VIDEO. Trupele ruse au preluat controlul asupra orașului Berdyansk. Atacuri concertate în orașul strategic Mariupol și la Harkov

Publicat: 27/02/2022, 23:43
Actualizat: 28/02/2022, 00:27

După ce Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării şi şefului Statului Major să pună Forţele de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă, atacurile în Ucraina continuă în mai multe direcții.

Frontul din sud avansează rapid și, după ce rușii au preluat controlul asupra orașului Berdyansk, acum lupte grele se duc în orașul strategic Mariupol, relatează CNN. Dacă rușii reușesc să cucerească acest oraș, închid complet Marea Azov.

Trupele ruse au preluat controlul asupra orașului Berdyansk Oleksandr Svidlo, primarul orașului Berdyansk de pe coasta de sud a Ucrainei, a declarat că forțele ruse au intrat și au preluat controlul asupra orașului, potrivit CNN.

„În urmă cu câteva ore, am fost martori la momentul în care echipamentele militare și soldații înarmați au pătruns și au început să avanseze prin orașul nostru natal. De îndată ce am aflat despre asta, am încercat să informez toți locuitorii orașului, astfel încât să aveți posibilitatea de a vă ascunde în adăposturi”, le-a transmis primarul locuitorilor într-un mesaj pe Facebook.

Svidlo a spus că oficialilor li s-a cerut să continue munca, „dar sub controlul unor oameni înarmați”. „Consider această propunere inacceptabilă, așa că noi am părăsit clădirea comitetului executiv”. Berdyansk, care are o mică bază navală, are o populație de aproximativ 100.000 de locuitori.

Din nord vine o coloană puternică a Gărzii Naționale cecene

Din nord vine o coloană puternică a Gărzii Naționale cecene, dar imaginile din satelit arată și o coloană de 5 km de vehicule militare care se apropie de Kiev. În nord-est sunt lupte grele în regiunea Harkov. În zona Kiev, activează trupe de parașutiști și trupe speciale Spetnaz.

În vest, o grupare de tancuri a făcut o joncțiune interesantă cu trupele speciale și au blocat autostrada care leagă Kiev de Lvov, tăind astfel țara în două și izolând Capitala. În timpul acesta se trage cu rachete Iskander de pe mare și de pe uscat, plus bombardamente regulate cu bombardiere pentru a distruge infrastrucutura de comandă și aeriană a ucrainenilor.

Ucrainenii rezistă în zona Harkov și la Kiev

Piesa supremă a ucrainenilor este drona Bayraktars, de fabricație turcească, însă este tot mai greu ca acestea să fie ridicate fără a fi interceptate de forțele ruse.

Alarma a sunat și în această seară în Kiev. Se așteptată o noapte cu lupte grele în mai multe orașe din Ucraina. Negocierile între Rusia și Ucraina, anunțate la granița cu Belarus, nu au început, în ciuda unor informații oficiale anterioare.