Un samsar de mașini a păcălit statul cu 128.000 de lei

Un samsar de mașini a păcălit statul cu 128.000 de lei
Un samsar de mașini a păcălit statul cu 128.000 de lei / Mediafax Foto / Andrei Pungovschi
Publicat: 21/12/2020, 06:47

Polițiștii argeșeni au înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș un dosar cu acuzații de evaziune fiscală și au propus trimiterea în judecată a unui comerciant de mașini din Pitești.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Argeş au finalizat cercetările într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

„Din cercetări s-a stabilit că în perioada 22.11.2010 – 10.03.2014, fără a-şi organiza activitatea comercială sub o formă juridică, un bărbat de 52 de ani (V.E), din Piteşti, ar fi ascuns sursa impozabilă sau taxabilă de venituri, prin desfăşurarea de activităţi comerciale, constând în achiziţionarea şi revânzarea unui număr de 73 de autoturisme second-hand, în valoare de peste 800.000 de lei, depăşind plafonul special de scutire TVA”, precizează IPJ Argeş.

Samsarul a prejudiciat statul cu 128.000 de lei, reprezentând impozit pe venit şi TVA de plată calculat prin aplicarea regimului special de TVA pentru operaţiunile de comerţ cu autoturisme second-hand la marja de profit realizate de comerciantul impozabil.

Pentru recuperarea prejudiciului a fost instituită măsura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale celui în cauză.

Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş cu propunere de trimitere în judecată.

Samsarii de mașini, loviți dur: ce pățesc cei care falsifică datele mașinilor pe care le vând

Comisia pentru drepturile omului din Senat a avizat, în urmă cu patru ani, favorabil propunerea legislativă de completare a Codului Penal, în sensul introducerii pedepsei cu închisoarea de la 2 la 5 ani pentru vânzătorii de autovehicule care falsifică datele sau carateristicile tehnice ale mașinilor.

Am avizat cu majoritate de voturi această propunere legislativă. Când am discutat, am avut în vedere dacă proiectul aduce sau nu atingere drepturilor omului”, a declarat senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, membru al Comisiei pentru drepturile omului din Senat, scrie Mediafax.

Potrivit propunerii legislative de completare a Legii 286/2009 Cod Penal, se introduce infracțiunea de „înșelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor”. Astfel, înșelăciunea săvârșită în legătură cu date sau caracterisrici ale vehiculelor se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani.

„Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se înțelege: elemente de indentificare, proveniența, modificările și intervențiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparațiilor și accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul. Fapta constituie infracțiune independent de diligența depusă de persoana care devine titular de drepturi asupra vehiculului”, prevede propunerea legislativă semnată de un grup de deputați PNL și independenți.

În expunerea de motive, inițiatorii precizează că infracțiunea este introdusă în categoria celor care țin de siguranța pe drumurile publice și nu a celor care țin de patrimoniu, în condițiile în care starea proastă a unor vehicule poate reprezenta un pericol grav.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult