UPDATE | Ultimele cuvinte ale militarului ucrainean, EXECUTAT de trupele ruse, care a înfruntat moartea fumând o ultimă țigară. Kievul l-a identificat pe soldatul ucis

UPDATE | Ultimele cuvinte ale militarului ucrainean, EXECUTAT de trupele ruse, care a înfruntat moartea fumând o ultimă țigară. Kievul l-a identificat pe soldatul ucis
Foto: Capturi Twitter
Publicat: 07/03/2023, 18:25
Actualizat: 07/03/2023, 18:28

Un militar ucrainean a fumat o ultimă țigară și a strigat „Slava Ukraini”, înainte să fie executat cu sânge rece de trupele ruse. Acesta a devenit un martir în Ucraina, pentru actul sfidător în fața morții.

UPDATE – Kievul anunță că l-a identificat pe militarul ucrainean ucis de soldații ruși

Armata ucraineană a afirmat, marţi, că l-a identificat pe soldatul care, luat prizonier, pare să fi fost ucis de rafale de gloanţe după ce a strigat „Glorie Ucrainei!”, potrivit unei înregistrări video propagate rapid pe internet în ultimele 24 de ore, relatează Agerpres.

„Conform datelor preliminare, defunctul este militarul Timofei Mihailovici Şadura din cadrul Brigăzii a 30-a mecanizate, care a participat la luptele din apropiere de Bahmut (est) şi era considerat ca fiind dat dispărut din 3 februarie”, au indicat Forţele de infanterie ucrainene pe Telegram.

În prezent, trupul soldatului ucrainean se află pe teritoriul ocupat temporar de ocupanţii ruşi, iar confirmarea finală a identităţii acestuia va fi stabilită după returnarea cadavrului şi efectuarea unor expertize corespunzătoare.

Kievul a deschis o anchetă penală cu privire la ceea ce a calificat drept „împuşcare brutală şi cinică a unei persoane neînarmate” de către soldaţi ruşi, aşa cum apare în înregistrare video, care s-a răspândit cu repeziciune luni pe reţelele de socializare şi a stârnit un val de indignare publică în Ucraina.

Înregistrarea video de 12 secunde, care a strâns rapid share-uri pe Twitter, arată un bărbat aparent neînarmat în uniformă ucraineană, cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, stând într-o groapă, în picioare, şi fumând o ţigară într-o zonă împădurită.

Bărbatul exclamă „Slava Ukraini!” („Glorie Ucrainei”) cu o privire calmă, după aceea fiind ciuruit de gloanţele trase de un singur trăgător sau de mai mulţi, care nu se văd în imagine. El se prăbuşeşte la pământ, în timp ce gloanţele par să-i lovească corpul. Se aude o voce, care spune: „Mori, javră!”, în limba rusă.

Știrea inițială:

Ucraina a deschis o anchetă penală cu privire la ceea ce consideră a fi „execuția brutală a unei persoane neînarmate” de către ruși, surprinsă într-o înregistrare video publicată pe rețelele de socializre, a anunțat procurorul general al țării, Andriy Kostin, potrivit Reuters.

Autoritățile ucrainene nu au precizat unde și când ar fi avut loc execuția. Kostin a declarat că până și războiul are regulile sale.

„Mai devreme sau mai târziu, va exista o pedeapsă”, a avertizat procurorul general al țării.

De asemenea, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak, a declarat că bărbatul era un prizonier de război ucrainean și că incidentul face parte dintr-o „politică deliberată de teroare” a Rusiei.

„Crimă de război”

„Uciderea unui prizonier este cea mai recentă crimă de război a Rusiei. Pentru fiecare asemenea crimă de război va fi o pedeapsă”, a scris Yermak într-un tweet.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, este însă și mai dur, denunțând „un genocid”.

Kuleba a mai spus că este „imperativ” ca procurorul Karim Khan, de la Curtea Penală Internațională, „să lanseze o anchetă imediată asupra acestei execuții odioase”.

Comisarul ucrainean pentru Drepturile Omului, Dmitro Lubinets, a spus că a trimis înregistrarea video „partenerilor internaționali” ai țării sale.

„Din nou, rușii încalcă convențiile de la Geneva. Nu se vor putea sustrage de la responsabilitatea pentru atrocitățile lor”, a scris Lubinets.

Zelenski: „Vom găsi ucigașii”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comentat asupra clipului viral. „Astăzi, a fost lansat un videoclip care arată cum ocupanții au ucis cu bestialitate un războinic care le-a spus curajos în față: „Glorie Ucrainei!”. Vreau ca toți să răspundem la cuvintele sale în unitate: „Slavă eroului! Slavă eroilor! Glorie Ucrainei! Vom găsi ucigașii”.

Vicepremierul ucrainean, Irina Vereshchuk, a amintit de imaginea soldatului ucrainean cu o țigară și o privire neînfricată, în fața morții.

„Glorie Ucrainei” și răspunsul „Heroyam Slava” sau „Glorie eroilor” au căpătat o semnificație specială ca salut comun în viața publică de la începutul conflictului. Au fost folosite, totodată, pentru a marca mobilizarea sprijinului global pentru Ucraina.

La câteva ore de la apariția imaginilor cu soldatul ucrainean executat de ruși, #GloryToUkraine s-a transformat în unul din cele mai importante hashtag-uri de pe Twitter.

Kievul a acuzat de nenumărate ori Kremlinul de torturarea și uciderea prizonierilor ucraineni, mai scrie stiri.tvr.ro.

Foto: Capturi Twitter

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase