Serviciul de informații al armatei britanice: „Rusia și-a pierdut avântul în estul Ucrainei”

Serviciul de informații al armatei britanice: „Rusia și-a pierdut avântul în estul Ucrainei”
Sursa foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 15/05/2022, 11:09
Actualizat: 15/05/2022, 12:48

Rusia și-ar fi pierdut avântul în regiunea Donbas din estul Ucrainei, potrivit unor informații furnizate de  serviciul de informaţii militare al Regatului Unit.

„În condiţiile actuale, este puţin probabil ca Rusia să-şi accelereze semnificativ ritmul de avansare în următoarele 30 de zile”, a adăugat serviciul de informaţii al armatei britanice în buletinul său regulat asupra situaţiei din Ucraina publicat pe Twitter, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, în acest timp trupele ucrainene încearcă să le respingă pe cele ruse, să izoleze unităţile acestora şi să perturbe cu atacuri de artilerie ruta de aprovizionare a armatei ruse.

Expert militar american: Rusia nu mai poate lupta mai mult de 90 de zile

Totodată, un expert militar american a afirmat că Rusia a suferit pierderi atât de mari în cele aproape trei luni de război în Ucraina încât n-ar mai putea să facă față frontului mai mult de 90 de zile. Sean Spoonts, redactor-șef al publicației de știri militare SOFREP, a explicat și de ce Vladimir Putin nu-și dorește o confruntare cu NATO.

Sursă foto – caracter ilustrativ: Profimedia

Sean Spoonts a susținut că armata lui Putin în Ucraina nu va mai rezista mai mult de 90 de zile deoarece a suferit pierderi grele până acum și nu are cum să-și completeze trupele, tehnic și uman, suficient de rapid. Mai mult, parte considerabilă din arsenalul armatei ruse deja a ajuns pe frontul din Ucraina.

„Cred că rușii n-ar fi capabili să lupte mai mult de 90 de zile. La ce pierderi au, s-ar putea întinde doar până la 90 de zile”, a spus acesta, citat de NewsWeek.

Și unii specialiști români sunt de părere că Rusia s-a împotmolit în Ucraina.

Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării Naționale, a declarat, pentru Gândul, că Rusia este în prezent înțepenită în Ucraina, iar Vladimir Putin pare foarte preocupat de situația gravă pe care a creat-o. În ceea ce privește Republica Moldova, fostul ministru consideră cu nu poate fi atacată militar de către Rusia, în momentul de față.