Summit-ul NATO de la Madrid continuă. Klaus Iohannis: „Criza energetică a fost minuțios pregătită de Rusia”. Joe Biden anunță creșterea prezenței militare americane în România | VIDEO

Publicat: 29/06/2022, 12:38
Actualizat: 29/06/2022, 13:39

Președintele Klaus Iohannis participă, miercuri și joi, la Summit-ul Alianței Nord-Atlantice (NATO) de la Madrid, iar miercuri el a susținut o declarație de presă.

Înainte de începerea discuțiilor, președintele a explicat că România are aşteptări „foarte concrete” de la Summitul NATO, indicând consolidarea semnificativă a Flancului Estic, creşterea numărului de militari aliaţi în această zonă, declararea Mării Negre ca zonă de interes strategic, Rusia să fie considerată ameninţare semnificativă a Alianţei, iar grupurile de luptă să devină brigăzi.

UPDATE ORA 13:30 – Joe Biden anunță creșterea prezenței militare a SUA în România

Președintele american Joe Biden a anunțat, miercuri, la Madrid, înaintea summit-ului NATO, că SUA își vor spori prezența militară în România.

Este vorba despre o nouă forță de luptă, o brigadă rotativă cu 3.000 de militari și 2.000 de angajați.

„Statele Unite își vor îmbunătăți poziția de apărare în Europa pentru a răspunde provocărilor și mediului de securitate și vor servi, de asemenea, la consolidarea securității noastre colective. La începutul acestui an, am trimis încă 20.000 de soldați în Europa pentru a întări Alianța și pentru a răspunde mișcărilor Rusiei, ceea ce duce forțele militare în Europa la 100.000 de trupe”, a spus Biden într-o scurtă declarație de presă împreună cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Joe Biden a oferit ulterior detalii despre noile forțe militare americane în Europa. Citește mai mult…


Știrea inițială:

Președintele Klaus Iohannis participă, miercuri și joi, la Summit-ul Alianței Nord-Atlantice (NATO) de la Madrid, iar miercuri el a susținut o declarație de presă.

Înainte de începerea discuțiilor, președintele a explicat că România are aşteptări „foarte concrete” de la Summitul NATO, indicând consolidarea semnificativă a Flancului Estic, creşterea numărului de militari aliaţi în această zonă, declararea Mării Negre ca zonă de interes strategic, Rusia să fie considerată ameninţare semnificativă a Alianţei, iar grupurile de luptă să devină brigăzi.

„NATO este garanţia securităţii noastre şi în aceste vremuri complicate, când Rusia a atacat Ucraina şi noi suntem vecini, ne dăm seama cu atât de mult cât de importantă este umbrela NATO pentru noi, pentru securitatea noastră, pentru securitatea fiecărui român. Acest Summit a fost calificat de unii drept unul istoric şi cred că au dreptate. În fapt, Summitul a început deja aseară. Au fost întâlniri informale, a fost o recepţie formală la Regele Spaniei, dar discuţiile au intrat deja direct în subiect acolo. Atmosfera, după părerea mea, este una pozitivă, una bună, cu toate că situaţia de securitate şi situaţia economică nu sunt grozave”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis a afirmat că România este adepta politicii „uşilor deschise”, și a adăugat că discuţiile de marţi seara au fost în direcţia acceptării Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică.

„Deci aşteptări mari din partea noastră, aşteptări mari din partea aliaţilor şi aşteptarea generală este ca NATO să dovedească ca este unită şi puternică şi cred că la acest Summit vom demonstra acest lucru”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis: Rusia a premeditat această criză energetică

Totodată, președintele a acuzat din nou Rusia că ar fi provocat criza energetică cu care se confruntă întreaga lume și a atras atenția că prețurile energiei vor continua să crească în perioada următoare.

„Criza energetică nu a fost o urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, ci a fost în pregătirea acestui atac. Criza energetică a fost minuțios pregătită de Rusia și, din păcate, ea va continua. Trebuie să fim foarte conștienți că această dependență de gazul și petrolul rusesc trebuie să se schimbe, însă nu se poate de o săptămână pe alta.

O bună parte din gaz și petrol vine «pe țeavă», cum se spune, iar aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede. Avem o platformă comună creată de Comisia Europeană pentru achiziția de gaz. Același lucru se va întâmpla, probabil, și pentru achiziția de petrol, pentru a găsi surse alternative. Toată lumea lucrează la asta.
Însă și furnizorii de gaz și de petrol sunt conștienți că aici e de făcut o afacere bănoasă. Rezultatul este că toate prețurile la nivel mondial au crescut semnificativ și, așa cum arată lucrurile, vor crește în continuare”, a spus Iohannis.

Turcia este de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Turcia s-a răzgândit și va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO, a anunțat marți seară președintele finlandez Sauli Niinisto. Liderul de la Helsinki și premierul Suediei au avut o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în urma căreia a fost făcut anunțul.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Suediei, Magdalena Andersson, au avut marți o întrevedere cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, anterior începerii summitului NATO.

„Ca rezultat al întâlnirii, miniștrii noștri de Externe au semnat un memorandum trilateral care confirmă că, la summitul (NATO) de la Madrid din această săptămână, Turcia va sprijini invitarea Finlandei și Suediei pentru a deveni membre NATO”, a declarat președintele Sauli Niinisto, potrivit unui comunicat al Președinției finlandeze.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?