VIDEO | Alina Gorghiu: Ne putem apropia de momentul în care primele victime ale infracţiunilor vor beneficia de vouchere

Publicat: 02/11/2023, 13:47

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat joi, la Guvern, că ne putem apropia de momentul în care primele victime ale infracțiunilor vor beneficia de vouchere, ea precizând că s-a demarat procedura de achiziție publică în vederea contractării serviciilor privind emiterea, distribuirea și decontarea lor.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a afirmat despre pregătirea pentru emiterea voucherelor pentru victime că în aceste luni s-au făcut mulți pași absolut necesari în ceea ce privește stabilirea condițiior în care vor fi acordate aceste tichete pentru victimele infracțiunilor.

„Cred că ne putem apropia de momentul în care primele victime ale infracţiunilor vor beneficia de aceste vouchere. Am emis ordinul îministrului Justiţiei prin care înfiinţăm Compartimentul de unitate pentru protecţia victimelor, în cadrul ministerului. Am dat ordinul ministrului justiţiei prin care se numeşte o comisie inter-instituţională alcătuită din 5 membri, pe un mandat de 3 ani, pentru a putea selecta entităţile publice şi private înrolate în procedura de distribuire a acestor vouchere”, a arătat Gorghiu, precizând că în componenţa Comisiei inter-instituţionale intră Ministerul Justiţiei, ANABI, Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia naţională împotriva traficului de persoane şi Agenţia naţională pentru egalitate de şanse.

„Cererea va fi depusă la un tribunal în a cărei circumscripție domiciliază victima”

„În momentul acesta este demarată procedura de achiziţie publică în vederea contractării serviciilor privind emiterea, distribuirea şi decontarea voucherelor. Aceste vouchere sunt acordate victimelor infracţiunilor, pentru acoperirea nevoilor urgente şi e vorba de produse sau servicii de hrană, de cazare, transport medicamente şi materiale sanitare precum şi materiale de igienă sau de uz personal, exprimată implicit această nevoie de victima infracţiunii a cărei nesatisfacere îi poate prejudicia interesele imediate.

Alina Gorghiu a spus că, după operaționalizarea sistemului, victima în primul rând trebuie să depună o plângere la poliție, în al doilea rând trebuie să depună o cerere de compensare financiară sau o cerere cu un avans din compensația financiară, sub formă de voucher, pentru acoperirea nevoilor urgente. Cererea va fi depusă la un tribunal în a cărei circumscripție domiciliază victima.

„Deja la nivelul fiecărui tribunal avem constituită Comisia pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor iar această comisie primeşte cererea, o soluţionează în complet de doi judecători şi, dacă este întemeiată, se stabileşte cuantumul acestui voucher”, a spus ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a precizat că valoarea voucher-ului ”nu poate depăşi 5 salarii minime brute pe ţară adică maxim 16.500 de lei iar hotărârea se comunică victimei”.

Potrivit ministrului, voucherele se distribuie victimelor prin intermediul instituțiilor și autorităților publice competente precum și prin intermediul asociațiilor și fundațiilor cu obiect de activitate în domeniul asistenței și protecției victimelor și asistenței sociale selectate și implicate în procedura de distribuire a vouchere.

„Victima, cu hotărârea definitivă se prezintă la oricare din activităţile sus menţionate şi în 72 de ore maxim primeşte acest voucher”, a completat Gorghiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Fiica lui Costel Corduneanu, pe urmele tatălui. Ce performanță a reușit
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului