Șoferița băută care și-a distrus mașina într-un stâlp din Iași i-a pus în gardă pe polițiști. Controale ample în weekend în tot județul Iași, au fost testați 1.600 de șoferi

Publicat: 27/06/2022, 15:56
Actualizat: 27/06/2022, 16:15

Polițiștii ieșeni au început vânătoarea șoferilor sub influența băuturilor alcoolice și a altor substanțe. Într-o singură seară, la finalul săptămânii trecute, au testat aproximativ 1.600 de conducători auto cu aparatele etilotest și drug-test. 178 de șoferi au primit sancțiuni contravenționale, dintre care 18 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, sub limita de infracțiune, șoferii alegându-se cu permisul de conducere suspendat. Au fost retrase 31 de certificate de înmatriculare și constatate alte 24 de infracțiuni, dintre care 14, cele mai multe dintre acestea, pentru conducere sub influența drogurilor sau alcoolului.

Acțiunea vine ca urmare a faptului că în ultimele săptămâni la Iași au avut loc mai multe accidente rutiere grave, produse de șoferi care au consumat alcool. Unul dintre cele mai grave a fost accidentul produs pe 17 iunie de o șoferiță beată, în urma căruia patru muncitori de la Citadin, o companie a municipiului Iași, au murit pe loc, iar ceilalți trei au fost răniți având nevoie de spitalizare și tratament. Femeia avea o alcoolemie de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Un alt accident produs de o șoferiță beată a avut loc pe 23 iunie, când o tânără care se întorcea de la o petrecere s-a urcat la volan, iar la scurt timp după ce s-a pus în mișcare a intrat cu viteză foarte mare într-un refugiu de tramvai și a fost aruncată într-un stâlp, la 100 de metri depărtare. Doar șansa a făcut ca în acel moment să nu se afle nimeni în refugiul de tramvai sau la trecerea de pietoni care începea din dreptul stâlpului în care s-a oprit mașina.

Deși nu a putut fi testată pe loc din cauza faptului că era rănită grav, în urma prelevărilor de la spital a reieșit că avea o alcoolemie de 2,52 mg/l alcool în sânge, o valoare aproape de comă alcoolică. De altfel, martori care au participat la petrecere au explicat pentru Gândul că s-au așteptat ca aceasta să se fi urcat într-un taxi în momentul în care au văzut-o plecând de la petrecere, nu în propria mașină, după ce consumase atât de mult alcool.

Au fost descoperiți și șoferi care s-au drogat, nu doar băuți

În demersul lor de testare generală a șoferilor, polițiștii ieșeni au fost sprijiniți de polițiști rutieri ai Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și ai altor inspectorate de poliție județene vecine.

La puțin timp după începerea acțiunii din weekend, polițiștii au găsit un șofer de 32 de ani care conducea un autoturism pe șoseaua Păcurari din Iași sub influența substanțelor psihoactive. După ce a fost testat cu aparatul drug-test, rezultatul a indicat că acesta consumase cannabis, astfel că a fost dus la spital pentru a-i fi prelevate mostre biologice. Un alt bărbat de 45 de ani a fost testat cu aparatul etioltest, rezultând o valoare de de 1,43 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar un alt bărbat din Târgu Frumos a fost oprit de polițiști și în urma testării a reieșit că avea o valoare de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost dus la spital pentru prelevarea mostrelor biologice pentru a se stabili alcoolemia din sânge.

Polițiștii au mai depistat și șoferi care conduceau deși aveau permisul suspendat sau care conduceau un autoturism neînmatriculat. „Polițiștii rutieri au identificat o femeie, de 37 ani, care a condus un autoturism pe Strada Trei Fântâni, din municipiul Iași, deși ar avea permisul de conducere suspendat, în perioada 15.06-12.09.2022. În toate cauzele au fost întocmite dosare de cercetare penală”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult