VIDEO | Toma Enache, detalii în EXCLUSIVITATE despre filmul vieții lui George Enescu la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene: „De când o cunoaște pe Maruca, se apucă să scrie Oedip”

Publicat: 18/02/2023, 18:00

Unul dintre cei mai premiați regizori români la nivel internațional, Toma Enache, este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 18 februarie, începând cu ora 19:00.

După succesul internațional al filmului independent „Între Chin și Amin”, inspirat din tragediile victimelor gulagului comunist românesc, în special ale „Experimentului Pitești”, cineastul Toma Enache lucrează la primul film artistic de lungmetraj dedicat emblematicului compozitor George Enescu.

„Notorietatea lui George Enescu este chiar în creștere. A început să se cânte din ce în ce mai mult, să se monteze din ce în ce mai mult opera Oedip și eu cred că încet-încet și filmul nostru va da un nou impuls și o redescoperire a unui public mai larg”, spune regizorul Toma Enache, în discuția sa cu Adrian Artene, gazda podcastului ALTCEVA.

George Enescu se naște pe 19 august 1881 la Liveni, în județul Botoșani, iar la patru ani are deja primul concert, fiind considerat un copil-minune al muzicii.

„Doi copii au fost primiți la vârsta de 8 ani să urmeze cursurile Conservatorului din Viena. Enescu este unul dintre cei doi. Ulterior se duce la Paris și face Conservatorul din Paris – studiază pian, vioară, compoziție. La 12 ani termină studiile și aici, iar la 16 ani i se interpretează deja Poema română la teatrul Chatelet din Paris”, precizează regizorul.

Pelicula „Enescu – Geniul și Prințesa” are în prim-plan povestea de dragoste dintre George Enescu și prințesa Maruca Cantacuzino, mai precis, perioada cuprinsă între momentul când G. Enescu o întâlnește pe Maruca până în ziua când o ia de nevastă. În paralel, Enescu începe și termină monumentala creație, Oedip pe care o dedică marii sale iubiri Maria Rosetti-Tescanu (Maruca).

Filmul „Enescu – geniul și prințesa” va fi lansat în cursul anului 2023.

„De când o cunoaște pe Maruca, Enescu se apucă să scrie Oedip, iar când termină creația, o ia de nevastă. Aceasta e perioada”, spune Toma Enache.

Regizorul Toma Enache, la ALTCEVA cu Adrian Artene

Toma Enache s-a născut la Constanța, într-o familie de emigranți aromâni. Bunicii săi sunt greci, iar tatăl său s-a născut într-un sat de lângă Bitola, Macedonia de Nord, și mama sa în Sofia, Bulgaria.

Particularitățile culturale ale rădăcinilor sale s-au reflectat mai târziu asupra operei sale artistice în teatru și cinema.

Toma Enache este autorul lungmetrajului „Între chin și amin”, primul film artistic având ca subiect „Experimentul Pitești” și al primului film artistic in aromână, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”.

În prezent, el lucrează la un film de lungmetraj despre viața faimosului compozitor român George Enescu.

Urmărește podcastul integral cu Toma Enache doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase