Statele europene trebuie să despăgubească victimele criminalității. Ministrul Gorghiu propune actualizarea cadrului de protecție a minorilor

Statele europene trebuie să despăgubească victimele criminalității. Ministrul Gorghiu propune actualizarea cadrului de protecție a minorilor
Publicat: 04/12/2023, 17:02
Actualizat: 04/12/2023, 19:07

Alina Gorghiu participă luni la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), desfăşurată la Bruxelles. Pe lângă subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație – Schengen, se discută, între altele, și despre protecţia victimelor criminalităţii, transmite Ministerul Justiției.

Un punct important abordat în cadrul reuniunii Consiliului JAI a fost dezbaterea propunerii de modificare a Directivei 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității și de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/220/JAI a Consiliului, transmite MJ.

Potrivit Consiliului, această actualizare va stabili și va consolida normele minime pentru a se asigura că victimele unei infracțiuni primesc sprijin, acces la informații, se pot adresa justiției și pot obține despăgubiri.

Este necesară o actualizare a cadrului care să asigure o protecție sporită victimelor infracțiunilor la nivelul UE și, implicit, a victimelor din România, precizează Ministerul Justiției.

Potrivit aceleași surse, unul dintre obiective este acela de a facilita accesul victimelor la despăgubiri/compensații. Propunerea prevede un set de măsuri pentru victime și pentru victimele minore.

Câteva exemple de măsuri sunt: instituirea unei linii de asistență telefonică pentru victime, acordarea de sprijin psihologic gratuit și atât cât este necesar pentru victimele vulnerabile, instituirea dreptului de a fi însoțite de o altă persoană decât un avocat în etapa premergătoare procesului, crearea unor servicii de sprijinire specifice și integrate pentru minorii victime în cadrul aceluiași sediu (modelul Barnahus).

Consiliul JAI: Banii datorați de infractori victimelor ar putea fi plătiți de stat

În acest sens, primul subiect a vizat, în special, articolul din Directivă referitor la acordarea de despăgubiri/compensații victimelor de către stat. Prin acesta, se instituie obligația autorităților competente de a plăti despăgubirile/compensațiile datorate victimei de autorul infracțiunii în avans, urmând ca acestea să se subroge ulterior victimei în raport cu autorul infracțiunii, precizează MJ.

În România, avem o procedură nouă prin care victimele infracțiunilor beneficiază prompt de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de hrană, cazare, uz personal, medicamente și transport, materiale sanitare, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute. Suma se va suporta din bugetul Ministerului Justiției și se va recupera ulterior de la agresor, a declarat Alina Gorghiu.

Potrivit opiniilor exprimate de miniștrii justiției din UE, prezenți la reuniunea Consiliului JAI, există un sprijin general și puternic din partea statelor membre pentru protecția victimelor, fie că acestea vor primi despăgubiri/compensații de la stat (care va recupera ulterior suma de la agresor), fie direct de la agresor.

Situația victimelor minore, pe agenda JAI

A doua modificare, dezbătută în cadrul lucrărilor Consiliului JAI, vizează situația victimelor minore. Astfel, propunerea de directivă prevede integrarea într-un singur spațiu a serviciilor de evaluare psihologică și medicală, audiere și protecție a copiilor victime (modelul Barnahus).

„E un lucru bun că discutăm despre toate mijloacele de a-i face să se simtă în siguranță peste tot în UE. Trebuie să acționăm cât mai repede și este bine că există această preocupare la nivelul UE. În România, există, la nivelul instanțelor, camere de audiere a minorilor. Avem astfel de spații în multe județe, precum Arad, Dâmbovița, Timiș, Gorj, Mureș și Bihor etc. și mai sunt multe în curs de amenajare”, a adăugat Gorghiu.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu depune o coroană de flori la Cimitirul Arlington din Washington

VIDEO | Sărbătoare de Ziua Națională, în Parlament / Ciucă: Deciziile noastre devin istoria de mâine / Ciolacu: Românii își doresc o viață mai bună

Bugetul Camerei Deputaților va fi de 686,98 mil. lei credite de angajament și 638,02 mil. lei credite bugetare/Proiectul merge la Comisia pentru buget

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Momente sfâșietoare la procesul elevului criminal din Craiova. Tatăl victimei a lovit cu pumnii duba...
Boala care o chinuia pe Mioara Roman. Doctorii au diagnosticat-o greșit
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Momente cumplite la Craiova! Răpus de durere, tatăl adolescentei ucise în Grădina Botanică a trecut...
Rusia amenință că va ataca NATO, dacă Franța va trimite trupe în Ucraina: „Putem vorbi...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
MOMENTUL în care ROMÂNIA și-a pierdut CEL MAI PREȚIOS teritoriu
Putin CUTREMURĂ toată omenirea! Anunţul ISTORIC făcut chiar azi, 29 februarie
Noutățile Netflix martie 2024. Ce filme și seriale noi apar
Andreea Bălan, peripeții la miezul nopții. Jurata Te cunosc de undeva! nu a putut intra...
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Furnicile de deșert au o abilitate de navigare neobișnuită