VIDEO | Marcel Ciolacu și-a felicitat colegii pentru renegocierea PNRR/ „Am reușit să eliminăm acel prag toxic de 9,4%”

Publicat: 23/11/2023, 12:47
Actualizat: 23/11/2023, 13:20

În începutul ședinței de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu și-a felicitat colegii pentru renegocierea PNRR, în urmă căreia a fost eliminat acel prag de 9,4% din PIB până în 2070. În acest sens, Ciolacu a precizat că „acum putem aplica noua lege a pensiilor în așa fel încât pensionarii să aibă garanția că au – an de an – un venit care să le protejeze nivelul de trai”.

Marcel Ciolacu se arată mulțumit de eforturile Executivului de la București în ce privește negocierile din ultimele luni cu reprezentanții Comisiei Europene în ce privește condiționarea banilor din PNRR de reformele asumate de Guvern.

Potrivit primului-ministru, „argumentele și cifrele corecte au convins Comisia să accepte acest plan”, asta deși mulți „spuneau că nu vom reuși”. Ciolacu a numit pragul de 9,4% impus de Comisia Europeană drept unul „toxic”, deoarece „condamnau pensionarii la „înghețarea veniturilor pe următorii 50 de ani”.

În primul rând, vreau să îi felicit pe toți cei implicați în modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României și în negocierea acestuia cu Comisia Europeană. Mulți spuneau că nu vom reuși. Dar, efortul întregii echipe, argumentele și cifre corecte au convins Comisia să accepte acest plan. Și – cel mai important – este că am reușit să eliminăm acel prag toxic de 9.4% din PIB, care condamna pensionarii români la înghețarea veniturilor pe următorii 50 de ani! Acum putem aplica noua lege a pensiilor în așa fel încât pensionarii să aibă garanția că au – an de an – un venit care să le protejeze nivelul de trai, a punctat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai precizat că a obținut 1,4 miliarde de euro prin programul Repower EU, bani care vor fi destinați instalării de panouri solare și eficientizarea energetică a locuințelor. Valoarea unu grant este de 10.000 de euro, iar în urma programului vor putea beneficia direct aproximativ 60.000 de gospodării.

Tot legat de PNRR este programul Repower EU, unde am obținut 1,4 miliarde de euro, în special pentru instalarea de panouri fotovoltaice și eficiența energetică a locuințelor. Astfel, sprijinim direct consumatorii. 60.000 de gospodării vor putea accesa acest program, valoarea fiecărui grant fiiind de aproximativ 10.000 de euro cumulat, a adăugat premierul României.

Ciolacu a anunțat că s-a deblocat și Programul Casa Verde Fotovoltaice: „Simultan, s-a deblocat și Programul Casa Verde Fotovoltaice, iar Administrația Fondului pentru Mediu pregătește o nouă sesiune unde de această dată, cu certitudine nu vom mai avea probleme în desfășurare”, a conchis Marcel Ciolacu.

Comisia Europeană a aprobat noul PNRR

Marți, Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul revizuit al României, care include și capitolul REPowerEU. Ciolacu declara ieri că „s-a bătut” să treacă legea pensiilor prin Parlament pentru a „înlătura inechitățile și a garanta că veniturile pensionarilor vor crește și în viitor”. (detalii AICI)

Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) și acoperă 66 de reforme și 111 investiții, a transmis Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene.

Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziția verde, alocând cu trei procente mai mult, până la 44,1% din fondurile disponibile, pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice.

Totodată, crește alocarea fondurilor pentru tranziția digitală a țării, de la 20,5%, la 21,8%, a precizat MIPE.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Nicolae Ciucă: Am majorat punctul de pensie cu 40% / PSD: Guvernarea PNL-USR a înghețat pensiile

VIDEO | Marcel Ciolacu se mai gândește dacă menține cota unică sau introduce cota progresivă/ „Eu nu exclud niciuna dintre posibilități”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...