Ucraina: Explozia din Transnistria, operațiune sub steag fals a Rusiei

Ucraina: Explozia din Transnistria, operațiune sub steag fals a Rusiei
Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 26/04/2022, 09:31
Actualizat: 26/04/2022, 09:31

Ucraina susține că explozia de luni din Transnistria, din clădirea Comitetului Securității, a fost o operațiune sub steag fals a principalului serviciu secret rus FSB, conform unui comunicat de presă.

Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina susține că ținta FSB, care dă vina pe Ucraina pentru explozie, este a de a instaura teama și „sentimentele anti-ucrainene” în Transnistria și de a inventa un pretext pentru o intervenție armată în regiunea prorusă din Republica Moldova.

Implicarea forțată a Transnistriei de către Rusia în războiul purtat împotriva Ucrainei ar însemna o atragere de facto a Republicii Moldova în conflict.

Astfel, Chișinăul și-ar compromite poziția de neutralitate, dacă Rusia ar reactiva un conflict vechi de 30 de ani, în Transnistria, regiune controlată de Kremlin.

În acest context, România ar fi pusă într-o situație extrem de dificilă.

Ministerul ucrainean al Apărării citează corespondența din 22 aprilie 2022 dintre doi oficiali transnistreni. În scrisoare se cer informații despre pregătirile pentru adăpostirea populației pentru situații de urgență.

Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina susține că este evident că este vorba despre o provocare a FSB, pentru a instaura panica și ura anti-ucraineană.

Autorii operațiunii false flag vor justifica războiul din Ucraina sau vor implica Transnistria în conflict, avertizează Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina, în comunicatul citat.

Explozii la Tiraspol

Mai multe explozii au fost raportate luni în apropierea clădirii Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste transnistrene. Informația a fost transmisă de agenția rusă TASS, care citează surse media locale.

Conform sursei citate, pompierii și ambulanțele se află în prezent la fața locului. Din primele informații nu există victime.

Potrivit presei internaționale, fotografii – a căror autenticitate nu a putut fi imediat verificată – arată ferestre sparte în clădirea din Tiraspol.

Alte imagini distribuite pe Telegram înfățișează două lansatoare de grenade, pe o stradă în apropierea clădirii, potrivit TASS.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase