VIDEO | Nicolae Ciucă, după lansarea sistemului PATRIOT: Spațiul aerian al țării noastre este, de astăzi, mai sigur

Publicat: 15/11/2023, 15:40
Actualizat: 15/11/2023, 16:29

Invitați de seamă cu ocazia exercițiului tactic cu trupe și trageri reale ale sistemului Patriot, proaspăt intrat în dotarea Forțelor Armate Române. Șeful Senatului a declarat, imediat după lansare, că „spațiul aerian al țării noastre este, de astăzi, mai sigur”.

„Ziua Distinșilor Vizitatori” a exercițiului PATRIOT SPARK 23 a început la ora 11:00 în poligonul sol-aer Capu Midia din Constanța. Printre invitații de marcă s-au numărat premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului Nicolae Ciucă, dar și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, fost militar de carieră, operaționalizarea sistemului american Patriot reprezintă cea mai importantă etapă a acestui program de înzestrare a Armatei Române.

Am asistat astăzi la primele trageri reale cu sistemele de rachete Patriot intrate în înzestrarea Forțelor Aeriene Române. Operaționalizarea acestor sisteme este cea mai importantă etapă a acestui program esențial de înzestrare a Armatei României, a spus șeful senatorilor după ce a participat la lansarea sistemului Patriot, a spus Nicolae Ciucă.

Ciucă a adăugat că spațiul aerian al României este mai bine păzit, de astăzi, odată cu operaționalizarea sistemului sol-aer Patriot. Sistemul asigură un climat de securitate pe flancul estic al NATO, adăuga șeful liberalilor.

„Spațiul aerian al țării noastre este, de astăzi, mai sigur, atât datorită echipamentelor din înzestrarea Armatei, dar și datorită garanțiilor de securitate oferite de apartenența la cea mai puternică alianță politico-militară din lume și de Parteneriatul Strategic cu aliații americani. Asigurarea securității României, a unui climat sigur în regiune, este una din condițiile esențiale pentru asigurarea prosperității și dezvoltării durabile a țării”, a conchis fostul premier.

Și MApN a sărbătorit pe pagina sa de socializare evenimentul. Potrivit acestora, este pentru prima dată când Armata Română efectuează trageri reale cu acest sistem. Trei ani de pregătire au efectuat militarii români, pentru a putea trage cu o rachetă PAC-2 ATM a sistemului Patriot. „Totul a decurs conform planului”, spune ministerul Apărării.

E prima dată când tragem cu sistemul ce a intrat în dotarea militarilor din Regimentul 74 PATRIOT și vedem că aplicarea pas cu pas a procedurilor duce la succesul misiunii. Că toată munca colegilor noștri dă rezultate, că sistemul va fi o capabilitate esențială pentru apărare, a transmis MApN.

La evenimentul din poligonul Capu Midia a participat și ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec.

Exercițiul vine în contextul în care în ultimele luni mai multe resturi de drone rusești au căzut pe teritoriul României în zona localităților Plauru și Ceatalchioi, atacuri ce vizau infrastructura portuară ucraineană de la gurile Dunării – porturile Reni și Ismail. (detalii AICI)

Totodată, mai multe companii din industria de apărare din Europa Centrală negociază noi acorduri pentru a vinde mai multe arme, echipamente militare și servicii conexe în Africa, în timp ce încearcă să preia clienții care caută alternative la Rusia, spun companii și oficiali guvernamentali, pentru agenția de presă Reuters.

Regiment nou înființat în 2018 pentru sistemele PATRIOT

Anul 2020 devine reprezentativ pentru apărarea antiaeriană și antirachetă a României, fiind anul în care primele echipamentele din compunerea primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT întră în dotarea Forțelor Aeriene Române. (detalii AICI)

Prin acordul cu guvernul SUA, România a cumpărat cea mai recentă versiune de PATRIOT testată în luptă, sistemul PATRIOT PAC 3 + fiind cel mai recent model aflat în serviciu şi utilizat de Armata SUA. Achiziţia sistemului PATRIOT adaugă o capacitate defensivă esențială, menită să contribuie semnificativ la apărarea colectivă în cadrul NATO.

Odată cu achiziționarea sistemelor PATRIOT de către România, în anul 2018 a luat ființă Regimentul 74 PATRIOT aflat în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene, reprezentând, în primul rând, un nou capitol în istoria sistemului național de apărare antiaeriană și antirachetă, susține Armata.

Sistemele de rachete sol-aer PATRIOT achiziționate includ rachete de tip PAC-2 GEM-T, PATRIOT Advanced Capability-2 missile, destinate combaterii țintelor de tip avion, elicopter, precum și rachete de tip PAC-3 MSE, PATRIOT Advanced Capability-3 missile, destinat luptei antirachetă.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Klaus Iohannis se plimbă cu Land Cruiser în safari / Cum a fost fotografiat președintele în Kenya

VIDEO| Sorin Grindeanu, în inspecție pe Autostrada A0/ „Ne-am propus ca până în luna iunie-iulie 2024 să finalizăm legătura dintre A1 și A2 pe A0 SUD”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din...