VIDEO | Viziunea lui Ciolacu pentru 2030: Trebuie să avem un plan care să țină cont de contextul regional și global și un plan de țară, al României

Publicat: 27/11/2023, 11:21
Actualizat: 27/11/2023, 11:23

Aflat la Conferința de lansare a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”, premierul Marcel Ciolacu spune că „atunci când există un război, întotdeauna există și un spionaj economic care ajunge în alte limite”, cu referire la pericolele, dar și la oportunitățile României într-un context de securitate regional și global complicat.

În acest sens, Marcel Ciolacu a fost întrebat despre viziunea sa pentru orizontul de timp 2030. Din punctul său de vedere, războiul din Ucraina a adus României costuri, dar și beneficii, și a dat asigurări că viața cetățenilor români în următorii 6 ani se va „schimba foarte mult”, a precizat premierul.

Foarte mult! Când există un război, întotdeauna există și un spionaj economic care ajunge în alte limite. Când este pace, totul se dezvoltă cu o rapiditate mult mai mare. A apărut inteligența artificială, noivedem lucrurile minore pe Tiktok, pe Facebook, cum fake news-urile…. Provocarea este mult mai mare decât o cuantificăm, a precizat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a spus că viziunea sa pentru 2030 merge pe două paliere. Un plan care ține cont de contextul de securitate regional și global, dar și un plan de țară, al României, spune premierul.

În acest moment trebuie avem un plan care țină cont de contextul regional și global, cu crizele de securitate pe care le avem în acest moment și sperăm șă se vor limita la acestea. Și trebuie să avem un plan al nostru, al României, a adăugat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: România – hub regional energetic

Premierul a punctat și îndatoririle constituționale ale statului român față de cetățenii săi în educație și sănătate, dar și în infrastructură. De asemenea, Marcel Ciolacu a precizat că România va deveni un hub regional în domeniul energiei, odată cu exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră – coridorul Neptun-Deep.

Astfel, conform șefului Executivului, acest aspect va dezvolta infrastructura energetică a României, urmând să se creeze o mai bună interconectivitate cu Republica Moldova, pentru ca țara noastră să ajute la eforturile vecinilor de peste Prut în ce privește dezideratul independenței energetice a Moldovei.

„În primul rând, trebuie să acoperim, în afară de datoriile pe care le are statul român față de cetățeni în ceea ce privește sănătatea, învățământul, infrastructura. Vom avea investiții majore în energie (…) Cu acest mix de energie ne vom transforma într-un hub regional categoric pe acest domeniu, urmând pe urmă șă dezvoltăm toată infrastructura și interconectarea cu și cu Republica Moldova, să creștem gradul de interconectare cu Europa”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu spune că taxele nu vor crește în 2025/ Propunerea premierului pentru a accelera digitalizarea: Un serviciu unic de avizare

Eugen Teodorovici a anunţat că va CANDIDA la preşedinţia României la alegerile din 2024. Ce formațiuni politice îl susțin

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman