VIDEO | Nicolae Ciucă, despre măsurile pregătite de Guvern: „Vom continua să discutăm reducerea cheltuielilor la nivelul aparatului bugetar”

Publicat: 07/08/2023, 14:27

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că reducerea cheltuielilor la nivelul aparatului bugetar se află în continuare pe lista măsurilor pregătite de Guvern. De asemenea, șeful Senatului a precizat că au fost discutate și măsurile privind reducerea evaziunii fiscale care pot fi luate, alături de Ministerul de Finanţe.

În cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul PNL, Nicolae Ciucă a afirmat că măsurile vizează menţinerea cotei unice de impozitare, astfel încât mediul de afaceri să fie protejat.

„Pentru că, în acest moment, nu au fost finalizate discuţiile la nivelul coaliţiei, PNL consideră în continuare că avem nevoie ca aceste măsuri să vizeze atât reducerea cheltuielilor bugetare, cât şi măsuri care, aşa cum ne-am asumat, să vizeze menţinerea cotei unice de impozitare, să facem în aşa fel încât să protejăm mediul de afaceri, pentru că cei care aduc bani la bugetul de stat sunt cei din mediul de afaceri, din tot ceea ce înseamnă business în ţara noastră, şi a fost şi domnul ministru Boloş.

Am discutat foarte aplicat care sunt măsurile pe care la nivelul Ministerului de Finanţe le pot lua astfel încât să se reducă evaziunea fiscală. Sunt măsuri pe care le-am discutat şi le vom susţine în continuare, având nevoie în situaţie de criză să sprijinim economia, investiţiile fără să venim cu măsuri care să încetinească, fără să identificăm care vor fi efectele ulterioare.

Au avut loc întâlniri şi la Guvern, am avut întâlniri cu mediul de afaceri şi în teritoriu şi aici, m-am văzut şi săptămâna trecută. Vom continua să ne vedem şi în zilele următoare pentru că este nevoie de o coordonare cu mediul de afaceri astfel încât să putem să venim cu acele măsuri care sunt suportabile pentru noi toţi”, a explicat Nicolae Ciucă.

„Este important ca măsurile să nu fie aplicate otova”

De asemenea, președintele PNL a subliniat că este important ca aceste măsuri să nu fie aplicate „otova”, fără a se vedea consecinţele lor.

„În acest moment, am discutat şi vom continua să discutăm reducerea cheltuielilor la nivelul aparatului bugetar şi este important ca măsurile să nu fie aplicate otova fără să vedem care vor fi consecinţele. De asemenea, susţinem partea de descentralizare.

Avem nevoie ca la nivelul Guvernului să se faciliteze tot ceea ce înseamnă partea procedurală a activităţii instituţiilor centrale, iar la nivelul autorităţilor locale, unde sunt instituţii care practic se dedublează cu ceea ce există la nivel central, să intre şi să funcţioneze în subordinea şi în responsabilitatea autorităţilor locale”, a menționat liderul PNL.

Întrebat despre posibile discuții privind comasări punctuale de instituţii, șeful Senatului a precizat: „Nu am discutat chestiunea aceasta. (…) Este bine să vedem aceste măsuri pe tot lanţul de efecte astfel încât să nu bulversăm”.

Nicolae Ciucă a adăugat că cifrele vehiculate privind reducerea de posturi sunt materiale de lucru, nefiind nimic decis.

„Aţi văzut că există în momentul de faţă cifre vehiculate privind reducerea posturilor. Aţi văzut că au existat totuşi materiale de lucru care au apărut în presă. Ele nu sunt decât materiale de lucru, nu este absolut nimic decis, iar reducerea funcţiilor de conducere la nivelul aparatului de stat de la 12% la 8% este o măsură care vizează tocmai acest principiu al reducerii cheltuielilor bugetare.

Mai mult decât atât, numărul de funcţii în subordinea unei structuri de şef de serviciu sau director de structură sau director general, de asemenea, va creşte, astfel încât numărul acestor acestor funcţii să scadă”, a spus Nicolae Ciucă.

„Trebuie să facem în aşa fel încât să asigurăm stabilitatea economică”

În ceea ce privește taxarea tichetelor de masă, preşedintele liberalilor a afirmat că urmează să fie luată o decizie în acest sens.

„Este o măsură pe care am discutat-o şi la care se va veni cu o decizie în sensul în care trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să nu piardă din venituri, motiv pentru care creşterea salariului minim să fie direct proporţională cu această plată a taxei pentru sănătate”, a mai spus preşedintele PNL.

În privința nemulţumirilor exprimate de unii liberali cu privire la măsurile privind reducerea cheltuielilor bugetare, Nicolae Ciucă a răspuns: „Aici nu discutăm despre nemulţumirile unuia sau altuia, aici discutăm despre responsabilitatea pe care o avem fiecare dintre noi şi să facem în aşa fel încât să asigurăm stabilitatea economică şi funcţionarea economiei pentru că doar aşa putem să menţinem această linie de creştere economică a României, care, şi în momentul de faţă, după toate evaluările, inclusiv ale instituţiilor de evaluare internaţională, se menţine între 2 şi 3% până la sfârşitul anului”.

Sursa foto: Mediafax Foto


CITEȘTE ȘI:

Nicolae Ciucă a spus ce măsuri se vor lua pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Rămâne TVA de 5% la cărți și manuale școlare

PSD și PNL vor adopta noi măsuri fiscale. Iată soluțiile pe care le vor negocia cele două partide pentru a aduce mai mulți bani la buget

VIDEO | Nicolae Ciucă a anunțat că demnitarii își vor putea păstra doar jumătate din numărul de consilieri

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?