Vladimir Putin a acuzat „naţionaliştii ucraineni” de eşecul evacuărilor de civili din Mariupol şi Volnovaha. Mesajul președintelui rus

Vladimir Putin a acuzat „naţionaliştii ucraineni” de eşecul evacuărilor de civili din Mariupol şi Volnovaha. Mesajul președintelui rus
Vladimir Putin / Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 06/03/2022, 19:36

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat autorităţile ucrainene că au împiedicat evacuarea civililor din Mariupol şi Volnovaha, operațiiuni soldate cu un nou eșec, duminică, potrivit unui comunicat al Kremlinului, bazat pe concluzia discuției telefonice pe care a avut-o și șeful statului francez, Emmanuel Macron.

Într-o discuţie telefonică, Vladimir Putin a vorbit cu Emmanuel Macron, duminică, despre evacarea populației civile din zona ostilităților, a transmis Kremlinul.

„Vladimir Putin a atras atenția că autoritățile de la Kiev continuă să refuze să respecte acordurile privind această situație umanitară acută. În mod particular, în ciuda regimului de încetare a focului, anunțat de partea rusă în 5 martie, pentru a permite civililor și cetățenilor stăini să plece din Mariupol and Volnovakha, naționaliștii ucraineni au împiedicat orice evacuare din aceste orașe și, din nou, au folosit pauza din timpul ostilităților pentru a-și reface forțele și armele”, se arată în comunicatul citat.
Astfel, președintele francez a fost din nou rugat să fie mai activ în a convinge autoritățile ucrainene să se conformeze normelor dreptului internațional privind acțiunile umanitare.

Doar 300 din 200.000 de oameni au părăsit orașul Mariupol

Separatiştii pro-ruşi şi Garda Naţională din Ucraina s-au acuzat reciproc că nu au reuşit să stabilească un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol, duminică, a doua oară când părţile au încercat să îl organizeze, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Un luptător din Regimentul Azov al Gărzii Naţionale, prezentat de postul de televiziune Ukraine 24, a declarat că forţele ruse şi pro-ruse care au încercuit oraşul portuar cu aproximativ 400.000 de locuitori au continuat să bombardeze zonele care trebuiau să fie sigure.

Și agenţia de presă Interfax a citat un oficial al administraţiei separatiste din Doneţk care a acuzat forţele ucrainene că nu au respectat încetarea temporară a focului. Oficialul separatist a declarat că doar aproximativ 300 de persoane au părăsit oraşul.

Autorităţile ucrainene au declarat anterior că au planificat să evacueze peste 200.000 de persoane din Mariupol.

Primar: „Ajutaţi-ne, salvaţi Mariupol!”

Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, aflat la zeci de kilometri de granița cu Rusia, s-a aflat sub asediu și bombardat încontinuu.
În spitale, numărul răniților crește de la o clipă la alta, iar medicii nu pot să-i salveze pe toți. Un băiețel în vârstă de un an și jumătate, grav rănit după ce apartamentul familiei sale a fost lovit de un proiectil, și-a dat ultima suflare în brațele părinților.

Cel mai mare mall din Mariupol, Port City, a fost jefuit şi devastat de localnici, în timp ce oraşul este sub asediul forţelor armate ale Rusiei, care lansează atacuri cu rachete.
„Trăim fără electricitate de cinci zile, nu avem încălzire sau reţea mobilă”, a spus primarul, Vadim Boicenko, într-un interviu difuzat sâmbătă seară pe YouTube. Potrivit acestuia, bombardamentele din ultimele zile s-au soldat cu „mii de răniţi”, iar forţele ruse împiedică sosirea alimentelor şi a medicamentelor. „Oraşul Mariupol nu mai există”, a spus el: „Îi rog pe partenerii noştri americani şi europeni: ajutaţi-ne, salvaţi Mariupol!”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia