Transgaz a semnat un nou acord pentru Coridorul Vertical. Proiectul va juca un rol cheie în securitatea și independența energetică a Europei de Sud-Est

Publicat: 01/12/2022, 13:14

Conducerea operatorului român de transport al gazelor naturale, Transgaz, a semnat joi, chiar de Ziua Națională, un nou acord, pentru actualizarea întelegerii dintre Grecia, Bulgaria, România și Ungaria privind Coridorul Vertical, respectiv realizarea unui coridor sud-nord al gazelor naturale.

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Trasgaz a semnat joi, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, la Atena, în marja celei de-a 22-a reuniuni a Summitului World LNG, nou Memorandum de Înțelegere (MoU) privind Coridorul Vertical, care, ca noutate față de versiunea precedentă ce expiră în această lună, include ca parte semnatară și compania Gastrade din Grecia, proprietarul, dezvoltatorul și viitorul operator al terminalului offshore de GNL din nordul Greciei, de la Alexandroupolis, au anunțat reprezentanții operatorului național de transport.

„Transgaz a crezut întotdeauna în sinergia Operatorilor de Sistem Tehnic din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria”

„Transgaz a fost un susținător constant, vocal și solid al Coridorului Vertical. Am dovedit acest lucru, onorându-ne angajamentele și cultivând spiritul de dialog. În același timp, Transgaz a crezut întotdeauna în sinergia Operatorilor de Sistem Tehnic din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, care pot crea împreună un impact semnificativ în sporirea securității energetice nu numai a țărilor de origine a fiecărui OTS, dar și a regiunii și chiar a Uniunii Europene. O dezvoltare coordonată a sistemelor acestor țări și o dezvoltare coordonată a capacităților de interconectare pot transforma regiunea și Europa în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze și ne permit să devenim un pol de dezvoltare economică pentru Europa”, a transmis directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Noul MoU privind Coridorul Vertical a fost semnat din partea SNTGN Transgaz SA de directorul general Ion Sterian, din partea Bulgartransgaz, de directorul executiv Vladimir Malinov, din partea FGSZ, de János Fehér, membru al Bordului, din partea DESFA, de directorul general Maria Ritta Galli, din partea ICGB, de directorul executiv Georgios Satlas, și directorul executiv Teodora Georgieva. Din partea companiei Gastrade din Grecia, MoU a fost semnat de Konstantions Sifnaios, vicepreședinte și director general.

Memorandumul de Înțelegere privind Coridorul Vertical a fost semnat inițial, în anul 2019, între operatorii de sistem din România – SNTGN TRANSGAZ, Bulgaria – BULGARTRANSGAZ, Ungaria – FGSZ, Grecia – DESFA, precum și ICGB – compania care operează interconectorul Grecia-Bulgaria – IGB, după ce în anul 2016, în cadrul reuniunii CESEC de la Budapesta, ministerele de resort din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria au semnat o declarație comună a miniștrilor energiei pentru gazele naturale „Coridorul Vertical”.

„Prin MoU, părțile semnatare conveneau asupra colaborării în vederea realizării unui coridor sud-nord al gazelor naturale, denumit Coridorul Vertical, care să interconecteze rețelele din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria, permițând curgerea bidirecțională a gazelor naturale. Pentru realizarea acestui obiectiv, companiile stabileau să ia în considerare cerințele tehnice sub forma unor noi conducte, interconectări sau dezvoltări ale rețelelor naționale, să armonizeze dezvoltările planificate în regiune, luând în considerare așteptările CESEC și să depună eforturi rezonabile în realizarea unui parteneriat  neexclusiv pe termen lung, fiind dispuse să coopereze reciproc în perioada de pregătire a dezvoltărilor în sistemele de conducte GR-BG-RO-HU”, se arată în comunicatul companiei.

Potrivit companiei, un alt element foarte important al Memorandumului este prevederea potrivit căreia, acest MOU servește ca bază pentru o cooperare viitoare mai intensă în ceea ce privește analiza posibilității de construire a infrastructurii gaziere necesare în scopul transportului gazelor naturale către țările tranzitate și dincolo de ele, înspre piața UE din Grecia, via Bulgaria, România către Ungaria și vice-versa.

În noul MOU privind Coridorul Vertical semnat la Atena este prevăzut că părțile vor putea analiza implicarea unor state non-UE în cazul în care această abordare este relevantă pentru implementarea Coridorului Vertical vizat și își exprimă angajamentul de a promova proiecte PCI și alte proiecte necesare, împreună sau individual, care consolidează în mare măsură realizarea Coridorului Vertical, inclusiv fără a se limita la proiectele fiecărui semnatar în parte. Documentul actualizat prevede că semnatarii intenționează să armonizeze dezvoltările planificate în regiune, luând în considerare așteptările CESEC și strategiile și politicile relevante la nivelul UE și aspectele regionale.

Memorandumul de înțelegere privind Coridorul Vertical de gaze va fi valabil 3 ani de la data semnării, cu posibilitate de extindere automată cu încă un an.

  • Bulgartransgaz este proprietarul și operatorul independent de sistem al rețelei de transport al gazelor naturale din Republica Bulgaria și este, în această calitate, responsabilă pentru controlul și gestionarea rețelei, întreținerea, dezvoltarea, construirea și conectarea sa la alte rețele de transport gaze naturale;
  • DESFA este proprietarul și operatorul de sistem al rețelei de transport al gazelor naturale și al terminalului GNL Revithoussa (denumit în continuare Sistemul național de gaze naturale – SNGN) din Republica Elenă și este, în această calitate, responsabilă pentru controlul și gestionarea SNGN, întreținerea, dezvoltarea, construirea și conectarea sa la alte rețele de transport gaze naturale și instalații de GNL;
  • FGSZ este proprietarul și operatorul de sistem al rețelei de transport gaze natural din Republica Ungaria și este, în această calitate, responsabilă pentru controlul și gestionarea rețelei, întreținerea, dezvoltarea, construirea și conectarea sa la alte rețele de transport gaze naturale;
  • Transgaz este operatorul de sistem al rețelei de transport al gazelor naturale din România și este, în această calitate, responsabilă pentru controlul și gestionarea rețelei, întreținerea, dezvoltarea, construirea și conectarea sa la alte rețele de transport gaze naturale;
  • ICGB este proprietarul și operatorul independent al sistemului de transport al gazoductului de interconectare Grecia-Bulgaria (IGB), care conectează gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), precum și rețeaua de transport de gaze naturale din Grecia, în apropiere de orașul Komotini, cu rețeaua de transport bulgară, în apropiere de orașul Stara Zagora și, în această calitate, este responsabil pentru gestionarea, exploatarea și întreținerea gazoductului IGB;
  • Gastrade este proprietarul, dezvoltatorul și viitorul operator al terminalului offshore de GNL din nordul Greciei, Alexandroupolis, un sistem independent de gaze naturale din Republica Elenă, care va fi conectat la sistemul național de transport de gaze naturale din Grecia, operat de DESFA și, în această calitate, este responsabil pentru construcția și punerea în funcțiune, dezvoltarea, exploatarea, gestionarea și întreținerea acestuia. Gastrade are drept obiectiv dezvoltarea, operarea și gestionarea sistemelor moderne de gaze naturale într-un mod sigur, fiabil, respectând mediul și drepturile omului, fiind prima companie din Grecia care a primit o licență ca operator de sistem independent. Pe 3 mai, 2022 Gastrade a lansat unitatea flotantă de stocare și regazificare a GNL la Alexandroupolis, Grecia.

„Proiectul urmează să devină o nouă poartă energetică și să joace un rol cheie în securitatea și independența energetică a Greciei și a Europei de Sud-Est. Gastrade va contribui decisiv la tranziția energetică fără probleme a acestei regiuni. Unitatea flotantă de stocare și regazificare de la Alexandroupolis urmează să înceapă operațiunile până la sfârșitul anului 2023. Capacitatea sa de regazificare contractată a atins deja până la 60% din capacitatea sa tehnică de 5,5 miliarde mc pe an”, a transmis Transgaz.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”