VIDEO | Conferința națională “Managementul ambalajelor în economia circulară” | Cristina Isabela Bene, director general și acționar Bene International SRL, acționar majoritar Bencomp SRL: ”Statul ar trebui să investească mai mult în reciclare”

În zilele de 11 și 12 mai 2022 se desfășoară – în Pavilionul 3, Sala Titulescu, Romexpo București – conferința națională “Managementul ambalajelor în economia circulară”, un eveniment în cadrul căruia liderii industriei din România vin să dezbată problemele cu care se confruntă vis-à-vis de tematica anunțată.

În cadrul primei zile de conferință au fost analizate ambalajele din perspectiva funcționalității acestora, iar a doua zi va fi dedicată provocărilor actuale în ceea ce privește țintele de reciclare, dar conferința națională “Managementul ambalajelor în economia circulară” abordează și alte subiecte de interes.

  • Inovație și cercetare în industria de ambalare
  • Funcționalitatea ambalajelor în contextul economiei circulare
  • Ecodesign, aplicarea cerințelor esențiale de la teorie la practică, reciclabilitatea ambalajelor
  • Eliminarea anumitor produse și ambalaje de plastic de unică folosință, implementarea Directivei SUP
  • Digitalizarea gestionării datelor pentru trasabilitatea deșeurilor de ambalaje, SIATD
  • Eficiența instrumentelor economice, Eco-modulare și taxa pe plastic
  • Noi modele de operare în colectarea ambalajelor, SGR
  • Provocări în atingerea țintelor de reciclare în contextul modificării punctului de măsurare a reciclării
  • Oportunități de finanțare prin PNRR

Cristina Isabela Bene: ”Economia circulară, un subiect foarte important al zilelor noastre”

În intervenția sa, Cristina Isabela Bene, director general și acționar Bene International SRL, acționar majoritar Bencomp SRL, a precizat că grupul de firme pe care îl reprezintă are o experiență de peste 20 de ani în domeniul colectării și reciclării.

Reprezint un grup de firme cu activități complementare în domeniul colectării și reciclării. Vă mulțumesc foarte mult pentru onoarea de a fi aici, astăzi, alături de o companie așa de distinsă. În contextul de astăzi, vorbim despre economia circulară, un subiect foarte important al zilelor noastre. Vin în fața dumneavoastră prin prisma experienței practice de peste 20 de ani pe care o avem în domeniul colectării și reciclării. Am început cu deșeurile de echipamente electrice și electronice, ne-am extins și pe alte tipuri de deșeuri, ambalaje, mase plastice…

Dragostea mea pentru această afacere – am o dragoste pentru această afacere – a început de mică, atunci când, alături de bunicul meu (amintirile mele preferate sunt acestea) mă plimbam cu căruța, cu bicicleta, și colectam de la marginea satului bucăți abandonate de fier, de motoare și alte piese. Mergeam acasă cu bunicul și îl priveam cum făcea din ele diverse utilaje pe lângă casă: o moară, o coasă, o cușcă pentru porumbei, un tractoraș, o semănătoare. Deci aș putea spune că am contact cu activitatea de recuperare încă de la vârsta de 4-5 anișori. Și am rămas cu această dragoste. Am încercat să o împărtășesc și colegilor mei.

În acești 20 de ani, pe lângă colectările propriu-zise pe care le facem, încercăm să fim alături de autoritățile statului, într-un efort comun, pentru ca deșeurile să nu mai ajungă la groapă”, a precizat Cristina Isabela Bene în debutul intervenției sale la conferința națională “Managementul ambalajelor în economia circulară”.

Cristina Isabela Bene: ”Am contact cu activitatea de recuperare încă de la vârsta de 4-5 anișori. Și am rămas cu această dragoste”

”Un cadru legislativ care este în continuă schimbare și care este, din păcate, axat numai pe penalități”

Din păcate, a atras atenția Cristina Isabela Bene, cadrul legislativ din România se află într-o schimbare continuă și, mai mult, ”este axat numai pe penalități”.

Iar statistica, la rândul său, arată cifre îngrijorătoare: peste 70% din deșeuri ajung la groapă și doar 11% din deșeurile municipale ajung să fie colectate.

În România, din păcate, peste 70% din deșeuri ajung la groapă și doar 11% din deșeurile municipale ajung să fie colectate. Este o realitate. Câteva exemple, cum facem noi lucrul acesta… De exemplu, din 2006, am început cu campaniile de colectare pe sate. În anii următori am făcut campanii de colectare inclusiv pe ambalaje. Anul trecut s-au strâns peste 1.700 de tone de deșeuri și 115 tone de DEEE-uri, într-o singură lună, aproximativ dublul mediei lunare a anului precedent.

Un alt exemplu. Alături de Consiliul Județean și Compania Națională de Drumuri am inițiat o campanie. Dacă, până anul trecut, până în luna noiembrie, circa 400 de tone de deșeuri ajungeau să se depună la groapă, strânse de pe drumurile naționale, astăzi sperăm că mai puțin de 10% – după experiența primelor luni de campanie – se vor depune la groapă, acestea fiind efectiv deșeuri menajere, restul urmând fluxurile de reciclare și transformându-se în materii prime pentru alte industrii.

Trebuie să spun, ca și investitor român în domeniul colectării și reciclării, cu războiul care este la granița noastră, cu o economie greoaie după pandemie, cu un cadru legislativ care este în continuă schimbare și care este, din păcate, axat numai pe penalități, deloc pe recompense, ar trebui un pic îmbunătățit în acest sens. (n.red. – ar trebui să existe) Recompense către colectori și către reciclatori.

Dacă îi pedepsim pe colectori, dacă pedepsim omul atunci când face ceva greșit, ar trebui să-i și recompensăm când fac lucrurile bine. Și pe cetățenii noștri ar trebui, de asemenea, să-i recompensăm dacă fac ceva bine”, consideră Cristina Isabela Bene, director general și acționar Bene International SRL, acționar majoritar Bencomp SRL.

”Ca și colectori, de multe ori întâmpinăm foarte multe probleme în activitatea noastră”

Nu trebuie lăsat deoparte nici un alt aspect foarte important, și anume acela care se referă la educarea cetățeanului în ceea ce privește colectarea deșeurilor.

Cristina Isabela Bene, în acest context, a oferit un exemplu chiar din viața personală.

Cetățeanul trebuie educat (n.red. – în ceea ce privește colectarea deșeurilor). Vă dau exemplul gospodăriei mele. În 2008, când m-am mutat aici, unde stau, am primit două pubele de gunoi. Pe care le umpleam. În prezent, vreau să vă spun că abia dacă avem 100 de grame într-o pungă, pe săptămână, de gunoi. Pentru că noi punem selectiv, fiecare material la locul potrivit și le ducem către facilitatea noastră de colectare. Pentru biodegradabil, avem groapă de compost. Îl ducem noi, ca și cetățean, nu este pe fluxul de colectare. Vreau să zic că dacă noi am putut, toată lumea poate.

În economia circulară, două aspecte foarte importante sunt colectarea și reciclarea. Și atunci ar trebui să ajutăm și colectarea și reciclarea. Iar noi, ca și colectori, partea de BENE, care face colectare, de multe ori întâmpinăm foarte multe probleme în activitatea noastră. De exemplu, modul de raportare care în permanență se schimbă. Programele informatice, care nu funcționează și se blochează deseori. Faptul că avem raportări multiple către toate autoritățile statului și sunt diferite, dar… se referă la aceleași lucruri.

Cred că s-ar putea, cumva, face să avem o singură raportare, către o singură instituție. Iar restul instituțiilor să-și preia acele raportări individual. Practic, noi avem câteva raportări la ANPM, la AFM,  la Consiliul Județean, la primărie. Este un cost și un efort suplimentar”, menționează Cristina Isabela Bene.

Cristina Isabela Bene: ”Cetățeanul trebuie educat”

Cristina Isabela Bene: ”În fiecare an sunt probleme în contractare”

Nu în ultimul rând, Cristina Isabela Bene a scos în evidență și o altă problemă, aceea a inconstanței fluxului de colectare, ceea ce provoacă neajunsuri și în relația cu angajații.

Instituțiile statului ar trebui să creeze ”un cadru legal coerent, dar pe termen lung”, propune Cristina Isabela Bene, director general și acționar Bene International SRL, acționar majoritar Bencomp SRL.

O altă problemă pe fluxul de colectare este inconstanța deșeului, cantitativ. De exemplu, în fiecare an sunt probleme în contractare. Și, ca atare, ce se întâmplă? Stațiile de sortare, salubritățile sun pline de deșeuri, dar nu pot să le livreze către reciclator deoarece nu au semnate contracte. Afectează fluxul de colectare și reciclare.

Vă dați seama, spre exemplu, că nu putem să plătim într-o lună oamenii cu două-trei ore și în altă lună cu opt ore, că n-ar mai sta nimeni la noi să muncească, nu? Trebuie să le asigurăm un flux constant de materii prime. Avem nevoie de instituțiile statului, să creeze un cadru legal coerent, dar pe termen lung. Și cu implementarea lor (n.red. – a măsurilor) în pași, nu deodată. Asta este o altă problemă. Orice schimbare înseamnă investiții pentru industria reciclatoare. Trebuie să aibă timp să și le implementeze și să se adapteze la ele.

Care ar fi profitul statului dacă ar investi mai mult în reciclare? (n.red. – beneficiile) Ar fi nenumărate.  Ne-am economisi resursele. O dată. A doua oară, am avea mai multă forță de muncă, am recicla mai multe tipuri de materiale, am scădea deșeurile depozitate la groapă, ar arăta mai frumos orașele, satele noastre. Ar crea un mediu mai curat și mai sănătos pentru copiii noștri. Am reduce cheltuielile cu energia, pentru că toată lumea știe că dacă se lucrează cu material reciclat cheltuielile energetice sunt cu 30-40% mai mici decât cu material virgin. Ca atare, și emisiile de dioxid de carbon ar fi mult, mult mai reduse.

Cum ar putea face asta statul român? Dacă este să mă întrebați pe mine, ar putea face prin finanțări dedicate unităților de reciclare. Prin subvenționări ale energiei și ale combustibilului dedicate unităților de reciclare și unităților care folosesc materie primă reciclată, prin vouchere pentru angajații din industria reciclării”, a încheiat Cristina Isabela Bene, director general și acționar Bene International SRL, acționar majoritar Bencomp SRL.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...