Studiu: Un virus al maimuțelor, similar cu Ebola, ar putea trece la om. Virusul are potențialul de a provoca o nouă pandemie

Studiu: Un virus al maimuțelor, similar cu Ebola, ar putea trece la om. Virusul are potențialul de a provoca o nouă pandemie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01/10/2022, 13:44

Un virus care deja a devenit endemic în rândul primatelor sălbatice de pe continentul african ar putea să treacă la om în scurt timp și să provoace chiar și o nouă pandemie.

Acesta provoacă simptome similare cu cele ale Ebola și infectarea poate fi letală, potrivit unei cercetări a Universității Colorado Boulder și publicată în revista Cell.

Virusul, de tip arteriviridae, este considerat o amenințare gravă la adresa macacilor, dar nu a infectat până acum omul. Cu toate acestea, autorii studiului îl compară chiar cu virusul HIV (care provine de la maimuțele din Africa) și atrag atenția că este nevoie de atenție pentru a evita o nouă pandemie.

„Acest virus de origine animală a descoperit cum să pătrundă în celulele umane, cum să se multiplice şi să ocolească unele dintre cele mai importante mecanisme imunitare care speram că ne-ar proteja de un virus provenit de la animale. Iar acesta este un lucru destul de rar”, remarcă autoarea principală a cercetării, Sara Sawyer, specializată în biologie moleculară.

Nu ar fi primul virus care trece de la animale la om

Mii de virusuri s-au transmis deja de-a lungul vremii de la animale la oameni. Din păcate, însă, în ultimii ani, tot mai multe dintre acestea trec la om, provocând probleme mari sistemelor sanitare. Câteva exemple sunt virusul MERS, care provoacă sindromul respirator din Orientul Mijlociu, coronavirusul SARS-CoV, care provoacă sindrom respirator acut sever sau, în ultimii ani, SARS-CoV-2, cel care a provocat pandemia de COVID-19, informează Digi24.

Epidemie de Ebola într-o țară africană. Un tânăr de 24 de ani a murit

Uganda a declarat epidemie de Ebola, după ce autoritățile sanitare au confirmat un caz de infectare cu o tulpină relativ rară – Sudan-, au anunțat recent Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Un tânăr de 24 de ani din districtul Mubende din Uganda a prezentat simptome specifice bolii și mai apoi a murit.

„Vrem să informăm țara că avem un focar de Ebola pe care l-am confirmat ieri”, a declarat Diana Atwine, secretarul Ministerului Sănătății, într-o conferință de presă.

În prezent, există opt cazuri suspecte care beneficiază de îngrijiri într-o unitate medicală, a transmis biroul OMS pentru Africa într-un comunicat, adăugând că ajută autoritățile sanitare din Uganda să investigheze și să trimită personal sanitar în zona afectată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase