VIDEO | Premierul Nicolae Ciucă: ”Dezvoltarea Reactoarelor Modulare Mici (SMR) va plasa România drept lider al energiei curate şi sigure”

Publicat: 09/06/2023, 11:53
Actualizat: 09/06/2023, 11:54

Premierul Nicolae Ciucă a participat, vineri, la ceremonia de semnare a a Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului strategic naţional Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. Alături de acest proiect, a specificat Nicolae Ciucă, dezvoltarea tehnologiei bazate pe Reactoarele Modulare Mici (SMR) va plasa România drept ”lider al energiei curate şi sigure”, iar sprijinul SUA pentru dezvoltarea programului nuclear civil al României rămâne esențial.

Potrivit premierului României, momentul actual este crucial pentru dezvoltarea sectorului energetic al țării noastre, scopul fiind acela de a produce energie din surse nepoluante.

Semnarea acestui acord, a mai precizat Nicolae Ciucă, reprezintă angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect.

”Ne aflam într-un moment crucial pentru dezvoltarea sectorului energetic din România şi producerea energiei din surse curate, nepoluante. Semnarea Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului strategic naţional Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă este nu doar un efort instituţional comun, ci reprezintă angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect.

Am convingerea că implicarea şi susţinerea autorităţilor române, la cel mai înalt nivel, sunt esenţiale pentru continuarea Proiectului de la Cernavodă şi pentru finalizarea activităţilor pe care le implică cea de-a doua etapă de dezvoltare, în calendarul estimat”, a transmis premierul.

”Planurile pe termen lung şi investiţiile stabilite ne vor asigura necesarul de consum”

În condițiile în care, la nivel global, toate țările sunt preocupate de asigurarea energiei necesare atât economiilor, cât și cetățenilor, România nu poate să facă excepție, a declarat Nicolae Ciucă.

Necesarul de consum al României va fi asigurat prin aceste planuri pe termen lung și prin investițiile care sunt deja stabilite.

”Europa şi întreaga lume sunt preocupate să asigure energia necesară cetăţenilor şi economiilor, în condiţii accesibile şi prietenoase cu mediul. România nu face excepţie.

Am reuşit în ultimul an să facem paşi importanţi în tot ce înseamnă protejarea consumatorilor români, dezvoltarea sistemului energetic şi atingerea obiectivului nostru privind independenţa energetică.

Planurile pe termen lung şi investiţiile stabilite ne vor asigura necesarul de consum, în continuă creştere, pentru o economie şi o societate aflate pe calea dezvoltării durabile. În acest context, dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă este nu doar o investiţie necesară României viitorului, ci cea care va acoperi peste o treime din necesarul energetic estimat pentru anii 2030 şi 2031”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

”Mizăm în continuare pe sprijinul Statelor Unite ale Americii”

România are un istoric şi experienţă de operare în siguranţă, a mai menționat Nicolae Ciucă, fiindcă în România ”avem un reglementator cu experienta, CNCAN, industrie care poate contribui la proiectele energeticii nucleare, şcoală performantă şi parteneriate puternice la nivel internaţional”.

Alături de Proiectul Unităţilor 3 si 4, intrat într-o noua etapă, dezvoltarea tehnologiei bazată pe Reactoarele Modulare Mici (SMR) va plasa România drept lider al energiei curate şi sigure.

Mizăm în continuare pe sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru dezvoltarea programului nuclear civil, unul din pilonii pe care vom consolida profilul energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare.

Finanţarea americană de 4 miliarde de dolari şi operaţionalizarea deja realizată a simulatorului SMR de la Universitatea Politehnică Bucureşti oferă în egală măsură resursele financiare necesare demarării primului proiect de acest tip după cel din SUA, dar şi acces la înaltă tehnologie pentru studenţii români de azi, viitori experţi care vor opera aceste surse de producere a energiei”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.


Citește și:

Gabriela Firea: ”Îmbunătățim programul prin care sprijinim financiar cupluri infertile!”

32 de avioane F-16 norvegiene vor ajunge în România: ”Apărarea unei națiuni care are ca vecin Ucraina”

EXCLUSIV VIDEO | Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viață

Alexei Navalnîi, ”joc pe contre” cu administrația penitenciarului după o solicitare-șoc: ”Voi continua să lupt…”

EXCLUSIV | Anularea PUZ Sector 2, comentatată de un cunoscut urbanist: ”Nicușor Dan nu are o componentă constructivă, distruge și blochează”

Europarlamentarul Victor Negrescu: ”Ultimele luni, sub președinția suedeză, nu au oferit o perspectivă clară privind aderarea României la Schengen”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control