Statele europene trebuie să despăgubească victimele criminalității. Ministrul Gorghiu propune actualizarea cadrului de protecție a minorilor

Statele europene trebuie să despăgubească victimele criminalității. Ministrul Gorghiu propune actualizarea cadrului de protecție a minorilor
Publicat: 04/12/2023, 17:02
Actualizat: 04/12/2023, 19:07

Alina Gorghiu participă luni la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), desfăşurată la Bruxelles. Pe lângă subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație – Schengen, se discută, între altele, și despre protecţia victimelor criminalităţii, transmite Ministerul Justiției.

Un punct important abordat în cadrul reuniunii Consiliului JAI a fost dezbaterea propunerii de modificare a Directivei 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității și de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/220/JAI a Consiliului, transmite MJ.

Potrivit Consiliului, această actualizare va stabili și va consolida normele minime pentru a se asigura că victimele unei infracțiuni primesc sprijin, acces la informații, se pot adresa justiției și pot obține despăgubiri.

Este necesară o actualizare a cadrului care să asigure o protecție sporită victimelor infracțiunilor la nivelul UE și, implicit, a victimelor din România, precizează Ministerul Justiției.

Potrivit aceleași surse, unul dintre obiective este acela de a facilita accesul victimelor la despăgubiri/compensații. Propunerea prevede un set de măsuri pentru victime și pentru victimele minore.

Câteva exemple de măsuri sunt: instituirea unei linii de asistență telefonică pentru victime, acordarea de sprijin psihologic gratuit și atât cât este necesar pentru victimele vulnerabile, instituirea dreptului de a fi însoțite de o altă persoană decât un avocat în etapa premergătoare procesului, crearea unor servicii de sprijinire specifice și integrate pentru minorii victime în cadrul aceluiași sediu (modelul Barnahus).

Consiliul JAI: Banii datorați de infractori victimelor ar putea fi plătiți de stat

În acest sens, primul subiect a vizat, în special, articolul din Directivă referitor la acordarea de despăgubiri/compensații victimelor de către stat. Prin acesta, se instituie obligația autorităților competente de a plăti despăgubirile/compensațiile datorate victimei de autorul infracțiunii în avans, urmând ca acestea să se subroge ulterior victimei în raport cu autorul infracțiunii, precizează MJ.

În România, avem o procedură nouă prin care victimele infracțiunilor beneficiază prompt de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de hrană, cazare, uz personal, medicamente și transport, materiale sanitare, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute. Suma se va suporta din bugetul Ministerului Justiției și se va recupera ulterior de la agresor, a declarat Alina Gorghiu.

Potrivit opiniilor exprimate de miniștrii justiției din UE, prezenți la reuniunea Consiliului JAI, există un sprijin general și puternic din partea statelor membre pentru protecția victimelor, fie că acestea vor primi despăgubiri/compensații de la stat (care va recupera ulterior suma de la agresor), fie direct de la agresor.

Situația victimelor minore, pe agenda JAI

A doua modificare, dezbătută în cadrul lucrărilor Consiliului JAI, vizează situația victimelor minore. Astfel, propunerea de directivă prevede integrarea într-un singur spațiu a serviciilor de evaluare psihologică și medicală, audiere și protecție a copiilor victime (modelul Barnahus).

„E un lucru bun că discutăm despre toate mijloacele de a-i face să se simtă în siguranță peste tot în UE. Trebuie să acționăm cât mai repede și este bine că există această preocupare la nivelul UE. În România, există, la nivelul instanțelor, camere de audiere a minorilor. Avem astfel de spații în multe județe, precum Arad, Dâmbovița, Timiș, Gorj, Mureș și Bihor etc. și mai sunt multe în curs de amenajare”, a adăugat Gorghiu.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu depune o coroană de flori la Cimitirul Arlington din Washington

VIDEO | Sărbătoare de Ziua Națională, în Parlament / Ciucă: Deciziile noastre devin istoria de mâine / Ciolacu: Românii își doresc o viață mai bună

Bugetul Camerei Deputaților va fi de 686,98 mil. lei credite de angajament și 638,02 mil. lei credite bugetare/Proiectul merge la Comisia pentru buget

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto