Un post de televiziune din Taiwan a anunțat, din greșeală, invazia chineză: ”Orașul New Taipei este lovit de rachete ghidate ale armatei comuniste”

Un post de televiziune din Taiwan a anunțat, din greșeală, invazia chineză: ”Orașul New Taipei este lovit de rachete ghidate ale armatei comuniste”
Un post de televiziune din Taiwan a anunțat, din greșeală, invazia chineză | Foto - Profimedia Images
Publicat: 20/04/2022, 12:40
Actualizat: 20/04/2022, 13:37

Chinese Television Systems (CTS), cu sediul la Taipei – o rețea de televiziune deținută parțial de guvernul taiwanez – a reușit să provoace panică după ce a difuzat, în cadrul știrilor dimineții, mai multe alerte care transmiteau că armata Chinei a invadat Taiwanul.

Cu doar câteva zile în urmă, în timp ce oficiali americani efectuau o vizită în Taiwan, Beijingul a trimis fregate, bombardiere și avioane de luptă către Marea Chinei de Est și în zona din jurul Taiwanului, transmițând că este vorba doar despre un exercițiu militar. Însă oficialii chinezi au mai declarat și că acest exercițiu este, practic, un răspuns către SUA, Washingtonul fiind acuzat de Beijing că propagă ”semnale greșite” în legătură cu tensiunile dintre China și Taiwan.

”Această operațiune este un răspuns la semnalele greșite transmise de către Statele Unite în problema Taiwanului”, a precizat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului.

Într-o declarație separată, Ministerul chinez al Apărării a ținut să precizeze că vizita americanilor poate fi considerată ”în mod deliberat provocatoare” și a avut ca rezultat ”o escaladare suplimentară a tensiunii în strâmtoarea Taiwan”.

Postul TV și-a cerut scuze telespectatorilor

Firește că, într-un context atât de tensionat, anunțuri potrivit cărora chinezii au lansat rachete asupra orașului New Taipei au alarmat populația. Ultrior, postul de televiziune CTS și-a cerut scuze.

”CTS își cere sincer scuze pentru greșeala gravă care a provocat panică în rândul publicului”, au transmis reprezentanții postului de televiziune prin intermediul unui comunicat.

”Orașul New Taipei este lovit de rachete ghidate ale armatei comuniste” și ”Navele au explodat, instalațiile și bărcile au fost avariate în portul Taipei”, au fost două dintre alertele difuzate pe post, potrivit Le Figaro.

Reprezentanții Chinese Television Systems (CTS) au mai precizat că această gafă de proporții a aparținut personalului care ”a difuzat din greșeală conținutul unor exerciții preventive”. Postul TV fusese însărcinat să producă aceste exerciții preventive de alertă pentru brigada de pompieri din New Taipei City.

Beijingul și-a intensificat presiunea asupra Taiwanului din momentul în care președintele Tsai Ing-wen (n.red. – prima femeie președinte a acestei țări) a venit la putere, în 2016, considerând insula o țară suverană. Tacticile chineze de intimidare au crescut dramatic în ultimul an, iar avioanele militare au încălcat zona de apărare aeriană a Taiwanului aproape zilnic.

Taiwanul a înregistrat 969 de astfel de incursiuni în 2021, conform unor informații compilate de AFP, mai mult decât dublu față de 2020, atunci când au fost înregistrate  aproximativ 380 de incursiuni. În primele patru luni ale anului 2022, au fost deja înregistrate aproximativ 300 de incursiuni ale avioanelor militare chineze.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult