VIDEO | Premierul Nicolae Ciucă: ”Dezvoltarea Reactoarelor Modulare Mici (SMR) va plasa România drept lider al energiei curate şi sigure”

Publicat: 09/06/2023, 11:53
Actualizat: 09/06/2023, 11:54

Premierul Nicolae Ciucă a participat, vineri, la ceremonia de semnare a a Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului strategic naţional Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. Alături de acest proiect, a specificat Nicolae Ciucă, dezvoltarea tehnologiei bazate pe Reactoarele Modulare Mici (SMR) va plasa România drept ”lider al energiei curate şi sigure”, iar sprijinul SUA pentru dezvoltarea programului nuclear civil al României rămâne esențial.

Potrivit premierului României, momentul actual este crucial pentru dezvoltarea sectorului energetic al țării noastre, scopul fiind acela de a produce energie din surse nepoluante.

Semnarea acestui acord, a mai precizat Nicolae Ciucă, reprezintă angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect.

”Ne aflam într-un moment crucial pentru dezvoltarea sectorului energetic din România şi producerea energiei din surse curate, nepoluante. Semnarea Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului strategic naţional Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă este nu doar un efort instituţional comun, ci reprezintă angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect.

Am convingerea că implicarea şi susţinerea autorităţilor române, la cel mai înalt nivel, sunt esenţiale pentru continuarea Proiectului de la Cernavodă şi pentru finalizarea activităţilor pe care le implică cea de-a doua etapă de dezvoltare, în calendarul estimat”, a transmis premierul.

”Planurile pe termen lung şi investiţiile stabilite ne vor asigura necesarul de consum”

În condițiile în care, la nivel global, toate țările sunt preocupate de asigurarea energiei necesare atât economiilor, cât și cetățenilor, România nu poate să facă excepție, a declarat Nicolae Ciucă.

Necesarul de consum al României va fi asigurat prin aceste planuri pe termen lung și prin investițiile care sunt deja stabilite.

”Europa şi întreaga lume sunt preocupate să asigure energia necesară cetăţenilor şi economiilor, în condiţii accesibile şi prietenoase cu mediul. România nu face excepţie.

Am reuşit în ultimul an să facem paşi importanţi în tot ce înseamnă protejarea consumatorilor români, dezvoltarea sistemului energetic şi atingerea obiectivului nostru privind independenţa energetică.

Planurile pe termen lung şi investiţiile stabilite ne vor asigura necesarul de consum, în continuă creştere, pentru o economie şi o societate aflate pe calea dezvoltării durabile. În acest context, dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă este nu doar o investiţie necesară României viitorului, ci cea care va acoperi peste o treime din necesarul energetic estimat pentru anii 2030 şi 2031”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

”Mizăm în continuare pe sprijinul Statelor Unite ale Americii”

România are un istoric şi experienţă de operare în siguranţă, a mai menționat Nicolae Ciucă, fiindcă în România ”avem un reglementator cu experienta, CNCAN, industrie care poate contribui la proiectele energeticii nucleare, şcoală performantă şi parteneriate puternice la nivel internaţional”.

Alături de Proiectul Unităţilor 3 si 4, intrat într-o noua etapă, dezvoltarea tehnologiei bazată pe Reactoarele Modulare Mici (SMR) va plasa România drept lider al energiei curate şi sigure.

Mizăm în continuare pe sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru dezvoltarea programului nuclear civil, unul din pilonii pe care vom consolida profilul energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare.

Finanţarea americană de 4 miliarde de dolari şi operaţionalizarea deja realizată a simulatorului SMR de la Universitatea Politehnică Bucureşti oferă în egală măsură resursele financiare necesare demarării primului proiect de acest tip după cel din SUA, dar şi acces la înaltă tehnologie pentru studenţii români de azi, viitori experţi care vor opera aceste surse de producere a energiei”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.


Citește și:

Gabriela Firea: ”Îmbunătățim programul prin care sprijinim financiar cupluri infertile!”

32 de avioane F-16 norvegiene vor ajunge în România: ”Apărarea unei națiuni care are ca vecin Ucraina”

EXCLUSIV VIDEO | Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viață

Alexei Navalnîi, ”joc pe contre” cu administrația penitenciarului după o solicitare-șoc: ”Voi continua să lupt…”

EXCLUSIV | Anularea PUZ Sector 2, comentatată de un cunoscut urbanist: ”Nicușor Dan nu are o componentă constructivă, distruge și blochează”

Europarlamentarul Victor Negrescu: ”Ultimele luni, sub președinția suedeză, nu au oferit o perspectivă clară privind aderarea României la Schengen”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...