VIDEO | SRI, pilonul ”Forensic” și legătura cu Domnul Q din seria ”James Bond”: ”Ne întoarcem la tehnici din acestea clasice pe care le folosesc serviciile secrete”

Publicat: 08/02/2022, 17:17
Actualizat: 08/02/2022, 18:16

Invitat în podcastul SRI ”Top (ne) Secret”, moderat de Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al intituției, directorul ITA – Andrei Oprina – a dezvăluit că există situații în care tehnologia de ultimă generație nu exclude investigațiile în stil ”clasic”, existând o anumită similitudine cu tot ceea ce se întâmpla în filmele cu James Bond.

Culegerea de informații este esențială pentru un ofițer informativ-operativ și – dincolo de scenariile spectaculoase, la nivel cinematografic – totul înseamnă, în ultimă instanță, și o analiză de laborator amănunțită.

Directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate (ITA) din cadrul SRI a mai precizat și că unitățile Serviciului Român de Informații sunt codificate cu anumite litere, iar unitatea de Cercetare Dezvoltare este codificată cu litera Q, așa cum era cunoscut faimosul personaj ”Domnul Q” din seria ”James Bond”, cel care punea la dispoziția ofițerilor de informații tot felul de gadgeturi care se dovedeau esențiale în anumite momente.

Întrebat dacă poate da exemple de astfel de instrumente supertehnologizate 2022 pe care ofițerii de informații le pot folosi, Andrei Oprina a oferit câteva informații despre pilonul ”Forensic” (n.red. – criminalistică) din cadrul institutului, dar și despre felul în care sunt… codificate unitățile SRI, accentuând și legătura cu filmele din seria ”James Bond”.

”Ei aici mi-e puțin greu să-ți dau exemple concrete, recunosc asta, dar ceea ce știi, știi foarte bine. Culmea, aici este o mică potriveală. Toată lumea știe filmele cu James Bond, cu domnul Q de acolo, care venea și asigura și îi dădea gadgeturi ofițerului de informații. Știm bine că în SRI unitățile sunt codificate. Cercetare-dezvoltare are litera Q. Noi în cazul acesta avem un pilon în Institut care se numește Forensic, care o să poată să răspundă oricărui tip de cerință de investigație tehnică pe care o formulează informativ-operativul. Spre exemplu, am găsit un plic suspect care s-ar putea să conțină o substanță necunoscută. Unde va ajunge? Va ajunge la ITA, pentru că experții noștri, chimiștii noștri în laboratoarele autorizate din ITA de autorități, fac toate analizele ca să ne dăm seama dacă acolo este ceva legat de un risc mare la adresa securității naționale sau nu. Altă chestiune. Suntem autoritate pe zona de antiterorism”, spune Andrei Oprina, directorul ITA.

”Tot în zona asta, dacă se întâmplă un atentat cu bombĂ, dacă se întâmplă orice din sfera aceasta, o echipă inclusiv a ITA de specialiști, atenție, merg acolo și culeg probe pe care le vor analiza ulterior. Nu știu, pot să fie orice tip de explozibil, avem capabilitatea asta. În această zonă de investigare, facem, trebuie să fim capabili să facem… toate tipurile de analize”

Andrei Oprina, directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI

”Avem oameni care îți fac un portret psihocomportamental din câteva semnături”

În ceea ce privește capacitatea Institutului pentru Tehnologii Avansate de a răspunde tuturor provocărilor, inclusiv a celor de tip ”clasic”, Andrei Oprina spune că existe laboratoare și specialiști – pentru că latura umană a activității nu poate fi înlocuită, niciodată, de tehnologie – pentru care o hârtie care poate părea simplă, pentru cei mai mulți, va fi analizată ”din toate punctele de vedere”.

Mesajele secrete încă sunt transmise și tocmai de aceea există o ”zonă de grafologie” la ITA, iar specialiștii angajați aici, având în față doar câteva semnături ai unei persoane, pot face, rapid, un ”portret psihocomportamental” al acesteia. ”Puțini, buni și specializați”, insistă Andrei Oprina, directorul ITA, atunci când face referire la acești specialiști.

”Avem laboratoare, avem specialiști, avem acreditări, participăm la exerciții comune cu servicii partenere. Apropo, chiar de curând pe unele componente de aici am ieșit pe locul 2 într-o competiție de 40 de astfel de servicii. Ce să spun? Investigarea până la urmă, dacă cineva ne aduce o hârtie noi suntem în stare să investigăm hârtia aceea din toate punctele de vedere. Să o vedem din ce este formată, să studiem cerneala de acolo, să studiem adezivii de acolo, poate a fost marcată cu ceva sau nu a fost marcată cu ceva, pentru că ne întoarcem la tehnici din acestea, apropo de ce ziceai, clasice pe care le folosesc serviciile secrete, cel puțin unele dintre ele. Și există, se transmit mesaje secrete, avem inclusiv zona de grafologie, avem oameni acolo care știu să dea o însemnătate scrisului, știu să dea o însemnătate modului în care te miști, îți fac un portret psihocomportamental din câteva semnături”, a mai precizat directorul Insitutului pentru Tehnologii Avansate în timpul podcastului SRI ”Top (ne) Secret”, moderat de Ovidiu Marincea.

”Să știi că suntem împărțiți pe foarte multe subdiviziuni și să nu crezi că se ocupă foarte mulți oameni de chestiunile astea, dar sunt puțini și buni și specializați exact pe ce solicită zona informativ-operativă”

Andrei Oprina


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...