Volodimir Zelenski spune că pozițiile Rusiei din timpul negocierilor sunt „mai realiste”: „Mai e nevoie de timp ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”

Volodimir Zelenski spune că pozițiile Rusiei din timpul negocierilor sunt „mai realiste”: „Mai e nevoie de timp ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16/03/2022, 08:43

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că vede un posibil loc de compromis în discuțiile cu Rusia înaintea unei noi runde de discuții, în ciuda bombardamentelor intensificate de la Moscova la Kiev și pe măsură ce temerile pentru orașul-port Mariupol s-au adâncit.

„Întâlnirile continuă și, din câte am înțeles, pozițiile din timpul negocierilor sunt deja mai realiste. Dar mai este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”, a spus Zelenski, miercuri dimineața,  într-un mesaj video, citat de The Guardian.

„Sunt necesare eforturi în continuare, este nevoie de răbdare”, a spus el. „Orice război se termină cu un acord.”

Cel mai important negociator ucrainean, consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak, a spus că există „contradicții fundamentale” între cele două părți, dar a adăugat că „există cu siguranță loc de compromis”. Un alt consilier al lui Zelenski, Ihor Zhovkva, a spus că negocierile au devenit „mai constructive” și că Rusia și-a înlăturat atitudinea, renunțând la cererilor de predare a Ucrainei.

Discuțiile sunt programate să se reia miercuri, în format de teleconferință.

Pe măsură ce războiul se apropie de a treia săptămână și bombardarea puternică a orașelor Ucrainei continua, președintele american Joe Biden a acordat țării un ajutor de 13,6 miliarde de dolari. Zelenski i-a mulțumit președintelui Joe Biden și „tuturor prietenilor Ucrainei” pentru noul sprijin.

Conform celor mai noi informații transmise de Ministerul Apărării din Ucraina, „cea mai gravă situație rămâne în zona Mariupol, unde adversarul încearcă să blocheze orașul la periferia de vest și de est a orașului”. Trupele ruse au sechestrat un spital din Mariupol și au luat ostatici aproximativ 500 de persoane în timpul unui alt atac asupra orașului-port din sud, a declarat liderul regional Pavlo Kyrylenko, conform Associated Press.

Președintele ucrainean urmează să se adreseze Congresului SUA miercuri, iar comandanții militari ai NATO se vor întâlni și la Bruxelles pentru a elabora planuri pentru noi modalități de descurajare a Rusiei, inclusiv mai multe trupe și apărare antirachetă în Europa de Est, au declarat oficiali și diplomați.

Ziua 21 de lupte în Ucraina

Sunt deja 21 de zile de cât armata Ucrainei ține piept trupelor ruse, în ceea ce Moscova numește o „operațiune specială”.

De la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, în fiecare zi 70.000 de copii din această țară au devenit refugiați, potrivit datelor anunțate de Organizația Națiunilor Unite. „Asta echivalează cu 55 de copii care fug din țară în fiecare minut, conform UNICEF – aproape unul pe secundă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric. Accesul la educație a fost afectat pentru aproximativ 5,7 milioane de copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani”,  potrivit unui comunicat al UNICEF.

Rada Supremă – Parlamentul Ucrainei – a prelungit legea marțială până în 25 aprilie 2022, a declarat deputatul Yaroslav Zhelezniak, din partidul de opoziție Holos, relatează agenția Interfax Ucraina. Potrivit acestuia, extinderea legii marțiale în Ucraina a fost susținută de 343 de parlamentari. „Perioada legii marțiale în Ucraina este prelungită de la ora 5.30 pe 26 martie 2022 pentru 30 de zile”, se menționează în proiectul de lege. Legea marțială a fost instituită pe teritoriul Ucrainei pe 24 februarie, în prima zi a invaziei ruse, potrivit Interfax Ucraina.

Prim-miniştrii ceh, polonez şi sloven au fost marţi seara la Kiev, unde s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a transmite un mesaj de susținere Ucrainei. „Aici, în Kievul distrus de război, se face istorie. Aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei. Aici atârnă în balanţă viitorul tuturor”, a scris premierul polonez pe Twitter.

Cei trei şefi de guvern, care au călătorit cu trenul la Kiev, sunt primii lideri străini care vizitează în plin război capitala Ucrainei, după invazia rusă.Vicepremierul Poloniei a propus o misiune de pace a NATO, care să opereze pe teritoriul ucrainean pentru a gestiona crizele umanitare declanșate în urma invaziei.

Negocierile ruso-ucrainene vor continua miercuri, în condițiile în care există „contradicții fundamentale” între cele două state, însă și portițe pentru un „compromis”, a declarat un negociator ucrainean.

Între timp, Senatul SUA a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care îl condamnă pe președintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, după invazia Ucrainei.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice