VIDEO| Alina Gorghiu promite mai multe locuri pentru deținuți în penitenciare: La sfârşitul anului vom da în folosinţă 1.275 de locuri noi de detenţie

Publicat: 17/11/2023, 15:37

Aflată la Timișoara, cu ocazia aniversării a 10 ani de funcționare a Programului de reeducare în sistemul penitenciar „O zi cu tata”, șefa de la Justiție a spus că „până la sfârşitul anului 2023, România va da în folosinţă 1.275 de locuri noi de detenţie”.

Problemele din penitenciarele din România sunt cunoscute la nivelul Europei. Diferite instanțe refuză să ne extrădeze condamnații, din pricina condițiilor sau a spațiului pe care penitenciarele din România îl acordă deținuților săi. În acest context, Alina Gorghiu a făcut precizarea că în țara noastră se vor crea alte 1.275 de locuri noi de detenție.

Până la sfârşitul anului 2023, vom da în folosinţă 1.275 de locuri noi de detenţie, obligaţie asumată prin Memorandumul Rezmives. Ministerul Justiţiei asigură tot sprijinul necesar în vederea realizării celor două noi unităţi de penitenciar, din Berceni şi Unguriu, al căror stadiu este în prezent în faza procedurilor de achiziţie. Şi sper ca Ordinul de începere a lucrărilor de execuţie să fie emis la începutul anului 2024, dacă toate lucrurile vor evolua conform calendarului. Penitenciarul din Berceni va avea 1.000 de locuri de detenţie, iar cel de la Unguriu 900. Astfel că, în următorii 4 ani vom avea aproape 2.000 de locuri noi de detenţie, a spus ministrul Justiției.

Potrivit lui Gorghiu, în sistemul penitenciar din România sunt încarcerați peste 23.688 de deținuți, dintre care 1.072 dintre aceștia sunt femei. Alina Gorghiu a subliniat faptul că în țara noastră avem un singur penitenciar exclusiv pentru femei – cel de la Târgșor.

„În România, avem peste 23.688 de deţinuţi, dintre care 1.072 sunt femei care execută pedepsele în penitenciare (1 penitenciar exclusiv pentru femei la Târgşor). 762 dintre acestea au copii, după cum urmează: 216 femei – 1 copil; 231 femei – 2 copii; 142 femei – 3 copii; 60 femei – 4 copii; 37 femei – 5 copii; 28 femei – 6 copii; 22 femei – 7copii; 12 femei – 8 copii; 6 femei – 9 copii; 2femei – 10copii; 4 femei – 11copii; 1 femeie – 12 copii; 1 femeie – 13 copii”,  a precizat Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a mai subliniat faptul că în luna martie 2023, rata de recidivă din România a ajuns la 36,75%, cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii 10 ani.

„Asta înseamnă că doi din trei deţinuţi eliberaţi nu revin în sistemul penitenciar. Sunt paşi înainte. De când am preluat mandatul de ministră a justiţiei, am vizitat multe penitenciare din România. Voi continua să vizitez penitenciarele din ţară, dar şi centrele pentru minori şi voi discuta punctual despre problemele şi nevoile existente, voi identifica cele mai bune soluţii în rezolvarea problemelor sistemice. Şi una dintre cele mai mari provocări se referă la locurile de detenţie insuficiente”, a arătat Aina Gorghiu.

Datele Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), au fost obținute la solicitarea GÂNDUL în luna mai al acestui an, pentru fiecare unitate unde sunt cei mai mulți deținuți repartizați la muncă, dar și pentru închisorile care acordă condamnaților cele mai multe permisii de ieșire sau învoiri.

Potrivit acestor date, anul trecut, din efectivul mediu de 23.114 de persoane private de libertate, au fost repartizate la muncă 5.990 de persoane, ceea ce înseamnă un procent de 25,91%. Se putea observa o creștere comparativ cu anul 2021, când, raportat la un efectiv mediu de 22.565 deținuți, au fost implicate 4.884 de persoane, adică o pondere de 21,64%. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Sorin Grindeanu, categoric cu WeBuild: “Toate neconformitățile de la Podul de la Brăila trebuie să fie îndepărtate pe cheltuiala companiei”

3 zile a „rezistat” Sorin Constantinescu în AUR/ Simion: Intimidările voastre ne alimentează și mai mult

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie