VIDEO | Primele audieri de martori cu identitate protejată în dosarul Caracal. Avocata familiei Melencu: ”Dincă are complici în libertate. Polițistul Daniel Barbu să explice de ce l-a pus să spună că a ars fetele”

Publicat: 17/12/2021, 19:18
Actualizat: 17/12/2021, 19:22

Un nou termen în dosarul crimelor de la Caracal a avut loc, vineri, 17 decembrie, la Tribunalul Olt. Judecătorii au audiat patru martori, printre care și fratele lui Ștefan Risipițeanu, vecinul lui Dincă acuzat de viol în același dosar. Alți doi martori anonimi, cu identitate protejată, au fost audiați prin videoconferință.

Avocata familiei Melencu, Carmen Obârșanu, susține că martorii sub acoperire au fost montați de DIICOT și că Dincă are complici, care sunt în libertate.

Au fost audiați doi martori, cei sub acoperire din arestul București care au învățat lecția care li s-a spus. Ei citeau din rechizitoriu și nu știau nici ordinea în care au fost date așa-zisele declarații date de către  Dincă. Sunt montați de către DIICOT, să confirme o stare de fapt care nu corespunde realității. Dincă are niște complici care sunt în libertate. Acei complici știu să lucreze cu telefoanele mobile. Am cerut audierea comisarului Barbu Daniel să ne spună cine l-a trimis, dacă este adevărat că l-a trimis procuroarea Hăineală.

Carmen Obârșanu, avocata familiei Luizei Melencu

„În ce condiții a intrat în mod abuziv în acest dosar, încât procurorul Vasilescu de la Craiova știa că Barbu Daniel, polițist la o altă unitate, lucrează în dosar. Totodată, am solictat să fie audiați polițiștii care au participat la percheziții și la cercetarea la fața locului, făcută în dosar, pentru că acel telefon al lui Dincă a fost plimbat dintr-o parte în cealaltă. Am vrut să-i arăt mamei Alexandrei dovada că telefonul fiicei sale a fost folosit ore în șir după răpire. Nu a vrut să vadă, nici măcar nu a interesat-o”, susține avocata Carmen Obîrșanu.

Gheorghe Dincă a stat din nou față în față cu părinții Luizei Melencu și cei ai Alexandrei Măceșanu. Acesta, împreună cu celălalt inculpat din dosar, Fane Risipițeanu au ascultat declarațiile celor patru martori, citați la acest termen. Procesul a durat aproximativ 6 ore.

„I-au fost aduse în închisoare acele caiete”

Mai mult, avocata Carmen Obârșanu susține că Barbu Daniel, polițistul care l-a determinat pe Dincă să mărturisească crimele, este „creierul afacerii”.

În dosarul acesta, Barbu Daniel trebuie să ne explice de ce l-a pus pe Dincă să spună că a ars fetele. Cine i-a adus caiete lui Dincă în închisoare, pentru că am verificat și nu i-au fost aduse de familie acele caietete, în care el scria reclamațiile și denunțurile”, mai spune avocata Obârșanu.

Dacă până la acest termen, Dincă a fost destul de obedient în sala de judecată, de această dată a apostrofat-o pe judecătoare că nu face audierea corect. Avocatul Aurel Moldovan susține că nu s-a stabilit modalitatea în care Dincă a comis crimele, iar martorii nu au spus nimic nou.

„Au fost audiați anumiți martori cu identitate protejată. Aceștia nu au relatat nimic mai mult decât să spună din rechizitoriu cum s-au descris faptele care îl incriminează pe Gheorghe Dincă. Așteptăm, data viitoare, să fie audiate cele două martore, în calitate de doctori, cele care au întocmit raportul medico-legal. Să se pronunțe cu privire la modalitatea în care a fost descoperit ADN-ul Alexandrei cum și-au dat seama că Alexandra este decedată și o să punem un set de întrebări cu privire la aceste aspecte, dacă au fost sau nu influențate să spună mai mult decât trebuiau și aspecte de genul acesta care să conducă spre o finalizare corectă a unui dosar de cercetare judecătorească instituit legal și fundamental”, a declarat Aurel Moldovan, avocatul familiei Măceșanu.

Bunicul Luizei Melencu: „O dezamăgire totală”

Familiile fetelor răpite sunt nemulțumite pentru că nu au mai aflat nimic nou din anchetă, de mai bine de doi ani.

„Încă o dezamăgire totală! Astăzi ne-am cnvins că în România nu există cuvântul „justiție”, După mine, justiție înseană a împărți dreptatea. Oamenii aceștia, niștre compromiși ai societății care ar trebui să fie loiali poporului român și să cinstiți, corecți și drepți. Încă o dată la Slatina nu există așa ceva. Am asistat din nou la un circ. În sală, ni s-a întărit convingerea că acest dosar a fost făcut pe bază interese. Cine a avut și are interesul să nu aflăm ce s-a întâmplat în realitate cu Luiza, sunt principalii vinovați. Acești vinovați sunt cei care au preluat cazul DIICOT Bucureși, acolo este miezul problemei, acolo sunt problemele noastre”, a declarat Stelian Iordache, bunicul Luizei

Următorul termen în dosarul Caracal s-a stabilit pe 12 ianuarie.

Gheorghe Dincă este acuzat pentru 8 infracțiuni, trafic de persoane, trafic de minori, viol – două infracțiuni, omor calificat – două infracțiuni și profanarea de cadavre sau morminte – două infracțiuni. Complicele său, Fane Risipițeanu este acuzat de viol în cazul Luizei Melencu.

Citește și FOTO. Cum arată casa groazei din Caracal la doi ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Locul în care a fost ținută după răpire, năpădit de buruieni