Vladimir Putin o apără pe patinatoarea Kamila Valieva, prinsă dopată la JO 2022: „Perfecțiunea ei nu ar fi putut fi atinsă cu ajutorul drogurilor”

Vladimir Putin o apără pe patinatoarea Kamila Valieva, prinsă dopată la JO 2022: „Perfecțiunea ei nu ar fi putut fi atinsă cu ajutorul drogurilor”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27/04/2022, 13:56
Actualizat: 27/04/2022, 14:33

Președintele rus Vladimir Putin o apără pe patinatoarea artistică Kamila Valieva, prinsă dopată la Jocurile Olimpice de iarnă 2022, spunând că performanța ei olimpica nu ar fi putut fi realizată cu ajutorul drogurilor.

„O astfel de perfecțiune nu poate fi atinsă în mod necinstit, cu ajutorul unor suplimente, manipulări…. Înțelegem și știm foarte bine acest lucru”, a spus Putin în timpul unei întâlniri televizate cu medaliați olimpici ruși, potrivit AFP, citat de Insider.

„Toată țara, fanii patinajului artistic din întreaga lume au fost îngrijorați pentru Kamila”, a adăugat el.

Kamila Valieva a participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 fiind favorită să câștige aurul la probele de patinaj artistic feminin. Însă eligibilitatea tinerei de 15 ani de a concura a fost pusă sub semnul întrebării după ce a apărut vestea că a picat un test antidrog din decembrie.

Ea fusese testată pozitiv pentru trimetazidină, un medicament pe care Agenția Mondială Anti-Doping îl clasifica drept „modulator hormonal și metabolic”. Atunci când este luat fără o cauză clară, medicamentul poate spori rezistența și poate îmbunătăți circulația. Ambele efecte ar putea oferi unui patinator artistic un avantaj competitiv.

Sportiva a fost inițial interzisă de la competiție, după ce echipa ei a câștigat aurul, dar un arbitru a stabilit în cele din urmă că poate continua să concureze. Multe voci din lumea sportului au criticat decizia de a o menține pe tânăra stea în competiție, mai ales după ce mai multe publicații au spus că Valieva a fost testată pozitiv pentru două medicamente.

Doar trimetazidina a fost interzisă de la Jocurile Olimpice, dar celelalte două – hipoxen și L-carnatina – doar au pus sub semnul întrebării scuza sportivei că și-a încurcat medicamentele.

Înainte ca rezultatele testului să fie dezvăluit, Valieva a început în forță Jocurile Olimpice și chiar a făcut istorie în timpul primului ei eveniment. Ea a devenit prima femeie care a făcut un salt cvadruplu într-o competiție olimpică în timpul evenimentului pe echipe.

Dar, având în vedere testul pozitiv al sportivei de 15 ani, Comitetul Olimpic Internațional a declarat că nu va acorda medalii în proba pe echipe până când situația nu va fi rezolvată.

Performanțele olimpice ale Kamilei Valieva au avut de suferit considerabil după acest anunț. Ea a căzut de mai multe ori în timpul unei finale. A ieșit pe locul patru și a plecat plângând din ring.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult