Trei români pornesc într-o aventură de 10.000 de km, în cel mai dificil raliu de amatori. „Dacă nu ne răpește cineva, ar trebui pe 8 noiembrie să fim în Sierra Leone”

Publicat: 15/10/2022, 14:22

Trei aventurieri din România participă, în acest an, la cel mai dificil raliu de amatori din întreaga lume. Este vorba despre echivalentul raliului profesionist Paris-Dakar, pe traseul Budapesta-Bamako, de 10.000 de kilometri, din Europa până în Africa. Sunt peste 500 de concurenți înscriși, din 45 de țări.

Grațian Mihăilescu, Mihai Lupu și Cosmin Savu formează echipa UCaB, o prescurtare de la UrbanizeHUB și EduCaB, concepte dezvoltate de cei trei. Raliul ar fi trebuit să aibă la sfârșitul lunii ianuarie, dar din cauza pandemiei și a conflictelor armate din zonă a fost amânat. Misiunea lor este una umanitară. În Sierra Leone, cei trei români urmează să doneze mașina 4×4 cu care concurează, pentru o comunitate locală, unde să fie folosită în asigurarea serviciilor de sănătate.

„Startul va fi pe 21 octombrie, iar pe 24 ar trebui să fim Tanger, Maroc. Iar din Maroc, mai sunt 7.000 de km prin Sahara de Vest, Mauritania, Senegal, Guineea. Dacă nu ne răpește cineva, ar trebui pe 8 Noiembrie să fim în Freetown, Sierra Leone. Scuipăm în sân, facem o cruce și tradiționalul Doamne Ajută. Scopul nostru este să folosim expertiza dobândită în precedentele experienţe, să creştem colaborările existente pornind noi motoare de dezvoltare. În Senegal, ne oprim la unul dintre partenerii EduCaB, chiar la granița cu Mauritania, pentru a activa o nouă bibliotecă comunitară. În Sierra Leone, contribuim prin donarea unui vehicul 4×4 la mobilitatea urbană și rurală a unor echipe medicale în zone mai puțin accesibile serviciilor de sănătate”,  a declarat Grațian Mihăilescu pentru Gândul.

Foto: budapestbamako.org

Misiune umanitară, într-o zonă extrem de săracă

Cei trei voluntari care formează echipa UCaB vor duce o mașina de intervenție dotată cu instrumentar și echipamentul necesar administrației spitalelor din Freetown, Sierra Leone la LCH Emergency Department, la Chothram Memorial Hospital sau Ola During Children’s Hospital. O altă misiune pe care echipa UCaB o are este una educațională, prin activarea unor centre tip smart library și a unor huburi digitale, cu ajutorul cărora partenerii UCaB să faciliteze diverse programe, care să acopere teme utile: competențele digitale și din alfabetizarea digitală, cursuri de jurnalism comunitar, ateliere de fotografie, lucrul cu voluntari, managementul atragerii de resurse și punerea în valoare a potențialului comunităților partenere.

Sunt stabilite patru centre – unul în Senegal (prin partenerul EduCaB, The Association of Pupils and Students of Ngaolé – ASEEN) și alte trei în Sierra Leone (TBD).

„Noi suntem prieteni și suntem implicați în mai multe proiecte de dezvoltare comunitară. Așa a început și povestea asta cu raliul. Este traseul făcut pe Paris-Dakar, dar puțin schimbat. Organizatorul este maghiar, plecarea este din Budapesta și va ajunge până în Sierra Leone. Se cheamă Bamako, pentru că inițial se mergea până în Mali, dar acolo e zonă de conflict, drept pentru care a trebuit să fie deviat traseul. E vorba de aproape 10.000 de kilometri, trecem prin câteva zone de conflict, dar sperăm că nu o să fie probleme. Pe lângă aventură, vrem să facem ca acest raliu să fie și util, să ajutăm. Și ajutăm cu resursele noastre, cum putem și cu ceea ce știm. Și îi chemăm pe cei care pot și doresc să ni se alăture, pentru că avem nevoie de laptopuri, de materiale sanitare și așa mai departe. Eu o să fiu cumva spectatorul acestui trip, pe care vreau să-l și filmez”, a povestit Cosmin Savu, la podcastul colegului său Cristian Leonte, de la “România Te Iubesc”.

Traseu foarte lung și foarte dur

Budapesta – Bamako este cea mai mare cursă de off-road din lume, pentru amator,  care îmbină acțiunea cu activitatea caritabilă. Traseul pleacă din Europa Centrală, din Budapesta, străbate o bună parte din Europa și traversează o zonă dificilă a Africii de Vest – Munții Atlas și Sahara, având ca destinație finală Freetown, capitala Sierra Leone. Aproape 10.000 de kilometri, în trei săptămâni, 10 state parcurse, două continente, marea Mediterană, munți, deșert și zone de savană.

Traseul pe care echipa UCaB îl va avea va dura 19 zile, cu o medie de 500 de km pe zi, iar echipa va fi expusă la riscuri multiple ce țin de siguranță, terorism sau sănătate.

Cine sunt cei trei aventurieri

Grațian Mihăilescu a investit multă energie în ultimii ani pentru a transforma orașele din România, în orașe smart și sustenabile, prin formarea comunității UrbanizeHub și prin aducerea de soluții, idei, proiecte pentru orașele din România. Pune mare accent pe educație, este pasionat de puterea comunității și are experiența proiectelor de dezvoltare internațională. Este conectat cu Mihai prin proiectul EduCaB, punând umărul la proiecte de impact în unele comunități din Nepal, Tanzania și Bangladesh.

Cosmin Savu lucrează în televiziune de mai bine de 20 de ani, este corespondent special al Știrilor Protv și unul dintre cei cinci protagoniști ai echipei “România, te iubesc” (din 2008). Este format în jurnalism de investigație și a semnat sute de anchete de-a lungul anilor în România, dar nu numai. An după an, Cosmin observă durerea din spatele zidurilor prabușite ale companiilor privatizate, privirea goală din ochii oamenilor și comunităților fără nicio direcție sau scop. Dar este un optimist incurabil – crede în construirea de proiecte durabile și crede în oameni. Alături de colegii de emisiune este coautor al volumelor “România, te iubesc” și “Ne facem bine”, dar și producător al podcastului “România, știi bine”. A trăit experiențe în mai multe țări din Africa, este pasionat de diversitatea de acolo și vine în această aventura pentru că vrea să ajute comunitățile din Senegal și Sierra Leone, facilitându-le accesul la oameni și rețele unde el este deja conectat.

Mihai Lupu e pasionat de dinamica schimbării în comunități și organizații, de ecosisteme de cunoaștere și tot ce ține de comportamente și atitudini democratice, drepturile omului și bună guvernare. A construit două proiecte internaționale care sunt acum prezente pe mai multe continente, Short Film Breaks și EduCaB, proiecte care leagă emoții, prietenii, oameni, procese și expertiză. Pasionat de munți înalți, kayaking, schi, scris și grădina lui de la Titești, a ales să participe în aceasta călătorie pentru a îmbina lucrurile de mai sus, mai ales că o parte dintre proiectele sale sunt începute și pe coasta de vest a Africii.

Cei care doresc să sprijine acțiunile pot intra pe http://www.ucab.world unde găsesc toate informațiile necesare.

Foto: budapestbamako.org / Arhivă personală

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței