Curtea de Apel Pitești a respins definitiv – miercuri, 26 februarie 2025 – recursul Municipiului București cu privire la anularea suspendării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 2. Totuși, această suspendare a PUZ-ului a generat, potrivit specialiștilor, un prejudiciu de aproape 2 miliarde de euro.
Unda de șoc a procesului pierdut definitiv – mai multe detalii AICI – reverberează pe măsură ce se apropie un alt proces controversat, pe aceeași temă – suspendarea PUZ Coordonator Sector 2, ale cărui mari prejudicii au fost indicate chiar de fostul primar USR, Radu Mihaiu.
La fel ca și în cazul lui Ciprian Ciucu – edilul care nu poate demara o investiție pentru un nou parc în Sectorul 6 (informații AICI), din cauza blocajului urbanistic, instituțiile sanitare din Sectorul 2 suferă de 5 ani din cauza lipsei documentației de urbanism.
Astfel, conform unui document exclusiv intrat în posesia Gândul – poate fi parcurs, integral, AICI) -, 3 miliarde de euro din fonduri europene și naționale s-au pierdut deja.
La Complexul „Lia Manoliu” erau prevăzute peste 300 de milioane de lei pentru construirea unui complex de tenis, în vreme ce noua bază sportivă multifuncțională a Ministerului de Interne putea beneficia de 700 de milioane de lei.
Pasajul subteran Ferdinand – Heliade Între Vii a pierdut 345 de milioane de lei, iar pentru cele două investiții supraterane vitale fluidizării – Baicului și Fundeni-Ghrghiței – s-au pierdut alte peste 300 de milioane.
Cifrele din documentul centralizator din perioada fostului primar al Sectorului 2 însumează peste 8,5 miliarde de lei, dacă includem investițiile în școli, spații verzi, reabilitarea drumurilor și eficientizare energetică.
Întrucât nici Municipiul București și nici primarul general nu au dreptul să atace documentațiile de urbanism aprobate de Consiliul General în fața instanțelor de contencios administrativ, în cel de-al doilea dosar (27283/3/2020) sunt contestatari Uniunea Salvați România și un ONG – Ecocivica.
Aceștia au reușit o nouă suspendare, după un lung șir de erori procedurale, iar recursurile formulate se judecă la Curtea de Apel Ploiești, având termen stabiliți pentru data de joi 20 martie 2025.
Sursele Gândul susțin că recursurile ar viza inclusiv soluții nelegale pronunțate de către instanța de fond, soluții pentru care un magistrat ar fi fost cercetat disciplinar de către Inspecția Judiciară din cadrul CSM pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență.
Astfel, suma totală de peste 1,7 miliarde de euro reprezintă valoarea proiectelor de investiții publice pierdute urmare suspendării pe cale administrativă și pe cale judecătorească a HCGMB nr. 339/2020 privind aprobarea PUZ Sector 2.
Primarul general a inițiat aprobarea HCGMB nr.65/2021 și HCGMB nr.270/2021, precum și trei acțiuni în justiție având ca obiect: (1) suspendarea executării și (2) anularea HCGMB nr. 339/2020 privind aprobarea PUZ Sector 2.
Citește și:
Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”