă pentru aplicații utilitare, comerciale, industriale și militare. Este o tehnologie rentabilă și eficientă pe termen lung, cu o durată de viață operațională de 20 de ani și care, foarte important, nu depinde de materii prime critice și este prietenoasă cu mediul”, a scris Sebastian Burduja, într-o postare pe o pagină de Facebook de specialitate..

Potrivit ministrului, compania americană caută să stabilească parteneriate strategice pentru a dezvolta capacități de producție GridStar Flow pe piețele din întreaga lume.

„Au ales să exploreze România datorită poziției strategice, a capacității de producție, a competențelor inginerilor noștri, dar mai ales pentru că avem potențialul de a deveni lider european în domeniul securității energetice și al stocării energiei pe termen lung. Toate acestea înseamnă locuri de muncă bine plătite, prestigiu și exporturi de valoare adăugată mare pentru România. Am vazut cu ochii noștri o asemenea capacitate de stocare în baterii lângă Boston. Funcționează perfect, la standardele Lockheed Martin”, a perecizat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja și-a reiterat convingerea că stocarea producției de energie devine din ce în ce mai important, cu precădere în contextul „exploziei” numărului și capacității instalare a prosumatorilor.

„Putem astfel dezvolta în țara noastră o unitate de producție care va deveni un furnizor unic de flux GridStar în Uniunea Europeană și în regiune. Stocarea în baterii este tot mai importantă pentru sistemul energetic național, în contextul creșterii ponderii de producție intermitentă a energiei din surse regenerabile”, a subliniat ministrul.

Lockheed Martin în România

Sebastian Burduja a amintit că a colaborat cu Lockheed Martin încă din mandatul trecut de ministru al Cercetării, inovării și digitalizării. Compania americană a început atunci un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca pentru dezvoltarea soluțiilor bazate pe inteligență artificială, care este al doilea centru de cercetare-dezvoltare al Lockheed Martin din întreaga lume, după laboratorul din Australia.

Și premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu oficialii Lockheed Martin, anul trecut, tot în SUA, unde a discutat despre joint-venture în România, care să asigure mentenanța și reparațiile capitale la avioanele F-16.

Ulterior, ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat o vizită în România a reprezentanților Lockheed Martin, care survine întrevederii premierului cu aceștia, din Statele Unite, precizând că Lockheed Martin va începe demersurile de constituire a unui centru regional de mentenanță  în România pentru ceea ce produce compania.

România și compania Lockheed Martin – producătorul avioanelor F16 – au semnat încă din 2017 un acord pentru transferul de tehnologie pentru mentenanța și repararea avioanelor F16 la Aerostar Bacău.

Pe 13 noiembrie anul trecut, Lockheed Martin anunța inaugurarea centrului de instruire pentru F-16 din România, primul centru de instruire european pentru F-16 inaugurat la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.

Lockheed Martin (NYSE: LMT) și subcontractanții săi Daedalus Aviation Group, Draken International, GFD – o filială a companiei Airbus Defence and Space, și ILIAS Solutions vor forma o echipă pentru a asigura instruirea pentru operarea avioanelor F-16 în cadrul noului centru. Acesta este rezultatul unei colaborări speciale între Ministerul Apărării Naționale din România, Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos, în parteneriat cu Lockheed Martin.

Cu sediul în Bethesda, statul Maryland, Lockheed Martin Corporation este o companie internațională din industria aerospațială și de securitate, cu aproximativ 116.000 angajați în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producția, integrarea și întreținerea de sisteme, produse și servicii tehnologice avansate.

Conform companiei, la data menționată, peste 3.100 de avioane F-16 operau în 25 de țări. F-16 a efectuat aproximativ 19,5 milioane de ore de zbor și peste 13 milioane de misiuni. Cea mai recentă versiune, Block 70/72, oferă capabilități de excepție și va fi utilizată de cel puțin șase țări.

Datele oficiale comunicate de Lockheed Martin la nivelul întregului business, pe plan global, arată că cifra de afaceri netă a fost de 67,6 miliarde dolari, în 2023, în creștere față de cea din 2022, de 66 de miliarde de dolari. Profitul net al gigantului american s-a majorat în 2023 la 6,9 miliarde de dolari –  sau 27,55 de dolari pe acțiune, de la 5,7 miliarde de dolari – 21,66 de dolari/ acțiune, în 2022.

Sursa foto: Facebook – Sebastian Burduja

Citiți și:

Avertismentul lui Sebastian Burduja: „Prosumatorii incorecți vor fi sancționați. Stocarea e cea mai importantă nevoie a Sistemului Energetic Național”

Proiectul hidrocentralei de la Tarnița – Lăpuștești, lansat pe SICAP. S. Burduja: „România avea datoria să facă acest proiect de cel puțin 40 de ani”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?