SURSE | Legea privind măsurile fiscal-bugetare urmează a fi aprobată în ședința de guvern de luni

SURSE | Legea privind măsurile fiscal-bugetare urmează a fi aprobată în ședința de guvern de luni
Publicat: 25/09/2023, 10:54
Actualizat: 25/09/2023, 18:13

Guvernul condus de Marcel Ciolacu, merge în linie dreaptă cu pachetul de măsuri fiscal-bugetare. După ce proiectul de lege a fost citit într-o primă lectură în ședința de guvern de săptămâna trecută, luni este așteptat ca legea să fie aprobată de Executiv.

Luni dimineață, la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, dar și cu secretarul general, Marian Neacșu, pentru a discuta ultimele detalii privind avizele necesare asupra legii care prevede modificări fiscal-bugetare, propusă de Guvern. Legea ar urma să fie aprobată luni, în ședința de Guvern.

Conform surselor Gândul, legea așteaptă avizul Consiliului Economic și Social (CES) care se întrunește luni, la ora 11. (detalii AICI)

O moțiune de cenzură este puțin probabilă în acest moment, având în vedere că opoziției îi trebuie 117 semnături pentru a depune moțiunea împotriva Executivului condus de Ciolacu. Premierul urmează să vină cu legea în Parlament, aici unde își va asuma răspunderea în fața aleșilor. USR a anunțat deja prin vocea lui Cătălin Drulă ca v-a ataca legea la Curtea Constituțională (CCR).

Din informațiile Gândul, aleșilor li s-a zis să nu plece din București în perioada 26-27 septembrie, atunci când cel mai probabil premierul Marcel Ciolacu va veni cu legea în Parlament, pentru asumarea răspunderii.

Ce măsuri prevede legea fiscal-bugetară?

Premierul Marcel Ciolacu ar urma să meargă cu unele măsuri pe asumare, aici regăsindu-se 99% din proiectele privind reducerea cheltuielilor bugetare, dar și unele măsuri ce vizează combaterea evaziunii fiscale, având în vedere recomandarea Comisiei Europene pentru o mai bună colectare a TVA-ului la buget, pentru țara noastră.

Printre măsurile pe care coaliția de guvernare PSD-PNL le-a stabilit se numără taxa de 0,3% aplicată imobilelor cu o valoare de peste 500.000 de euro, iar taxa ar urma să se aplice pe diferența de valoare ce depășește suma de 500.000 de euro.

O altă măsură prevăzută în lege este creșterea salariului minim pe economie de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut și salariul minim în sectorul construcțiilor la 4.500 de lei brut. Totodată, TVA-ul ar urma să rămână la 5% pentru termie (gaze, curent și lemne de foc), dar și pentru cărți și  manuale școlare.

TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. De asemenea, va crește de la 9% la 19% TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat.

Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. Voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.

Guvernul pregătește mai multe OUG-uri

Sursele Gândul au explicat că unele măsuri care nu intră în proiectul de lege pe care premierul urmează să își asume răspunderea vor fi trecute prin Ordonanță de Urgență (OUG) pe care executivul le va da în perioada imediat premergătoare a asumării. Din informațiile obținute, ar fi vorba despre minim 6 proiecte de OUG care vor completa măsurile care intră pe procedura asumării răspunderii. (detalii AICI)

Va fi o singură lege de asumare care va avea 3 componente. Reducerea cheltuielilor, măsurile fiscale și combaterea evaziunii. În ședința de guvern când va trece legea, vor fi și OUG-uri care completează cadrul legal, au precizat surse oficiale.

După ce va merge în Parlament, proiectul urmează cursul legislativ care prevede 24 de ore în care opoziția poate depune amendamente pentru legea asumării, asta în condițiile în care legea nu este atacată de USR la Curtea Constituțională (CCR).

„Dacă legea nu este atacată la CCR, normal ar fi termen undeva la 1 octombrie ca dată de intrare în vigoare. Dacă va fi atacată la CCR, atunci termenul se prelungește”, au precizat sursele noastre.

Guvernul are în plan și sporirea pedepselor în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală, ca parte a măsurilor de colectare eficientă a banilor la buget.

Aceleași surse au precizat că în luna octombrie, cel puțin două ministere vor veni cu o nouă organigramă care să vizeze reforma administrativă, și este normal ca unele instituții ineficiente să dispară. Este vorba despre ministerul Agriculturii și ministerul de Finanțe. Totodată sursele precizate au spus că reforma se va extinde și la nivelul administrației locale.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Noi imagini cu flagrantul lui Dumitru Buzatu / Dialogul dintre „baronul” din Vaslui și ofițerii anticorupție: „Nu am nimic împotrivă”

Theodor Stolojan, întrebat dacă Nicolae Ciucă va fi candidatul PNL la Cotroceni: „Nu avem altul, deocamdată”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației lansează un nou tip de bursă. De ce criterii...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Avertismentul RAR pt. șoferi: Nu cumpărați aceste mașini!
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
S-A DAT ORDIN direct de la Casa de PENSII. Este decizia pe care o așteptau...
Regele Charles începe să-i cedeze din funcții moștenitorului William
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
De ce au fost , de fapt, eliberați fiii vrăjitoarei Sidonia, după crima comisă în...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Iată ce poți face dacă partenerul vorbește în somn!
×