Vladimir Putin a ordonat transferul iahtului său chiar înainte de invadarea Ucrainei. Unde se află acum bijuteria lui Putin?

Vladimir Putin a ordonat transferul iahtului său chiar înainte de invadarea Ucrainei. Unde se află acum bijuteria lui Putin?
Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 30/08/2023, 17:30
Actualizat: 30/08/2023, 18:17

Vladimir Putin și-a mutat iahtul în valoare de 100 de milioane de dolari dintr-un șantier naval german în Rusia. Mișcarea a fost efectuată cu doar câteva săptămâni înainte de a ordona invadarea Ucrainei, dezvăluie documentele secrete publicate într-o nouă anchetă, potrivit cotidianului britanic, The Guardian.

Ancheta susține că iahtul Graceful, despre care se crede că aparține liderului de la Kremlin, a părăsit șantierul naval din Hamburg (Germania) cu doar câteva zile înaninte de 24 februarie 2022, momentul când Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Acesta se afla la Hamburg pentru efectuarea unor reparații care ar fi costat nu mai mult nici mai puțin de 32 de milioane de dolari.

Fotografiile realizate dezvăluie că nava a fost remorcată din Hamburg pe 7 februarie 2022, în drum spre exclava rusă Kaliningrad, după ce șantierul naval a depășit termenul limită a lucrării, preconizat pe 1 februarie.

După invazie, SUA, Marea Britanie și UE au impus sancțiuni asupra activelor deținute de oligharhii ruși, iar zeci de iahturi deținute de aceștia au fost confiscate în mai multe porturi din Europa. Imediat, oligharhii au început să își mute „jucăriile” în special în porturile din Turcia (Ankara, Istanbul, Bodrum), care nu aplică momentan sancțiunile impuse de UE.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al guvernului SUA îl listează pe Graceful drept „proprietate blocată în care președintele Vladimir Putin are un interes”, scrie The Guardian.

Potrivit aceleași surse, un e-mail trimis șantierului naval Blohm+Voss din Hamburg pe 19 ianuarie 2022 spunea: „Proprietarul dorește ca Graceful să fie adus în Federația Rusă la 1 februarie… Vă rugăm să mobilizați un echipaj neîntrerupt – 2 schimburi. Vă rugăm să accelerați toate lucrările care ar putea interfera cu plecarea Graceful pe 1 februarie.”

Putin ar deține mai multe iahturi

Graceful, cu numele de cod Kosatka sau Killer Whale, are o piscină interioară de 15 metri care poate fi transformată într-un ring de dans. Despre Graceful se crede că este doar unul dintre numeroasele super-iahturi legate de numele „țarului” de la Moscova.

Dezvăluirile despre luxosul iaht al lui Vladimir Putin au fost făcute de organizația înființată de disidentul rus Alexei Navalnîi, condamnat recent la încă 19 ani de închisoare. Este a treia condamnare, după ce Navalnîi a primit inițial 2 ani și jumătate, ulterior adăugându-se alți 9 ani, după ce politicianul rus de opoziție a fost otrăvit la finele anului 2020 cu Noviciok, un agent toxic inventat în timpul Uniunii Sovietice și care afectează cu rapiditate sistemul nervos central.

Cel mai mare superiaht al lui Putin, Scheherazade, este estimat la 700 de milioane de dolari și a fost reținut în portul italian Marina di Carrara, unde era în curs de reparații. Putin ar fi, conform oficialilor din SUA, și proprietarul unui iaht mai mic, numit Olympia, evaluat la 22 de milioane de dolari.

Sursa: The Guardian

Sursa FOTO: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Un superiaht misterios, în valoare de 700 de milioane de dolari, este blocat într-un port toscan. „Toată lumea îl numește iahtul lui Putin, dar nimeni nu știe al cui este”

VIDEO | Italia a confiscat mega-iahtul de 578 de milioane de dolari deținut de oligarhul rus Andrei Melnichenko. Ce a vorbit cu Vladimir Putin, imediat după invadarea Ucrainei

FOTO-VIDEO | Super-iahtul scufundat în Marea Mediterană, în apropiere de Sicilia, aparținea unui oligarh rus și valora o adevărată avere. Echipajul a fost salvat de o navă de patrulare românească

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul