Summitul informal al Consiliului de cooperare al statelor vorbitoare de limbă turcă: ”Lumea turcică, unul dintre spațiile cele mai importante din punct de vedere economic și cultural din secolul XXI”

Summitul informal al Consiliului de cooperare al statelor vorbitoare de limbă turcă:  ”Lumea turcică, unul dintre spațiile cele mai importante din punct de vedere economic și cultural din secolul XXI”
Summitul informal al Consiliului de cooperare al statelor vorbitoare de limbă turcă: ”Lumea turcică, unul dintre spațiile cele mai importante din punct de vedere economic și cultural din secolul XXI”

Din cauza măsurilor de restricție impuse de pandemia de coronavirus, summitul informal al Consiliului de cooperare al statelor vorbitoare de limbă turcă (Consiliul Turcic) a avut loc prin videoconferință – pe data de 31 martie 2021 – tema principală a discuțiilor fiind „Turkistan – o capitală spirituală a lumii turcice”.

Ședința a fost prezidată de Kassym-Jomart Tokayev, președintele Republicii Kazahstan, beneficiind și de participarea extraordinară a lui Nursultan Nazarbayev, Primul Președinte al Republicii Kazahstan și a președintelui onorific al Consiliului Turcic, ES Ilham Aliyev, președintele Republica Azerbaidjan. La summit au fost prezenți online și Sadyr Zhaparov, președintele Republicii Kârgâzstan, Recep Tayyip Erdoğan, președintele Republicii Turcia, Shavkat Mirziyoyev, Președintele Republicii Uzbekistan, Gurbanguly Berdimuhamedov, președintele Turkmenistanului, Viktor Orbán , prim-ministrul Ungariei, precum și Bagdad Amreyev secretar general al Consiliului Turcic.

Summitul a fost deschis de președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev

Începând cu anul 2011, Consiliul a organizat șapte reuniuni la nivel înalt, iar Summitul extraordinar al Consiliului Turcic în care s-a discutat despre lupta împotriva pandemiei COVID-19 a avut loc pe 10 aprilie 2020, tot prin videoconferință.

Acest summit informal a fost deschis de președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, în calitate de moderator, iar acesta și-a exprimat încrederea că sesiunile Consiliul vor fi convocate într-un ritm normal, odată ce pandemia de coronavirus se va încheia.

”Felicit toți participanții pentru sărbătoarea Nauryz (n.red. – o sărbătoare care întâmpină echinocțiul de primăvară și simbolizează reînnoirea naturii și începutul unei noi vieți), celebrată de națiunile vorbitoare de turcă, dorind bunăstarea țărilor frățești”, a mai transmis preșdintele Kazahstanului.

”În timpul primei reuniuni la nivel înalt de la Ankara, în 1992, Elbasy Nursultan Nazarbayev a sugerat organizarea ședinței Consiliului turcic în Turkestan, locul sacru pentru toți poporul turc. (…)Khoja Ahmed Yasawi a insuflat cunoștințe religioase strămoșilor noștri și, apoi, au răspândit cultura turco-islamică în întreaga lume. Toate acele valori și cunoștințe pe care le insuflase au devenit fundamentul pentru păstrarea rădăcinilor și întărirea unității. Scopul este de a transforma lumea turcică într – unul dintre spațiile cele mai importante din punct de vedere economic și cultural din secolul XXI”

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Republicii Kazahstan

În anul 2006,  președintele kazah Nursultan Nazarbaev a propus înființarea Consiliului Turcic

Consiliul turcic”Consiliul de cooperare al statelor vorbitoare de turcă (CCST)” – este o organizație internațională care cuprinde unele dintre țările turcice, organizație interguvernamentală al cărei scop general este promovarea cooperării cuprinzătoare între statele turcești.

Organizația a fost fondată pe data de 3 octombrie 2009, în Nahicevan, iar ideea înființării acestui consiliu cooperativ a fost propusă, pentru prima data, de președintele kazah Nursultan Nazarbaev, în 2006.

  • State membre: Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Turcia și Uzbekistan
  • Numărul de observatori: 1 stat (Ungaria)
  • Sediul secretariatului: Istanbul (Turcia)
  • Reprezentanța CCST: Budapesta (Ungaria)

În 2019, Nursultan Nazarbayev a primit statutul de președinte onorific al Consiliului Turcic.

”Creșterea cifrei de afaceri comerciale ar trebui să fie o prioritate pentru statele membre ale Consiliului turc. În acest context, Turkistanul are vaste oportunități de investiții și economice. Luând în considerare resursele sale naturale extinse, capitalul uman și potențialul turistic, sugerez crearea unei zone economice speciale comune a țărilor vorbitoare de turcă din Turkistan”

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Republicii Kazahstan

Kazahstanul a devenit membru al CCST la 3 octombrie 2009

Kazahstanul a devenit membru al CCST la 3 octombrie 2009 și a prezidat CCST din 2015 până în 2018. Pentru a consolida cooperarea economică între statele member au fost create cinci grupuri de lucru în cadrul consiliului, iar activitățile sale vizează îmbunătățirea climatului investițional, diversificarea economiei, dezvoltarea transporturilor, sprijinirea antreprenoriatului și dezvoltarea turismului.

În timpul celui de-al 7-lea summit CCST – care a avut loc la 15 octombrie 2019 la Baku (Azerbaidjan) – primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a propus dezvoltarea unui document de program „Viziunea turcească – 2040” și redenumirea CCST la Organizația State Turcice.

În urma rezultatelor celui de-al 7-lea Summit CCST, a fost aprobat Conceptul pentru reformarea organizațiilor de cooperare turcă. Mai mult, o decizie specială a fost luată de șefii de stat de a înființa un comitet de coordonare a organizațiilor vorbitoare de turcă, prezidat de secretarul general CCST, ale cărui reuniuni vor fi convocate în mod regulat.

Nursultan Nazarbayev: ”Alfabetele grafice latine folosite de țări ar putea servi ca o oportunitate pentru a promova dezvoltarea tinerilor”

 La summitul informal al Consiliului de cooperare al statelor vorbitoare de limbă turcă, Primul Președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a prezentat o propunere de adoptare a unui document pentru dezvoltarea în continuare a Consiliului.

”Pe lângă dezvoltarea umanitară și culturală, țările noastre au multe de învățat unele de la altele”, a spus Nursultan Nazarbayev.

Totodată, Primul președinte al Kazahstanului a adăugat că ”alfabetele grafice latine folosite de țările membre ale Consiiului ar putea servi ca o oportunitate pentru a promova dezvoltarea tinerilor din aceste țări la nivel global”.

Nu în ultimul rând,  Nursultan Nazarbayev a solicitat participanților ”să dezvolte comerțul reciproc și să lucreze, în comun, pentru a atrage investiții majore, necesare pentru dezvoltarea tuturor statelor membre ale Consiliului Turcic”.

Șefii statelor membre ale Consiliului Turcic, declarație comună la finalul summitului

La finalul acestui summit, șefii de stat-membre ai Consiliului Turcic au făcut publică și o declarație comună, exprimându-și mulțumirile față de Nursultan Nazarbayev, Primul Președinte al Republicii Kazahstan, președintelui onorific al Consiliului turc pentru inițierea Summitului informal din Turkistan și, nu în ultimul rând, față de Kassym-Jomart Tokayev, președintele Republicii Kazahstan, pentru modul în care a moderat această întâlnire la cel mai înalt nivel.

  • Orașul Turkistan a fost proclamat Capitală spirituală a lumii turcești. 
  • A fost susținută inițiativa lui Nursultan Nazarbayev, Primul Președinte al Republicii Kazahstan și a președintelui onorific al Consiliului turc de a schimba numele Consiliului Turcic și a instruit miniștrii de externe și Secretariatul să pregătească documentele relevante baza acestei decizii la cel de-al 8-lea Summit al Consiliului turc, prevăzut să aibă loc în toamna anului 2021 în Republica Turcia.
  • A fost felicitat Secretariatul pentru pregătirea proiectelor inițiale ale ”Viziunii lumii turcice – 2040” și „Strategiei Consiliului Turcic 2020-2025.
  • A fost exprimată solidaritatea cu guvernul și poporul din Azerbaidjan în efortul lor de reabilitare, reconstruire și reintegrare a teritoriilor afectate de conflicte și a sprijinit normalizarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan pe baza recunoașterii reciproce și respectării suveranității, a teritoriului reciproc integritatea și inviolabilitatea frontierelor recunoscute la nivel international
  • A fost subliniată importanța perspectivelor economice, pentru a permite Consiliului Turcic să stabilească ”obiective mai ambițioase și mai realizabile, să întreprindă și să pună în aplicare în mod eficient proiecte regionale de importanță strategică, în special în domeniul transporturilor, al vamelor, al energiei și al infrastructurii”

Dezvoltarea cooperării interparlamentare

Adunarea parlamentară a statelor vorbitoare de limbă turcă funcționează în cadrul CCST din anul 2008, activitățile desfășurate vizând dezvoltarea cooperării interparlamentare.

  • La 25 mai 2010 a fost înființată Academia Turcă Internațională, centru științific turc recunoscut la nivel internațional, cu sediul în Nur-Sultan (Kazahstan).

Sarcinile Academiei includ un studiu cuprinzător al patrimoniului cultural, istoric și științific și intelectual al popoarelor turcești, precum și popularizarea acestuia în lume.

  • În 2011 a fost creat Consiliul de afaceri al Consiliului turc, cu cinci reuniuni ținute până acum.

Obiectivul său este de a promova dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și de a îmbunătăți climatul investițional între statele membre ale CCTS.

  • La 23 august 2012 a fost înființată Fundația Turcă pentru Cultură și Patrimoniu, cu sediul în Baku (Azerbaidjan).

Principalele sarcini ale Fundației sunt protecția, studiul și promovarea culturii și a patrimoniului turc.

  • Șefii statelor membre ale Consiliului au semnat documentul de înființare a Camerei de Comerț și Industrie Turcice la Forumul Economic Astana, la 17 mai 2019, în orașul Nur-Sultan.
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice