Traian Băsescu reacționează după condamnarea Elenei Udrea: Nu pe probe merge la închisoare. Arătaţi-mi un singur leu pe care şi l-a însuşit

Traian Băsescu reacționează după condamnarea Elenei Udrea: Nu pe probe merge la închisoare. Arătaţi-mi un singur leu pe care şi l-a însuşit
Publicat: 09/04/2022, 11:00
Actualizat: 09/04/2022, 11:10

Fostul preşedinte Traian Băsescu susține că Elena Udrea „nu a fost condamnată pe probe” și „nu a dus niciun leu acasă”.

„Nu e nimic nou sub soare. O groază de lichele spun că au dat bani ca să ajungă la mine. Vedeţi Căpăţână, vedeţi… care a vrut să scape după ce a furat bani şi i-a dus acasă, a fost simplu să spună, i-am dat bani lui Udrea ca să ajungă la Băsescu. Arătaţi-mi un singur om, un singur om care poate să spună că mi-a dat mie un leu”, a spus Traian Băsescu, la România Tv, citat de News.ro.

Fostul şef al statului a susţinut că Elena Udrea a fost condamnată „nu pe probe” şi că ea „nu a dus niciun leu acasă”.

„Nu pe probe (merge la închisoare Elena Udrea – n.r.). Arătaţi-mi un singur leu pe care şi l-a însuşit Elena Udrea! Un leu. Degeaba mă întrebaţi pe mine, că eu o să vă spun că Elena Udrea nu a dus niciun leu acasă”, a mai afirmat Băsescu.

Referitor la faptul că Elena Udrea a fost acuzată că a primit mită pentru PDL, fostul lider de stat a susţinut că în acest caz ar trebui aplicată legislaţia privind finanţarea partidelor politice.

„Atunci înseamnă că trebuie să ne uităm într-o lege a finanţării partidelor de la vremea respectivă care spune foarte clar că banii primiţi ilegal pentru campanii se confiscă. Nu vorbeşte de puşcărie. Deci dacă discutăm de finanţări de campanii, avem o lege a finanţării campaniilor, pe care nimeni nu vrea să o respecte. Ăsta-i răspunsul meu, nu am altul, pentru că atâta timp cât nu sunt duşi acasă, sunt bani care au fost utilizaţi pentru campanie. A fost o finanţare ilegală, ea se confiscă şi cel care a finanţat este amendat cu suma pe care a dat-o, sau partidul, depinde dacă partidul nu a luat declaraţie scrisă de la cel care a finanţat campania”, a adăugat fostul preşedinte al României.

Elena Udrea este în custodia autorităţilor bulgare

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus, vineri, că „Elena Udrea este în custodia autorităţilor bulgare şi va fi prezentată instanţei”, iar instituția pe care o conduce este implicată în procedura de extrădare.

„Ministerul Justiţiei nu are o echipă trimisă acolo, pentru că nu e implicat în procedură. (…) Este în atribuţia noastră să sprijinim acest proces la cerere. Deci, dacă Tribunalul Bucureşti sau instanţa bulgară ne solicită sprijin cu furnizare de documente, aşa scrie procedura, atunci se implică şi Ministerul Justiţiei, fiind vorba de un mandat european de arestare. Deocamdată, ea este în custodia autorităţilor bulgare şi va fi prezentată instanţei”, a declarat Cătălin Predoiu, la Ministerul Justiţiei.

Având în vedere faptul că Bulgaria și România sunt membre ale Uniunii Europene, procedura de aducere în țara a Elenei Udrea este simplificată, iar aceasta implică doar comunicarea dintre instanțele românești și cele din statul vecin. Astfel, Ministerul Justiției nu poate face demersuri pentru extrădarea fostului ministru, așa cum se întâmplă în cazul în care un condamnat este într-un stat non-UE.

Elena Udrea, condamnată joi la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, a fost prinsă în Bulgaria, după ce fugise în cursul zilei din România, prin Vama Giurgiu.

Potrivit unor surse, Udrea ar fi fost prinsă în timp ce încerca să treacă granița către Grecia, pe la vama Kulata – Promachonas.

Aceasta a fost o operațiune-record a Poliției Române, Elena Udrea fiind prinsă în două ore și jumătate de la momentul semnării mandatului european de arestare (semnat la ora 15:30).

Elena Udrea a fost condamnată în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea a fost condamnată, joi, de un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. Decizia este definitivă și nu mai poate fi contestată.

Conform încheierii de ședință, completul a respins ca nefondate contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi Elena Udrea și ceilalți condamnaţii în dosar, Liberiu Tudor Breazu, Gheorghe Nastasia şi Rudel Obreja împotriva deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Un aliment consumat de mulți români, o mare înșelătorie. Nu ajută, ba chiar favorizează cancerul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații