Suntem în Schengen! Pasagerii cursei din Austria au fost primii care s-au bucurat de acest moment

Publicat: 31/03/2024, 12:15
Actualizat: 31/03/2024, 20:21

Ne apropiem de miezul nopții. Data de 29 spre 30 martie aduce intrarea României în Schengen, aerian și maritim, și mai aduce cu ea și trecerea la ora de vară, când ceasurile se dau înainte cu o oră. În Aeroportul Otopeni este liniște. Câțiva călători își așteaptă cursa, odihnindu-se pe scaune. Pe măsură ce se apropie miezul nopții, sala se umple de lume, iar forfota se mărește…..

20 dintre cei 92 de pasageri de la Frankfurt sunt primii călători care au aterizat în spațiul Schengen românesc. Ca o ironie, prima cursă integrală, derulată în noul teritoriu, a fost una venită de la Viena. După cum știm, reprezentanții austrieci sunt aceia care încă se opun ca România să nu fie stat-membru Schengen, complet. Motivele acestora sunt legate de nesiguranța de la granițele noastre și cred că sunt încă necesare controalele de la frontiere.  Din cei 92 de pasageri ai cursei de la Frankfurt, 20 n-au mai stat la controlul de frontieră, pentru că s-a făcut ora 00.00.

La ora 00.00, am procedat la separarea fluxurilor Schengen de non-Schengen și, în același timp, au fost ridicate controalele poliției de frontieră. Primii pasageri beneficiari ai acestei verificări au fost cei din cursa de Frankfurt. Cursa integrală a fost cea din Viena.(..)Dacă au fost ridicate controalele, asta nu înseamnă că nu se mai verifică persoanele de interes pentru structurile de ordine publică, spune Șeful Poliției Române, Bogdan Despescu.

„Poate destinul ne arată că Austria trebuie să revină la gânduri mai bune”

Pasagerii încep să-și facă apariția. Mulți dintre ei se bucură că au ajuns în țară. Un grup de sportivi, împreună cu antrenorul, se bucură de acest moment istoric. Alții sunt obosiți și supărați că au fost lăsați să aștepte în plus pentru că era miezul nopții și se schimbau regulile de intrare în țară. Un pasager venit de la New York, prin Viena, spre București, este bucuros că trăiește acest moment și se numără printre românii care au pășit primii în Schengen. La aeroport, europarlamentarul Victor Negrescu, împreună cu un grup de susținători, întâmpină pasagerii intrați în Schengen cu un banner și baloane.

Va fi un test pentru noi în care trebuie să demonstrăm că suntem capabili să respectăm toate criteriile specifice zonei Schengen. Eu cred că până la sfârșitul anului, vom trece cu brio acest test și până la finalul anului vom avea un vot pozitiv pentru intrarea completă (…). primul zbor a venit din Viena… Asta dovedește că și cei care vin din Viena au nevoie de România în spațiul Schengen (…). Eu cred că acest moment arată încă o dată că Viena trebuie să-și schimbe atitudinea și poziția față de aderarea completă a României la spațiul Schengen. Cred că este un mesaj, poate destinul ne arată că Austria trebuie să revină la gânduri mai bune și să ne sprijine în această direcție a aderării complete la spațiul Schengen, spune europarlamentarul Victor Negrescu.

Începând cu noaptea de 30 spre 31 martie, sunt necesare doar trei minute ca să intri în țară, odată ce ai coborât din avion, spun cei care au coborât din cursele aeriene de după intrarea în Schengen. România a avut nevoie de 13 ani ca să ajungă în acest moment istoric, alături de alte 27 de state-membre.

Citește și:

Moment ISTORIC. România a intrat în Air Schengen / Imagini de pe Aeroportul Otopeni

Prima cursă operată fără control de frontieră, după intrarea în SCHENGEN, este a companiei Austrian Airlines, de la Viena

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Vali Vijelie, părăsit de soție după ce a văzut pozele din CANCAN.RO. „Fiecare își vede...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
FOTO EXPLOZIV! L-am prins pe Vali Vijelie cu „pofta inimii”. A posedat-o pe stradă
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă din Marea Britanie, sfâșiată de urs pe Transfăgărășan! Femeia a scos mâna pe geam...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Polonia susţine că este pregătită să găzduiască arme nucleare ale NATO
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Elena Udrea e distrusă. Ce i s-a întâmplat în închisoare
Fostul model celebru care a ajuns să se îmbrace din gunoaie! Imaginile recente când probează...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului