Traian Băsescu și Olivia Steer, amendați pentru afirmații discriminatorii

Traian Băsescu și Olivia Steer, amendați pentru afirmații discriminatorii
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 02/02/2022, 15:40

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, dar și fosta vedetă TV Olivia Steer, au fost amendați de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru o serie de afirmații despre minoritățile etnice.

În ședința Colegiului director de miercuri, 2 februarie, CNCD a decis amendarea lui Traian Băsescu pentru o afirmație la adresa comunității de romi, astfel că fostul președinte va trebui să scoată din buzunar 5.000 de lei, se arată într-un comunicat al Consiliului.

„Afirmațiile postate de Traian Băsescu, care fac legătura dintre apartenența etnică și infracționalitate, („clanurile țigănești au revenit acasă și par a refuza categoric să respecte legile țării”, “grupările țigănești de tip mafiot”) reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei față de Traian Băsescu.
Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi)”, se arată în comunicat.

Ce scrisese Traian Băsescu pe Facebook

Băsescu a fost amendat pentru o postare pe Facebook. Într-un mesaj amplu, acesta spune că romii întorși din străinătate din cauza pandemiei comit infracțiuni în țară și par din ce în ce mai greu de oprit.

„Peste şase luni va fi prea târziu! Parte din clanurile ţigăneşti au revenit acasă şi par a refuza categoric să respecte legile ţării. Lupta acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care şi le-au auto-atribuit împingându-i la acte de violenţă greu de imaginat a se petrece în România cu doar câteva luni în urmă. Grupările de spărgători profesionişti de locuinţe specializate, în neutralizarea instalaţiilor de supraveghere şi devalizarea locuinţelor în doar câteva minute, îşi fac tot mai simţită prezenţa prin creşterea rapidă a numărului de locuinţe jefuite. Grupările de spărgători specializaţi în golirea bancomatelor, a caselor de bani de la sediul firmelor sau din magazine, se mişcă şi ei cu dezinvoltură pe meleagurile natale după ce s-au specializat în Europa”, scria Băsescu.

El mai spunea că „grupările ţigăneşti de tip mafiot, care încep să-şi împartă zonele în care percep taxă de protecţie de la comercianţi, îşi fac şi ele simţită prezenţa cu atât mai mult cu cât este în plină desfăşurare şi procesul de ocupare a zonelor în care vor acţiona reţelele de cerşetori. Deşi există, încă nu a apărut ca fenomen continuu tâlhărirea bătrânilor, a femeilor şi a copiilor în plină zi pe stradă sau la poarta şcolii, dar nu suntem departe”.

Olivia Steer, amendată pentru un comentariu referitor la Holocaust

Și fosta vedetă TV Olivia Steer, cunoscută pentru mesajele sale antivaccinare și pentru afirmațiile sale referitoare la pandemie, medici și măsurile de protecție sanitară, a fost amendată, după ce a scris, în mod ironic, că „evreii gazați la Auschwitz aveau comorbidități”.

„Mesajul publicat de Moisescu Olivia Venturia (fostă Steer): „întrebarea serii: evreii gazați la Auschwitz aveau comorbidități, nu-i așa?” reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei față de Moisescu Olivia Venturia.
Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi)”, se mai arată în comunicatul CNCD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase